ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

PROMOCIJA GRADA

Turističkim manifestacijama odobreno 100.000 eura, evo tko je dobio sredstva

Autor: Doris Babić

10.08.2024. 11:15
Turističkim manifestacijama odobreno 100.000 eura, evo tko je dobio sredstva

Foto: Mislav Klanac



Na mrežnim stranicama Grada Zadra objavljen je Zaključak o sufinanciranju manifestacija Turističke zajednice grada Zadra u 2024. godini. Naime, odobreno je sufinanciranje turističkih manifestacija Turističke zajednice Grada Zadra u 2024. godini, u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.


Promocija Zadra


Za Karneval 2024. dodjeljuju se 19.014,34 eura, za Tuna, Sushi & Wine Festival 2024. 59.525,47 eura, Noć tvrđava sufinancira se s 5.587,07 eura, dok se za Eurosong izdvaja 6.693,75 eura, a za Fish & Jazz Festival 9.179,37 eura.


Grad Zadar, prema Zakonu o turističkim pristojbama, uredno isplaćuje sredstva Turističkoj zajednici za organizaciju manifestacija. Ta sredstva, dakle, nemaju veze s proračunom, odnosno njegovom blokadom, stoga potencijalno daljnje neizglasavanje zakonitog proračuna neće utjecati ni na planirane manifestacije u narednom razdoblju.


Foto: TZ ZD




– Sve navedene manifestacije važne su za promociju Zadra i njegove kulturne i gastroponude, a s obzirom na posjećenost i povratne informacije posjetitelja, sve su postigle uspjeh, ističe Iva Bencun, direktorica TZ-a.


Tuna, Sushi & Wine Festival 2024., za koji je izdvojeno znatno više sredstava, podsjetimo, održan je sredinom travnja s ciljem, između ostalog, produljenja trajanja turističke sezone te postaje jedan od najvažnijih gastronomskih i turističkih događanja u Hrvatskoj.


Nadalje, Noć tvrđava, kulturno-turistička manifestacija na utvrđenim spomenicima kulturne baštine, ove se godine prvi put održala u Zadru čime smo se pridružili projektu sedam europskih zemalja koje baštine fortifikacijsku arhitekturu.


Na Muraju


Također, organizirano je bilo javno gledanje finala Eurosonga što je bila izvrsna prilika za sve Zadrane i mnogobrojne turiste da na jedinstven način uživaju u najvećem svjetskom televizijskom glazbenom natjecanju.


Fish & Jazz festival, koji je Turistička zajednica grada Zadra organizirala u suradnji s tvrtkom Cromaris, po drugi put, održavao se na UNESCO-ovom oznakom zaštićenim gradskim zidinama, ili kako ih Zadrani tradicionalno zovu Muraj. Mnogi su uživali u brojnim koncertima renomiranih glazbenika, ali naravno, i slasnim zalogajima.


Zaključno, Grad Zadar sufinanciranjem turističkih manifestacija u 2024. godini osigurava kontinuitet kulturnih i gastronomskih događanja koja doprinose promociji grada na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Istaknuti događaji poput Tuna, Sushi & Wine Festivala značajno produžuju turističku sezonu, a događaji poput Noći tvrđava naglašavaju našu bogatu povijest i baštinu.


Osim toga, manifestacije poput Eurosonga i Fish & Jazz Festivala obogaćuju kulturni život grada, privlačeći mnogobrojne posjetitelje i stvarajući jedinstvena iskustva za lokalno stanovništvo i turiste, a Karneval je, kao i uvijek, zaslužan za veselje naših najmlađih.