ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

BORBA ZA OČUVANJE RIJEKE

Sutra mirni prosvjed ispred Zadarske županije za spas Une

Autor: Portal ZL

11.08.2024. 18:30
Sutra mirni prosvjed ispred Zadarske županije za spas Une

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL



Mjesni odbor Srb, Udruga Una i platforma MojSrb organiziraju mirni prosvjed ispred Zadarske županije u ponedjeljak 12. kolovoza u 14 sati. Povod okupljanju su radovi na izgradnji hidrocentrale nekoliko stotina metara od izvora rijeke Une.




– Od samog početka, ovaj projekt bio je sumnjiv i neprihvatljiv. Informacijska tabla na gradilištu bila je ispunjena lažnim podacima, do te mjere da je jedino nedostajalo da na njoj piše “Miki i Šilja”. Ministarstvo zaštite okoliša je nedavno utvrdilo da lokacijska dozvola nije usklađena s važećim propisima, zbog čega je podignuta kaznena i prekršajna prijava protiv odgovornih za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole.


Iako su propusti očigledni, gradilište nije zatvoreno, a Ministarstvo graditeljstva i Inspektorat i dalje šute. Čak je i inspektor zaštite okoliša imao ovlasti zatvoriti gradilište, no to nije učinio. Unatoč tome, investitor nastavlja s pokušajima uništavanja rijeke Une, što za nas nikako nije opcija.


Naš je primarni cilj zaustaviti daljnju izgradnju, nakon čega ćemo raditi na poništenju svih izdanih dozvola i koncesija. Konačan cilj je sveobuhvatna zaštita rijeke Une i njenih pritoka kroz proglašenje Parka Prirode Una.




Tijekom prosvjeda, između ostalog, predstavit ćemo i daljnje korake koje planiramo poduzeti u našoj borbi za očuvanje rijeke Une.


Pozivamo vas da svojim prisustvom podržite našu borbu za očuvanje ovog dragocjenog prirodnog blaga, poručili su Mjesni odbor Srb, Udruga Una i platforma MojSrb.