ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Crijevna viroza

U hotelu na Malom Lošinju zaraženo najmanje 30 gostiju, epidemiolozi utvrđuju uzrok

Autor: Portal ZL

10.08.2024. 20:19
U hotelu na Malom Lošinju zaraženo najmanje 30 gostiju, epidemiolozi utvrđuju uzrok

Foto: Marko Gracin/Novi list



Na temelju informacija o slučajevima crijevnih zaraza na Malom Lošinju, koji su se pojavili u utorak, a o čemu pišu mediji ovih dana, epidemiolozi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije su kontaktirali hotel, napravili izvid i uzeli uzorke stolice djelatnicima i uzorke hrane iz restorana koji su poslani na analizu i čekaju se nalazi. U tijeku su sve potrebne radnje i kontrole vezano uz zdravstvenu ispravnost vode i hrane koje se provode u suradnji djelatnika županijskog zavoda za javno zdravstvo i sanitarne inspekcije, piše u subotu Novi list.


– Kako su nam javili kolege iz Zagreba, kod njih je do sada evidentirano 25 slučajeva, a kod nas u Rijeci još pet. Vjerojatno je taj broj i veći, samo neki oboljeli imaju blaže simptome pa se ne javljaju liječnicima. Naši djelatnici su odmah po dojavi izašli na teren, uzeli uzorke hrane te ih poslali na analizu i obradu i čekamo rezultate, koji bi mogli biti gotovi u ponedjeljak. Ne želim unaprijed govoriti o čemu je riječ, ali u Zagrebu je već izolirana salmonela i E. Coli, pa je vjerojatno o tome riječ i u drugim uzorcima, kaže dr. Andrea Petaros Šuran, voditeljica Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Dr. Petaros Šuran podsjeća da bolest nije opasna, ali je nezgodna, posebice za kroničare, malu djecu i trudnice, koji mogu razviti jače simptome. Glavni put prijenosa salmonele je kontaminirana hrana, a većina infekcija prolazi bez potrebe za specifičnim liječenjem. Bolest prati proljev, visoka temperatura, opća slabost, ponekad i povraćanje, traje od nekoliko do tjedan dana. Ovisno o težini kliničke slike liječnik određuje treba li uzimati antibiotik. Za vrijeme bolesti potrebno je nadoknaditi izgubljenu tekućinu te ispraviti eventualni elektrolitski disbalans uz uvođenje dijetalne prehrane, kaže dr. Petaros Šuran.


Temperatura i proljev


Kako su javili neki mediji, o zarazi se doznalo od jedne zagrebačke obitelji koja je ljetovala u obiteljskom hotelu u Malom Lošinju, a čiji su članovi treći dan odmora dobili proljev, počeli povraćati i osjećati se jako loše. Ubrzo im je postalo jasno da odmor neće moći nastaviti i vratili su se u Zagreb kako bi nastavili liječenje. No onda su shvatili da nisu jedini…




– Sin je imao proljev više od 20 puta dnevno, temperaturu višu od 39°C. Dobio je infuziju i proveo noć u bolnici, a uskoro se razboljela i kći od godinu i pol, rekao je član obitelji oboljelih. Nalaz je pokazao da četverogodišnjak ima salmonelu i E. Coli, dok je djevojčica dobila »samo« salmonelu i imala je nešto blaže simptome.


– S kćeri je u zaraznoj bila supruga, a u istoj sobi bile su još dvije obitelji koje su bile u istom hotelu. Pričalo se da ih ima još, ali to nismo znali do druge kontrole, gdje smo ih vidjeli petnaestak. Svi su imali iste simptome, neki teže, a neki lakše, i svi su bili u istom hotelu, rekao je za Dnevnik.hr član obitelji koji je o svemu obavijestio sanitarnu inspekciju i Državni inspektorat. Navodno među zaraženima ima dosta djece.


Oboljeli i iz Slovenije


Prije dva dana stigla je i dojava iz Slovenije da je dvoje djece obrađeno zbog proljeva nakon što su boravili u hotelu Vespera. O tome su odmah obavijestili epidemiološku službu u Malom Lošinju, a uskoro se javio još jedan oboljeli iz Slovenije. Svi su u istom periodu bili u istom obiteljskom hotelu. U dvije Facebook grupe za roditelje našlo ih se još dvadesetak sa sličnim ili istim problemom. Svima su djeca jela isti obrok – snack ručak u kojem je piletina. Roditeljima, koji nisu jeli taj isti obrok kao djeca, nije ništa.


U epidemiološkom sustavu praćenja zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo službeno imaju dojavu o petnaestak slučajeva zarazne bolesti s crijevnim tegobama (enterokolitis) kod osoba koje su se razboljele krajem srpnja i početkom kolovoza, a koje su prethodno boravile u hotelu Vespera u Malom Lošinju, donosi Novi list.


– Posljednjih dana evidentira se nešto veći broj pacijenata koji se u našu kliniku javljaju zbog određenih crijevnih simptoma. Kod dijela pacijenata dokazana je infekcija bakterijskim uzročnikom (salmonelom ili E. Coli iz dijarogene skupine). Pacijenti se liječe u okviru naših dnevnih bolnica ili se upućuju na kućno liječenje s preporukama, a trenutačno nemamo pacijenata koji su zaprimljeni na bolničko liječenje. Crijevne zarazne bolesti spadaju u grupu bolesti koje podliježu prijavi higijensko-epidemiološkoj službi, odgovorili su za Dnevnik.hr o ovom slučaju iz Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«.


Dodatne aktivnosti za sigurnost gostiju u hotelu Vespera


Kako prenose mediji, iz Lošinj Hotels&Villas istaknuli su da poduzimaju mjere u hotelu Family Hotel Vespera. Hotel se ispričao gostima. »Zdravlje i sigurnost naših gostiju najvažniji su nam i to je neupitan prioritet u našem poslovanju. Imamo informaciju da se nekoliko gostiju koji su boravili u hotelu Vespera suočilo sa zdravstvenim tegobama kojima još uvijek nije poznat uzrok te im i ovim putem želimo brz i uspješan oporavak. Kao mjeru predostrožnosti poduzimamo dodatne aktivnosti kako bismo svojim gostima osigurali još veću razinu sigurnosti. Epidemiološka služba prikuplja i obrađuje uzorke, a po dobivanju rezultata bit ćemo na raspolaganju za sve dostupne informacije«, priopćili su iz hotela. Prema pisanju medija, u hotelu se poduzimaju pojačane mjere dezinfekcije, epidemiolozi su napravili izvid i uzeli uzorke stolice djelatnicima te uzorke hrane iz restorana koji su poslani na analizu i čekaju se nalazi, u tijeku su sve potrebne radnje i kontrole vezane za zdravstvenu ispravnost vode i hrane.