Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

bogat program

Sukošansko ljeto nosi puno zabavnih manifestacija u kojima uživaju domaći i turisti

Autor: Nikolina Lucić

07.08.2024. 09:22
Sukošansko ljeto nosi puno zabavnih manifestacija u kojima uživaju domaći i turisti

Foto: TZO Sukošan

Nakon uspješnog i iznimno dobro posjećenog 3. »Festivala pršuta i vina« u Sukošanu, uz odličnu zabavu, glazbu uživo i domaće delicije, etno-gastro manifestacija »Stari alati i zanati« je bila pun pogodak! Drugi »Sukošan Jazz festival 2024«, privukao je također velik broj posjetitelja, jer i ove su godine nastupili vrhunski jazz glazbenici.


Na krilima izvrsnih uspjeha, Turistička zajednica općine Sukošan tako s još većim entuzijazmom i očekivanjima kreće u realizaciju kolovoških manifestacija.


Večeras sjećanje na Olivera


Ni Sukošan ne zaboravlja na jednog od najpopularnijih dragulja dalmatinske glazbe – Olivera Dragojevića i sprema večer sjećanja na Olivera – večeras, 7. kolovoza u 21 sat na trgu Gornja vrata. Vokali su Božidarka Matija Čerina & Antonio Krištofić, a pratnja Vladimir Babin.


– Tradicionalne Trke tovarov – 56. memorijal kenje Vijole i ovu godinu u organizaciji Udruge Poprug 11. kolovoza u 20.30 sati na Ruševcu uz nastup grupe Vista, najavila je direktorica Dobrila Dević te dodala kako je u tjednu prije Sv. Kasijana Trka tovarov neizostavni dio sukošanskog ljetnog kalendara.


U jednoj noći doživite autohtonu Dalmaciju uz tradicionalne nošnje, domaća jela, vino i ribu, te upoznajete tovara, plemenitu životinju koja je dalmatinskom čovjeku nekad značila život i bila od velike pomoći u svakidašnjim poslovima, a danas je gotovo zaboravljena. Kako bi se ta uloga tovara pamtila, on je u Sukošanu dobio i svoj spomenik.


Utrka je, pak, najstarija manifestacija te vrste u Dalmaciji. Još od 1968. godine kada ju je organiziralo društvo »Sinji galeb« u čast »rano preminule magarice (kenje) Vijole, održava se svake godine u nedjelju pred Sukošansku feštu.


– Sukošanska fešta svetog Kasijana, 13. kolovoza bit će obilježena u 21 sat na Sportskom centru Sukošan, a nastupaju grupa Dalmatino, Jure Brkljača i Dino Petrić uz veliki vatromet, istaknula je Dević. Sukošanska crkveno – pučka fešta, jedna je od rijetkih svetkovina u Hrvatskoj koja proslavlja ranokršćanskog mučenika sv. Kasijana, a Sukošanci ga od davnina štuju kao svog zaštitnika.


»Fešta od čičindre i meda«


– Iz ostatka bogatog kalendara valja istaknuti »Folklornu večer« 17. kolovoza, plivački maraton Sukošan 2024 u suradnji s KDP Donat, za koji su prijave već otvorene, koncert klape Munita 21. kolovoza od 21 sat u dvorištu crkve svetog Kasijana i tradicionalnu »Brudetijadu« 24. kolovoza od 20 sati na mulu Donje more uz klapu Mirakul, najavila je Dević.


Uz programe u Sukošanu u suradnji s Mjesnim odborom Debeljak na programu je i nekoliko manifestacija u Debeljaku, točnije, bila je to proslava ususret Oluji 4. kolovoza, kada je na Sportskom centru Debeljak nastupio Sandi Cenov, a prije koncerta i finale turnira u malom nogometu.


– Na feštu sv. Kasijana nastupa Zorica Kondža s bendom, a ne zaboravljamo niti najpoznatiju debeljačku manifestaciju – »Feštu od šalše i makaruna« 23. kolovoza od 20.30 na Sportskom centru Debeljak, naglasila je Dević zaključivši kako se bogati program u Sukošanu nastavljaju i u rujnu, kada će uz ribarsku fešticu na početku rujna, prvi put organizirati i »Feštu od čičindre i meda« 13. rujna, te, moto party u organizaciji MK Sveti Kasijan iz Sukošana, uz obilježavanje Dana općine Sukošan 18. rujna.


– I na kraju rujna na rasporedu je naša poznata međunarodna utrka Magunja trail, koja ove godine slavi deseti rođendan, podsjetila je Dević.


Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom općine Sukošan.