ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ZASAD BEZ REZULTATA

Još uvijek traje potraga za Britancem koji je pao s kruzera

Autor: Portal ZL

10.08.2024. 11:45
Još uvijek traje potraga za Britancem koji je pao s kruzera

Foto: Ilustracija/Vedran SITNICA



Potraga za mladim Britancem, koji je jučer u ranim jutarnjim satima pao s kruzera u blizini otočića Jabuka na putu prema Zadru, i dalje je u tijeku. Intenzivno se pretražuje šire područje viškog arhipelaga, ali zasad bez rezultata.


– Nemamo neke ohrabrujuće novosti. Svi kolege su intenzivno uključeni u potragu, sa raspoloživa plovila su u akvatoriju otočića Jabuke još od jučer. Sudjeluju brod i zrakoplov obalne straže te policijsko plovilo. Radi se sve da se mladog Britanskog državljanina pronađe, rekao je koordinator u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru, Rijeka Marin Keko za HRT.


Naglasio je da je upućena i PAN PAN poruka kako bi svi brodovi u tom području pojačano nadgledali more. Posebno je istaknuo važnost zrakoplova zbog bolje preglednosti.




– Ne znamo kakvo je stanje mladića koji je pao u more, ali s obzirom na to da je mlad moguće je da bi mogao preživjeti i duže. Nadamo se pozitivnom ishodu, ne želimo uopće razmišljati negativno, zaključio je.


U potrazi sudjeluju i posade putničkih brodova te vlasnici privatnih plovila, a spasilačke službe ne gube nadu.


– Čovjek je pao u more s visine preko 30 metara, možda je došlo do ozljede pri padu. Budući da je temperatura mora 24 stupnja, to nam omogućuje da potragu produžimo na bar 12 sati i više. Preživljavanje je u tim uvjetima više od 12 sati, a potraga ide dvostruko dulje, bar 24 sata, izjavio je Radovan Linić, koordinator u Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, prenosi HRT.