Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

EuroBasket U18

Roko Jurlina: 'Ovo nije neuspjeh, nego realnost'

Autor: Andrija Dešpoja

07.08.2024. 11:33
Roko Jurlina: 'Ovo nije neuspjeh, nego realnost'

Foto: fiba



Ljeto za zaborav zasad vrijedi kada su u pitanju nastupi mladih reprezentacija Hrvatske na europskim smotrama. Nakon U20 reprezentacije koja se nije proslavila na EuroBasketu B divizije u Rumunjskoj s osvojenim desetim mjestom, prevedeno 26. na »Starom kontinentu«, rezultatski debakl ostvarili su i U18 reprezentativci na nedavno završenom Europskom prvenstvu A divizije u finskom Tampereu. Juniore Hrvatske koji su na sjever Europe stigli bez praktički cijele momčadi predvodio je mladi zadarski stručnjak Roko Jurlina koji je lani s U16 reprezentacijom osigurao povratak u A diviziju, no u Tampereu se nisu karte posložile na pravi način i Hrvatska je na koncu završila kao 14., što je značilo i degradaciju u B diviziju.


Toni Torbarina i Andro Mirčeta


Jaka konkurencija




Ukupno je odigrano sedam utakmica na prvenstvu, tri u skupini i četiri u nokaut fazi, a u samo dvije se uzela pobjeda (Turska i Danska), dok su se najvažnije utakmice, one protiv Latvije pa kasnije i Španjolske za ostanak u A diviziji, pokazale presudnima za razočaravajući rezultat. Ipak, Jurlina nije po povratku iz Finske zakukao i sveo cijelu priču na tragediju, jer ono s čime je raspolagao nije ni garantiralo bolji rezultat od postignutog. Naime, otkazi su stigli od petorice, može se kazati, najboljih igrača generacije (Michael Ružić, Borna Katanović, Bruno Bubalo, Niko Jerkić, Filip Ferderber), dok je šest igrača otpalo zbog ozljeda i bolesti (Petar Miović, Tin Tikveša, Marat Kos, Dino Subašić, Nino Žarković i Niko Rimac). Sveukupno 11 igrača nije se našlo u zrakoplovu za Tampere i s njima bi zasigurno cijela priča dobila potpuno drugačiji epilog, no ni ta činjenica nije ponukala Jurlinu da se žali, već da oda počast svima onima koji su podnijeli teret teškog rada u vrućim ljetnim mjesecima.


– Ne bih kazao da se radi o neuspjehu, koliko o pukoj realnosti. Svim dečkima koji su se odazvali i odradili pripreme i prvenstvo želim odati poštovanje. Ipak su odvojili ljeto za nastup u nacionalnom dresu i dali maksimum u ovom trenutku te se njima nema pravo ništa prigovoriti za rezultat koji je ostvaren – kazao je na prvu izbornik juniorske reprezentacije koju je već u skupni dočekala strašna konkurencija na čelu s kasnijim europskim prvakom Njemačkom koja je u finalu svladala Srbiju. U nokaut fazi su potom došli snažni Šveđani, a presudnima po ostanak u A diviziji su se pokazale utakmice kontra Latvije i Španjolske.


– Utakmice protiv Njemačke, Belgije, kasnije Švedske pa i Španjolske na kraju nisu bile realne za nas po pitanju kvalitete i u njima nismo imali neke prevelike šanse. Pružali su momci maksimum iz utakmice u utakmicu, no kvaliteta protivnika je dolazila do izražaja. Protiv Latvije smo dali maksimum u obrani, imali su igrači veliku želju, no nije nam bio napadački dan, promašili smo previše otvorenih šutova te zicera i slobodnih bacanja i to nas je na kraju koštalo boljeg plasmana. No, ponovit ću još jednom, dečkima se ne može ništa zamjeriti, uistinu su dali svoj maksimum i svi koji su se odazvali treba im odati poštovanje s obzirom na sve što nam se događalo uoči početka priprema.


Toni Torbarina


Šestorica Zadrana




Otkazi i ozljede koliko god Jurlina ih ne želi isticati ipak su bili preveliki uteg za ambicije u Tampereu.


– Petorica su otkazala, dvojica su bila ozlijeđena, trojica su došla načeta na pripreme, dok se još jedan razbolio za vrijeme priprema i otpao. Sigurno bismo s većinom tih igrača bili u gornjem domu i borili se za više pozicije. No, to je sada neka druga priča, što bi bilo kad bi bilo, najvažnije je da se momcima koji su se odazvali i izgurali pripreme i prvenstvo ukaže poštovanje.




Posljedično nakon 11 igrača koji su otpali, Jurlina je morao posegnuti za popunom redova i odlučio se za momke od kojih je znao što može očekivati, pa su se u repki na koncu našla čak šestorica Zadrana: Vice Grbić, Vito Perković, Andro Mirčeta, Toni Torbarina, Toni Josipović i Luka Bičić.


– S obzirom na veliku prazninu u rosteru koja je nastala nekoliko dana prije početka priprema odlučio sam se popuniti momčad s momcima koje sam dobro poznavao iz kluba. Sve su to karakterni momci koji su bili ozbiljni i predani radu. Na kraju je čak šest igrača iz Zadra završilo u momčadi, a najviše su iskočili Andro Mirčeta i Toni Torbarina.


A u kojem grmu leži najveći problem mladih reprezentativnih selekcija koje uglavnom tavore po B divizijama ili na dnu A divizija, nije bilo teško detektirati.


– Najveći problem je što nismo u najjačim sastavima na svim tim natjecanjima, a druge reprezentacije ili su kompletne ili iskorištavaju svoju puno veću bazu nego što je mi imamo i onda se događaju loši rezultati, tj. nastupi u B divizijama, a ne u elitnom rangu. A to je ipak pitanje više za nekog drugog, nego mene osobno – kazao je za kraj Jurlina.