Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PROBLEMI VODOOPSKRBE

IZAZOV ZA VODOVOD Potrošnja vode porasla za 6,6 posto

Autor: Goran Šimunov

09.08.2024. 16:00
IZAZOV ZA VODOVOD Potrošnja vode porasla za 6,6 posto

Foto: Luka Jeličić



Nakon što je benkovačka gradska tvrtka Vodovod i odvodnja prije nekoliko dana privremeno prekinula isporuku vode za gotovo dvije trećine svojih korisnika, i općinska tvrtka Vodovod Vir je u utorak korisnike sa svojeg područja obavijestila kako imaju problem s dobavljanjem potrebne količine vode. Obje tvrtke koje se bave vodoopskrbom na svojem području partneri su Vodovoda Zadar, tvrtke koja je u benkovačkom slučaju bila privremeno prestala s isporukom vode, pri čemu nisu njen jedini isporučitelj, a u virskom slučaju radi se o smanjenju isporuke vode.


U Vodovodu Vir kažu nam kako je prema stanju na terenu u zadnjih mjesec i pol dana, kao i prema informacijama iz Vodovoda Zadar, s kojima su u svakodnevnoj komunikaciji, vodoopskrba na području otoka Vira otežana.


Foto: Luka Jeličić


Prestaje se puniti vodosprema na Viru


– U početku je to bilo već spominjano usko grlo, odnosno suženi profil cjevovoda na križanju Žmirići, koje je u međuvremenu otklonjeno, a zatim je došlo do puknuća magistralnog cjevovoda između raskrižja Žmirići i Odlagališta otpada u Diklu. Prema zadnjim informacijama razlog otežane isporuke vode za korisnike na otoku Viru je dugotrajno sušno razdoblje i velika potrošnja vode, uslijed čega je došlo do presušivanja nekih od izvora. Trenutačno vodu dobivamo iz drugih pravaca iz kojih ne dobivamo dovoljnu količinu vode za opskrbu vodovodne mreže i hidrantskog platoa, koji služi za punjenje autocisterni za one stanovnike otoka koji nisu spojeni na javni vodoopskrbni sustav. Trenutačni dotok količina vode dovoljan je samo za korisnike na javnoj vodoopskrbnoj mreži, navode u Vodovodu Vir dodajući kako je iz tog razloga hidrantski plato trenutačno zatvoren, dok se ne osigura dovoljna količina vode.




U stvarnosti to znači kako će korisnici koji nisu u javnoj vodoopskrbnoj mreži vodu morati kupovati izvan otoka, dok oni koji još imaju gusterne mogu posegnuti za njihovim korištenjem.


Foto: Arif Sitnica


Pojašnjavajući trenutačnu situaciju s vodoopskrbom u županiji mr. sc. Mirjana Plečko, dipl. ing. stroj., rukovoditeljica Sektora crpljenja vode Vodovoda d.o.o. Zadar kazala je kako nisu prekinuli isporuku vode partnerskim vodoopskrbnim tvrtkama u županiji. Dodala je kako su problematike isporuke vode Vodovodu Vir te Vodovodu i odvodnji (VIO) Benkovac različite.


Prosječno crpljenje vode u ovom razdoblju prošle i pretprošle godine je bilo oko 1.370 L/s, a u istom razdoblju ove godine prosječno crpljenje iznosi 1.460 L/s, što je povećanje od 6,6 posto. Uzrok tome je povećana potrošnja.


Usko grlo Žmirići


– Opskrba Vodovoda Vir i zapadnog pravca vodoopskrbne mreže županije temelji se na crpljenju triju izvora koji su se morali ove sezone maksimalno crpiti zbog izvođenja provizorija na raskrižju Žmirići koji je bio montiran unutar projekta rekonstrukcije raskrižja državne ceste oznake DC306 s ulicama Put Nina i Matije Gupca, čiji je izvođač tvrtka Strabag, a naručitelj Hrvatske ceste. Taj provizorij je montiran 8. svibnja s namjenom da se otkloni u roku od 15 dana te da se ugradi puni promjer dobavne cijevi u tom pravcu. No, zbog prometnog kolapsa na Žmirićima te na prijedlog gradonačelnika Branka Dukića radovi na projektu rekonstrukcije su se zaustavili, čime je ostao mali promjer cijevi na provizoriju koji je Strabag nadomjestio 6. lipnja s provizorijem većeg promjera, ali ne i dovoljnim promjerom cijevi da se zadovolje potrebe zapadnog pravca na kojem se kao zadnji korisnik nalazi Vodovod Vir, pojašnjava Plečko dodajući kako je zbog toga Vodovod Zadar nabavio cijev za provizorij zadovoljavajućeg promjera te je ovu cijev tvrtka Strabag ponovo zamijenila 31. srpnja.


– Sada su dimenzije dobavnih cjevovoda zadovoljavajuće te je moguće djelomično pokrivati zapadni pravac i vodom iz Zrmanje, što se u uobičajenima uvjetima rada uspostavi svake godine već početkom srpnja. Zbog ovog provizorija te zbog nužnog održavanja minimalno potrebnog predtlaka, na precrpnicama Kožino i Petrčane su se morali maksimalno crpiti izvori koji pokrivaju zapadni pravac, te zbog toga trenutačno imaju manje količine vode nego u ovom razdoblju prošle i pretprošle godine. Jedan od ta tri izvora će se vjerojatno sutra morati ugasiti, najavljuje rukovoditeljica sektora u Vodovodu Zadar.


Govoreći o uzroku problematike isporuke vode VIO Benkovac rekla je kako se ona temelji na značajno povećanim potrebama potrošača spojenih na vodoopskrbnu mrežu Vodovoda Zadar, posebno duž regionalnog cjevovoda Milanci-Pudarica. Na taj regionalni cjevovod je preko odvojka Bravar i Otišina spojen i Benkovac. Osim Benkovca su na taj odvojak spojeni i Zubčići, Ribnica, Gornje Polje te Donje Polje.


Smanjenje isporuke


– Smanjenjem prosječnog protoka na odvojku Bravar postiže se povećanje tlaka u regionalnom cjevovodu, a time i protok u Pudaricu i visoku zonu grada Zadra, te protok za zapadni pravac. Da bi se sve to ostvarilo, potrebno je ograničiti crpljenje VIO Benkovac na najviše 18 sati dnevno, uz prosječni protok od 80 L/s, što pokriva trenutačne potrebe ove benkovačke tvrtke. Odstupanje od takvog režima dovodi u pitanje punjenje VS-a Pudarica, visoke zone grada Zadra i zapadnog pravca. Isto tako bi se doveli u pitanje ostali potrošači Zadarske županije koji vodu dobivaju iz regionalnog cjevovoda, napominje Plečko.


Naglasila je i kako je ovog ljeta bilo puno manje kiša u odnosu na prošlo, a što bi povećalo izdašnost triju važnih izvora koje koriste. Prema iskustvima iz prošlih godina, pad potrošnje očekuje se krajem kolovoza, kada će nastupiti prvi veći pad broja gostiju koji borave na našem području, zaključuje Plečko.


Prema javno dostupnim dokumentima koje je zadnjih godina objavljivao Vodovod Zadar vodoopskrba se ostvaruje dijelom iz Regionalnog vodovodnog sustava s rijeke Zrmanje i iz lokalnih izvora. Temeljni zahvat koji najviše doprinosi vodoopskrbi područja je zahvat na rijeci Zrmanji. Regionalnim cjevovodom Milanci – Pudarica osiguran je transport vode do Zadra.


Zadarski Vodovod zahvaća vodu na dva slivna područja i s nekoliko lokalnih vodozahvata. Na slivnom području rijeke Zrmanje se u desnom zaobalju rijeke zahvaćaju vode iz velebitskih izvora Čavlinovac, Dorinovac i Sekulića vrelo i zatvorenim kolektorom dovode do crpne postaje Dolac. U sušnijem dijelu godine koristi se i površinski vodozahvat Berberov buk na rijeci Zrmanji. Drugo slivno područje je ono Bokanjac – Poličnik gdje se zahvaćaju vode iz kopanih bunara Bunari 4 i 5, Jezerca, Boljkovca i iz izvora Golubinka.


Ljetna potrošnja triput veća od zimske


Iz tablica o fakturiranoj potrošnji vode po mjesecima za uslužno područje Vodovoda Zadar, koje je ova tvrtka ranije objavila, u ožujku 2018. je isporučeno ukupno nepunih 600.000 metara kubnih vode, u srpnju 1.400.000 m3, a u kolovozu 1.800.000 m3, odnosno triput više negoli u ožujku. Ukupna godišnja potrošnja vode (kućanstva + privredni subjekti) 2020. je iznosila 11.265.263 m3/god.