“Sa zadovoljstvom objavljujem da sam donijela odluku: guverner savezne države Minnesote Tim Walz pridružit će se našoj kampanji” kao kandidat za potpredsjednika SAD-a, rekla je u poruci svojim pristašama.


“Tim se kao vođa dokazao u brojnim nevoljama i ima nevjerojatne rezultate u rješavanju problema brojnih obitelji u Minnesoti. Znam da će tim istim principijelnim vodstvom pridonijeti našoj kampanji i uredu potpredsjednika”, opisala ga je demokratska kandidatkinja.




Walz, 60-godišnji veteran Nacionalne garde američke vojske i bivši profesor, rekao je da mu je čast pridružiti se Harris u kampanji.


“Potpuno se posvećujem zadatku”, objavio je Walz na X-u. “Potpredsjednica Harris pokazuje nam politiku onoga što je moguće. Ovo me pomalo podsjeća na prvi dan škole.”


“Životna mi je čast pridružiti se Kamali Harris u kampanji. Dat ću sve od sebe”, dodao je.


Izbor svoje protukandidatkinje komentirao je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, koji kaže da bi “TIM WALZ BIO NAJGORI POTPREDSJEDNIK U POVIJESTI!“


Osvrnuo se i na politiku demokrata, komentirajući da je novi kandidat „čak i gori od opasno liberalne i pokvarene Kamale Harris – DA, TOLIKO JE LOŠ. Pokrenut će PAKAO NA ZEMLJI i otvoriti naše granice najgorim zamislivim kriminalcima.“


„Stavit će pečat na Kamalinu NOVU ZELENU PREVARU i BILIJUNE dolara baciti u vatru“, rekao je bivši američki predsjednik.


Walz je 2006. u republikanskom okrugu izabran u Zastupnički dom Kongresa i služio je 12 godina prije nego što je 2018. izabran za guvernera Minnesote.


Kao guverner, Walz gura progresivni program koji uključuje besplatne školske obroke, borbu protiv klimatskih promjena, smanjenje poreza za srednju klasu i prošireni plaćeni dopust za radnike.


Walz se dugo zalaže za reproduktivna prava žena, ali je također pokazao konzervativne osobine dok je predstavljao ruralni okrug u Kongresu, braneći poljoprivredne interese i podržavajući pravo na oružje.


Izborni stožer Kamale Harris nada se da će Walzova karijera u Nacionalnoj gardi, zajedno s uspješnim radom tog srednjoškolskog nogometnog trenera privući birače koji se nisu opredijelili podržati drugi mandat Donalda Trumpa u Bijeloj kući.


Walz je bio relativno nepoznat na nacionalnoj razini dok se priča o potpredsjedničkim kandidatima nije zahuktala.