Australke su tako došle do svog šestog olimpijskog odličja, a treće bronce, do koje ih je predvodila Ezi Magbegor sa 30 koševa i 13 skokova. Sami Whitcomb je ubacila 14, a Alanna Smith 13 poena.


Aktualne europske prvakinje su prvi put ušle u borbu za odličja na olimpijskim igrama, ali su ostale bez medalje. Julie Vanloo je bila prvo ime belgijske reprezentacije sa 26 koševa i 11 asistencija, a Emma Meeseman je ubacila 23 poena.




Australke su sredinom treće četvrtine imale 10 koševa prednosti (52-42), ali Belgijke su se na krilima Vanloo vratile u utakmicu. Na 81-78 za Australiju, 25 sekundi prije kraja, Belgija je imala napad za potencijalno izjednačenje, ali je su europske prvakinje ostala bez šuta u dopuštenom vremenu. Australke su bile precizne s crte za slobodna bacanja u i sačuvale prednost.


U 15.30 sati u Areni Bercy će započeti finalni dvoboju u kojem će se za zlatnu medalju boriti američke i francuske košarkašice.


Amerikanke će pokušati osvojiti osmo uzastopno zlato, a ukupno deseto na olimpijskim igrama, dok su Francuskinje po drugi put u finalu. Prije 12 godina u Londonu su uvjerljivo poražene (86-50) u srazu s Amerikankama.


Osim devet zlatnih, američke košarkašice imaju po jednu srebrnu i jednu brončanu medalju, dok Francuskinje osim srebra iz Londona imaju i broncu s Igara u Tokiju 2021.