Utorak, 13. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

uništavanje une

Prosvjednici ispred Doma županije poručili: "Mi se borimo protiv institucija koje su zakazale"

Autor: Iva Bucić

12.08.2024. 17:54
Prosvjednici ispred Doma županije poručili:

Foto: Mislav Klanac



Nakon što su tjednima na izvoru Une prosvjedovali protiv gradnje mini-hidroelektrane, 20-ak građana predvođenih predstavnicima iz Mjesnog odbora Srb, Udruge Una i platforme Moj Srb, nezadovoljstvo su u ponedjeljak došli iskazati mirnim prosvjedom pred zgradom Zadarske županije.




Prosvjedu je prethodio sastanak u Domu županije. Na radnom sastanku u Domu Zadarske županije s predstavnicima građana razgovarali su župan Božidar Longin, ravnatelj ustanove Natura Jadera Damir Perić i v.d. pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Željko Letinić, a u priopćenju koje su odaslali iz Županije stoji da se “nadaju da će radovi biti privremeno zaustavljeni dok se ne provjeri ispravnost dokumentacije”i da su uvjereni da se “ovaj problem može pozitivno riješiti”.


No, iako je Ministarstvo zaštite okoliša već utvrdilo da lokacijska dozvola nije usklađena s važećim propisima, zbog čega je podignuta kaznena prijava protiv službene osobe zaposlene u Zadarskoj županiji te prekršajna prijava protiv izvoditelja, radovi nekoliko stotina metara udaljeni od izvora rijeke Une i dalje nisu zaustavljeni.


– Naša je delegacija danas bila u Županiji i nismo doznali ništa konkretno jer, iako je i njihova delegacija bila brojna, nisu nam mogli dati nijedno konkretno obećanje osim onoga da će oni kontaktirati ministarstva i premijera i malo se više založiti za naš slučaj.




Mi smo odlučili da ćemo se i dalje okupljati na rijeci Uni, ali ako nakon ovog mirnog prosvjeda ispred Zadarske županije ne dobijemo baš nikakve rezultate, nije isključeno da će sljedeći prosvjed biti u Zagrebu, kazala je prosvjednica Božica Keča, mještanka Donje Suvaje, sela u kojem izvire rijeka Una.



Prosvjedi do obustave radova




Bez obzira na inspekcije, upravne nadzore i prekršajne i kaznene prijave, radovi na izvoru Une i dalje nisu formalno stopirani. Zbog toga su i u trenutcima dok je 20-ak prosvjednika prosvjedovalo pred Domom Županije, mještani i aktivisti, uz veliku podršku iz susjedne Bosne i Hercegovine, nastavili dežurati na izvoru rijeke Une.


– Mi ćemo prosvjedovati sve dok ne dobijemo potvrdu da su radovi apsolutno obustavljeni. Nas nitko nije konzultirao, nas koji živimo u tom mjestu i od te prirode i ljepote, nitko nas nije pitao slažemo li se da se tu nešto radi. Mi želimo vidjeti kako bager odlazi iz našeg mjesta i samo prihvaćamo radove koji će koliko toliko vratiti ono u prijašnje stanje.


Ali da budemo jasni, to se ne može ni približno vratiti, jer tu su uništeni spomenici kulture, vodene mlinice, one su uništene i kamen je izvezen i bačen. Oni samo mogu malo zakrpati ono što su uništili, sažela je gospođa Keča.


Zbog radova na hidroelektrani, mještani su bili ostali i bez vode, s obzirom na to da im se voda seoskim vodovodom doprema direktno iz rijeke Une. Kvar je u međuvremenu otklonjen.


– Mi sada imamo vode jer je vodovod popravljen, ali to nisu pomogli izvođači radova, nego Vodovod iz Gračaca, istakla je Keča i upitala tko jamči da nastavak radova mogao uzrokovati nestanak vode ne samo u njezinom selu, nego i u ostalima mjestima koja se napajaju vodom iz rijeke Une: – Poznato je da ovakve hidrocentrale mogu prouzročiti presušivanje rijeke, a Una u našem dijelu nije velika.



Borba protiv institucija


Prosvjednica Mira Ćopić, koja u Donjoj Suvaji živi čitav život, ističe da je ovo prvi puta da se ovako postupa na izvoru rijeke Une.


– Jako je teško i neugodno da se mi borimo protiv institucija, a za nešto što je od svih nas. Cijela Europa, svi ljudi nas podržavaju, a naše su institucije zakazale totalno. Od Općine do Županije, ovo je strašno. Naša je poruka i molba za njih da prestanu raditi i da svoje bagere pokupe i da odu iz našega sela, da naša Una teče kako je tekla i do sad., kazala je Ćopić.


Iako se među prosvjednicima moglo vidjeti i zamjenika načelnika Općine Gračac SDSS-ova Nebojšu Rađenovića, potvrdio je da ondje nije u ime Općine. S načelnikom mještani, kako nam potvrđuju, nisu uspjeli uspostaviti komunikaciju, niti je on ili njegova delegacija posjetila mještane na izvoru. Na pitanje ima li uopće službenog stava Općine Gračac po ovom pitanju, Rađenović odgovara – ma kakvi.


– Svi su na godišnjem, na bolovanjima, načelnik se ne javlja na telefon i to je to, situacija je jasna. Ovo je pitanje koje se tiče i Općine i Županije i države – Općina je izdala potvrdu, Županija je izdala suglasnost, nitko nije imao ništa protiv da se ovo radi, kazao je Rađenović.


Osim u Općini Gračac, na godišnjem su, izgleda i u Inspektoratu. Kako je pojasnila predsjednica Udruge Una, Tanja Rastović, na sastanku u Županiji rečeno im je da se čeka Inspektorat – pošto je sada vrijeme godišnjih odmora, slučaj je morao preuzeti Državni inspektorat iz Splita.



Ekocid


– Trideset je dana prošlo otkako su inspektori 12. srpnja bili kod nas na Uni. Mislim da je konačno vrijeme da saznamo što se planira učiniti. Na sastanku su nam rekli da se oni protive hidrocentrali ako joj se protivimo i mi, ali mi smo naglasili da nam se stalno u prostorne planove pokušava ubaciti nešto što mi ne želimo. Nama su ostale samo prirodne ljepote i želimo ih sačuvati za sve ljude u budućnosti, istakla je Rastović.


Izvor rijeke Une već nekoliko dana, kako se može čuti od prosvjednika, obilaze izvor Une. Ondje su, naime, u suradnji sa Zadarskom županijom, nedavno realizirana dva europska projekta, a i saborski zastupnik s mandatom u mirovanju, Mostov Ivan Matić, krajem prošlog tjedna u ime uključenih građana obratio se Glavnoj upravi za okoliš (ENV) Europske komisije tražeći od njih da učine sve što je u njihovoj moći da riješe problem “ozbiljnog kršenja zakona o zaštiti okoliša” na izvoru rijeke Une.


– Mi smo na Uni imali dva europska projekta sa Zadarskom županijom i Natura Jaderom, dali smo europske novce na zaštitu te rijeke, a sad ćemo praviti mini hidroelektrane, kazala je Rastović.


– To su zločinci, to je ekocid, oni uništavaju Unu, a ona nije samo naša, mještana Suvaja, Srba, općine Gračac, ona je i vaša. To je, uostalom, prekogranična rijeka, ulijeva se u Crno more. Tu rijeku koja je predivna oni devastiraju, to je ekocid na svjetskom nivou, kazao je prosvjednik Željko Rašuo.


Osvrnuo se i na sastanak sa županom pa sažeo: – Kada je voda bistra, političar dođe, pa je zamuti, pa se onda pojavi kao spasitelj kad je očisti. Kad je nešto dobro, svi se pojave i kažu da su oni zaslužni, a kad nešto ne valja, onda prebacuju odgovornost.



Zaštita područja


Iako je prosvjednicima primarni cilj zaustaviti daljnju izgradnju te poništiti sve izdane dozvole i koncesije za mini hidroelektranu, konačan im je cilj sveobuhvatna zaštita rijeke Une i njenih pritoka kroz proglašenje Parka Prirode Una.


Naime, na otprilike pet kilometara toka od izvora, Una ulazi u Bosnu i Hercegovinu gdje je zaštićena drugom najvišom kategorijom “nacionalni park” i u tijeku je postupak upisa na Svjetski popis zaštićene prirode UNESCO-a.


Sam izvor smatra se najdubljim krškim izvorom u Hrvatskoj – ronioci su ondje prije 12 godina, ne dosežući i dalje dno – zaronili na 248 metara dubine, što izvor Une svrstava među pet najdubljih na svijetu.


– Fantastično je da ovdje imamo podršku Zadrana, koji su se odazvali našem pozivu da dođu i da nam pomognu da sačuvamo Unu. Pozivam sve Zadrane da dođu na vrelo Une, ta rijeka izvire u Zadarskoj županiji i teče nekoliko kilometara i onda prelazi u BiH.


Ali ovih naših nekoliko kilometara su predivni i fantastični, zaljubit ćete se u plavozelenu boju vrela čim je vidite. Mi se trudimo to sačuvati, jer je jedan investitor uzeo nekoliko stotina metara od vrela i diže hidroelektranu od 160 kilovata.


To je, za ljude koji ne razumiju, s tim se ne može napajati pola jedne pilane, to je besmisleno da se zbog toliko malih para uništava nešto što je jedinstveno, sažeo je Zoran Torbica iz platforme Moj Srb.



Devastacija korita Une


– Mi smo danas došli ovdje prosvjedovati i pozvati Zadrane Da nam pomognu u naumu da zaštitimo Unu. To je dio Zadarske županije! Mi nećemo odustati. Ministarstvo okoliša već je ustanovilo da lokacijska dozvola i produženje nisu izdani u skladu sa zakonom, ali potpuno je čudno ponašanje Inspekcije, koja cijelo ovo vrijeme ne zaustavlja radove.


A kad susjed prijavi susjeda, zaustavlja se odmah. Već je korito devastirano, mi smo zaustavili radove. Tu se planira naliti 650 kubika betona, govori Torbica.


U početku se mini-hidroelektrana, naime, planirala u staroj mlinici. Moglo je to, ocjenjuje Torbica, biti simpatičan projekt revitalizacije kulturne baštine, ali sve je ispod žita promijenjeno.


– Oni su promijenili tok rijeke, počupali su drveće, uništili su prirodu, devastirali. To nikada neće biti kao što je bilo. U toj mlinici koja je kulturno dobro, oni su uništili kamen i izvezli, to je zločin! Ovo će se nastaviti, ako se problem ne riješi do najesen onda selimo u Zagreb, naprosto nećemo dozvoliti da se nastave radovi.


Tražit ćemo izmjene prostornih planova i bilo što što nije u skladu s idejom mještana, a to je održiva poljoprivreda i održivi turizam. Znate li vi da ta dolina ima preko 230 registriranih izvora pitke vode? Sada, u ovo doba, to je najveće bogatstvo, kazao je Torbica.


– Dobili smo podršku čitave Hrvatske, Bosne i Hercegovine, čitavog Balkana i regije, svih velikih organizacija koje se bave ekologijom, internacionalnih organizacija koji se time bave. Ovo je već došlo i do Bruxellesa, Una nije lokalna rječica ili potok, ona je jedna jedina i naša i moramo je zaštititi, zaključio je Torbica.