ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

zastrašujući prizori

Evakuirana naselja i bolnice kod Atene zbog velikih šumskih požara

Autor: Hina

12.08.2024. 16:01
Evakuirana naselja i bolnice kod Atene zbog velikih šumskih požara

Foto: Reuters



Šumski požar potaknut olujnim vjetrovima bjesni nesmanjenom brzinom bliže Ateni u ponedjeljak, paleći drveće, kuće i automobile i prisiljavajući na evakuaciju bolnica i najmanje 11 gradova i sela, priopćile su grčke vlasti.


Stotine šumskih požara izbile su širom Grčke od svibnja. Premda su ljetni požari česti u Grčkoj, iznimno vruće i suho vrijeme povezano s klimatskim promjenama učinilo je požare češćim i intenzivnijim, tvrde znanstvenici.


Više od 560 vatrogasaca potpomognutih dobrovoljcima, 17 aviona s vodenim bombama i 15 helikoptera bori se s najnovijim šumskim požarom koji je izbio nedjelju u 15 sati po lokalnom vremenu blizu Varnavasa, 35 km sjeverno od glavnoga grada.


REUTERS/Alexandros Avramidis




Do ponedjeljka ujutro požar se proširio prema jugu i gorio je na nekoliko fronti uključujući selo Grammatiko, drevni grad Marathon, primorsku općinu Nea Makri i planinu Penteli sjeverno od Atene.


Jaki vjetrovi neprestano mijenjaju smjer širenja plamena.


“Unatoč teškoj borbi i nadljudskim naporima tijekom noći, vatra se vrlo brzo proširila i stigla do planine Penteli”, rekao je dužnosnik vatrogasne brigade.


REUTERS/Alexandros Avramidis


Zrakoplovi za gašenje požara prekinuli su operacije tijekom noći i nastavili napore u ponedjeljak ujutro. Policija je pomogla u evakuaciji, a neki su stanovnici proveli noć u skloništima.
Evakuirane su najmanje tri bolnice u Penteliju.


Požar, s plamenom visokim čak 25 metara, proširio se “poput munje” zbog olujnog vjetra, rekao je u nedjelju glasnogovornik vatrogasaca Vassilis Vathrakogiannis.


REUTERS/Alexandros Avramidis


Gusti oblaci dima zatamnili su nebo nad Atenom u nedjelju navečer. Nekoliko sati kasnije, plamen je gorio u blizini predgrađa Dionysosa oko 23 km sjeveroistočno od središta grada i obližnjih područja.


Premijer Kiriakos Micotakis požurio je natrag u Atenu s vikend odmora na otoku Kreti kako bi nadgledao odgovor na požar, rekao je vladin dužnosnik, s još svježim sjećanjima na požar 2018. u kojemu je poginulo 104 ljudi u primorskom gradu Mati, u blizini glavnoga grada.


REUTERS/Alexandros Avramidis


Nakon najtoplije zabilježene zime i dugih razdoblja s malo ili nimalo oborina, predviđa se da će Grčka imati najtoplije ljeto ikada.


Vlasti su na visokom stupnju pripravnosti za požare do četvrtka, a meteorološki stručnjaci upozoravaju na “vrlo težak tjedan”.


“Polovica Grčke bit će u crvenom”, rekao je u subotu ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias navodeći temperature od oko 40 Celzijevih uz jake vjetrove.