
Foto: VESNA BENIĆ
Miris raznih ribljih specijaliteta širio se Dobropoljanom na otoku Pašmanu. Naime, i ove godine udruga mladih DUM uz pomoć Općine Pašman i TZO-a Pašman pripremila je nezaboravnu feštu za svoje mještane, turiste i posjetitelje koji su pristigli iz ostalih otočnih mjesta jer su Dobropoljanski gušti nadaleko poznata otočna fešta koja se ne propušta.
Ovaj svjevrsni festival gastronomije brojnim je posjetiteljima ponudio razne riblje specijalitete, a Augustin Bašić Guste, »komandir« cijele organizacije, otkrio nam je kako uz riblje delicije ide i odlična atmosfera uz Mladena Grdovića.
Prepoznatljivost
– Dopropoljanski gušti manifestacija je koju tradicionalno, već devet godina, organizira dobropoljanska udruga mladih DUM. Dobropoljanski gušti je enogastromanifestacija koja predstavlja tradiciju prvenstveno našeg mista i cijelog otoka Pašmana pa se pripremaju tradicionalna autohtona otočna jela, riblja. Prepoznatljivi smo po buzari od oko 300 kg daganja koju spremamo svake godine. Nadamo se da ćemo naći dovoljno veliku teću kako bismo dogodine mogli pripremiti još više daganja jer gužva i red za dagnje su veliki. Standardno su u ponudi i girice, a za srdele na gradele zadužen je Toni Ćosić kojemu su se pridružili i dečki iz Krapine Andrija Picola i Luka Zrinjski. Naravno, imamo i tunu koju peku Mate Ćosić i Domagoj Ćosić i mogu reći kako svih godina, a tako i ove, tuna je riba za koju se također čeka u redu, kazao je Guste i dodao kako svake godine imaju i neku novu atrakciju.
– Prošle godine imali smo Tuna cutting show, a ove godine spremamo gofa od 25 kilograma na ražnju kojeg je ulovio naš majstor ribar Jure. On je sve ono što bi bodul trebao biti. Sam je ulovio gofa u Kornatima, sam je napravio ražanj i sprema ga uz pomoć Nevene Dujmović Prizmić. S pečenjem gofa na ražnju htjeli smo pokazati da ražanj nije samo za janje ili prase nego da se itekako i riba može spremati na takav način. Kao što vidite u organizaciju fešte priključio se i sam načelnik Krešimir Ćosić. Općina Pašman i TZO Pašman su nam i pokrovitelji i ja im zahvaljujem na pomoći, rekao je Augustin Bašić Guste dodavši kako su Dobropoljanski gušti svake godine popraćeni i koncertom.
Friško iz mora
Do sada su osam godina nastupale sve renomirane klape, prošle godine klapa Intrade, a ove godine feštalo se uz Mladena Grdovića.
Iako je bila velika gužva, uspjeli smo se prougurati do ekipe koja je spremala dagnje, a naravno i kušati ih. Ante Dujmović, Dino Kulonja Lisica, Ivan Bašić i Sandra Dujmović otkrili su recept odlične buzare.
– Potrebna nam je dobra velika teća, dobar oganj, pravo domaće maslinovo ulje, dobro domaće vino, domaći luk, peršin i najbolja kuhača. Ipak je to 300 kilograma daganja, treba to miješati, sa smijehom nam je rekao Ante Dujmović i dodao kako su dagnje bile friško izvađene iz mora te da su pomogli prijatelju u Starigradu u čišćenju.
Održan je i Sajam otočnih proizvoda, a bilo je i domaćih frita koje su spremale dopropoljasnke vrijedne žene. Oni koju su planirali svoj godišnji odmor provesti na otoku Pašmanu svakako će zapamtiti ovu feštu koja je savršeno upotpunila bogatu ljetnu kulturnu i zabavnu ponudu.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PREDSJEDNIK RH
Milanović: Uvjeren sam da će se novi papa zalagati za mir i svakog čovjeka
Svijet
poglavar Katoličke crkve
Lav XIV., prvi papa augustinac i prvi koji je pročitao svoj govor
Zadar
ZASLUŽENA PRIZNANJA
Najboljim medicinskim sestrama i tehničarima “Zadarsko bijelo srce”
Hrvatska
Na X-u
Premijer Plenković čestitao novom papi na izboru
Zadar
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
KAKAV ODGOJ ŽELIMO? “Dinosauri” ne mogu dobro odgajati mlade generacije
Crna Kronika
PRIPAZITE!
‘NE PANIČARITE’ Zadarska policija objavila važan apel: ‘Uglavnom rade u skupinama…’
Zadar
pad školskog aviona
Prije pet godina poginuo je pilot HRZ-a i član Krila Oluje Marko Novković
Zadar
ZABRINUTI GRAĐANIN
‘JEL STVARNO TEŠKO?’ Prijedlog Zadranina izazvao reakcije: ‘Svaki put kad prođem ovuda…’
Crna Kronika
GOTOV OČEVID
Završen očevid nakon sudara jedrilice i broda u Zadarskom kanalu, evo što je utvrđeno
Scena
POPULARNI SHOW