Četvrtak, 8. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NEVRIJEME

Nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora u nasukavanjima brodica tijekom nevremena u zadarskom akvatoriju

Autor: Portal ZL

08.08.2024. 14:40
Nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora u nasukavanjima brodica tijekom nevremena u zadarskom akvatoriju

Foto: MATE KOMINA



Tijekom trajanja prolaznog ali snažnog nevremena tijekom noći, dogodilo se nekoliko pomorskih nezgoda i nesreća u zadarskom akvatoriju, čiji ishod je materijalna šteta na plovilima, bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja mora i morskog okoliša.


Lučka kapetanija Zadar u koordinaciji s Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka) djelovala je u nizu pomorskih nezgoda, uglavnom nasukavanja, koja su se dogodila noćas, 8. kolovoza u zadarskom akvatoriju, kao posljedica nevremena praćenog snažnim udarima vjetra.


Prva dojava o pomorskoj nesreći u zadarskoj Kapetaniji zaprimljena je noćas u 01.06 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, kada je dojavljeno o jedrilici nasukanoj kod ulaza u Gradsku luku Zadar. S obzirom da je na jedrilici u trenutku nesreće boravila posada, na poziciju su angažirani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe JVP Zadar, dok je o događaj obaviještena i Postaja pomorske i aerodromske policije, u Zadru (PPAP Zadar), čiji službenici su također pristigli na mjesto nasukanja.




Dolaskom na poziciju nesreće službenici zadarske Kapetanije preliminarnim očevidom ustanovili su da među 10 članova posade nema ozlijeđenih, kao i da su se samostalno iskrcali na obližnju obalu, nakon čega su zbrinuti u Vatrogasnome domu, u Zadru. O događaju je obaviješten vlasnik jedrilice, domaća charter tvrtka, a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavljen je danas, u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.


Niz dojava o problemima u plovidbi, nasukavanjima i havarijama uslijed nevremena na moru


Nedugo nakon nasukavanja jedrilice u Zadru, u nastavku protekle noći iz MRCC Rijeka u Lučku kapetaniju Zadar dojavljeno je o nizu izvanrednih događaja na moru zadarskog arhipelaga, od kojih sažeto priopćavamo o događajima, u kojima su sudjelovale posade na plovilima.


Dojava o prvome takvom događaju u LK Zadar zaprimljena je posredstvom MRCC Rijeka, koji su prenijeli poziv voditelja brodice u pogibelji kod otoka Rave. Nedugo potom, u izravnoj komunikaciji sa službenicima LK Zadar, voditelj brodice potvrdio je kako ipak ne trebaju pomoć jer su samostalno riješili problem.


Slijedeći poziv u pomoć posredstvom MRCC Rijeka od zadarske Kapetanije zatražila je posada brodice kod otoka Ugljana, no i oni su nedugo nakon toga javili kako su uspjeli osposobiti pogonski stroj te otkazali zahtjev za pomoć.


Gotovo istovremeno iz MRCC Rijeka u LK Zadar proslijeđen je poziv pogibelji ‘MAY DAY’ posade brodice, na poziciji u sjeveroistočnom dijelu zadarskog akvatorija, slijedom čega je prema mjestu dojave angažiran brod Obalne straže RH, koji su se u trenutku dojave nalazili najbliže posadi u pogibeljnoj situaciji. Naknadno pokretanju spasilačke akcije, noćas u 03.30 sati MRCC Rijeka obavijestila je sve uključene jedinice da je posada brodice prijavila kako su na sigurnom, neozlijeđeni, dok je brodica pretrpjela za sad nekvalificirana oštećenja, bez prijave onečišćenja mora i morskog okoliša, čime je ova akcija ujedno i okončana.


Noćas u 01.55 sati u spasilačku akciju upućeni su službenici Ispostave lučke kapetanije u Salima (ILK Sali), slijedom poziva voditelja jedrilice sa četiri člana posade, od kojih dvoje djece, a koji su posredstvom MRCC Rijeka dojavili nasukavanje u uvali Sabuša. Službenici ILK Sali nedugo nakon dojave pronašli su nasukanu jedrilicu, Preliminarnim očevidom na poziciji nasukanja utvrdili su kako nema ozlijeđenih i nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša. Jedrilica je osigurana te je vlasnik, ujedno voditelj zatražio komercijalnu uslugu odsukavanja, čime je ova akcija okončana.


Posljednja dojava o pomorskoj nesreći posade i plovila, u Lučkoj kapetaniji Zadar zaprimljena je noćas također posredstvom MRCC Rijeka. Kako nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju s posadom jedrilice prema poziciji su isplovili službenici ILK Sali, koji su po dolasku zatekli nasukanu jedrilicu i posadu, od kojih nitko nije ozlijeđeni te su odbili pomoć, odnosno, angažirali su komercijalne usluge odsukavanja.


Svi izvanredni događaji uslijed nevremena na moru u području nadzora Lučke kapetanije Zadar, riješeni su bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja, uz zabilježene materijalne štete na plovilima, o čemu se provode očevidni izvidi.