Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Kličevica

Srednjovjekovna kula Kličevica spaja kulturu, povijest i prirodu

Autor: Đurđa Baljak

06.08.2024. 18:00
Srednjovjekovna kula Kličevica spaja kulturu, povijest i prirodu

Foto: Marin GOSPIĆ



Ako tražite mjesto za bijeg od gradske vreve, svakodnevnog stresa i uživanje u prirodi, Kličevica pored Raštevića, nedaleko Benkovca, predstavlja idealnu destinaciju za vas. Srednjovjekovna kula Kličevica, smještena iznad kanjona istoimene rječice, pruža zasigurno posebno iskustvo koje spaja kulturno-povijesnu baštinu s prirodnim ljepotama kanjona i guste borove šume koja je okružuje.


Utvrda je nekoć imala vojno-obrambeni karakter budući da su je sredinom 15. stoljeća izgradili članovi plemiće obitelji Kurjaković nakon što je Ladislav Napuljski prodao Dalmaciju Mlečanima. Budući da je smještena na strateškom položaju, iznad mlinica u Ravnim Kotarima, utvrda je nekoć igrala ključnu ulogu u kontroli proizvodnje hrane, ali i trgovine. Arheološkim istraživanjima utvrđeno je da je građena najmanje u dvije faze, te da je konačno završena 1483. godine unatoč sukobima s Mlečanima.


Utvrda Kličevica lako je dostupna za posjetitelje. Smještena blizu autoceste Zadar – Split, može se vidjeti iz vozila dok prolazite. No, do utvrde se dolazi cestom iz Zadra prema Benkovcu, skrećući desno nekoliko stotina metara prije ulaza u Benkovac. Do kule vodi makadamski put kroz borovu šumu, a prvi prizor koji ćete vidjeti bit će visoka srednjovjekovna kula na sjevernom uglu. U njezinoj neposrednoj blizini nalazi se informativna ploča koja pruža dodatne informacije o povijesti i značaju kule, kao i kameni stol s klupama, gdje posjetitelji mogu uživati u pikniku ili roštilju, ako je to dozvoljeno.




Nakon razgleda kule Kličevica, posjetitelji mogu krenuti na kružnu turu oko kanjona. Ova ruta uključuje posjet mostu u Šopotu, preko kojeg prolazi željeznička pruga Zadar – Knin, kao i manjem starom kamenome mostu s lukovima u neposrednoj blizini, na samom rubu rijeke koji dodatno doprinosi povijesnom šarmu ovog područja.


Osim kule, Kličevica je također poznata po svojim pećinama – Velikoj pećini i Maloj pećini. Zanimljivo je to da su u Velikoj pećini pronađeni arheološki ostaci kamenih alata starih više od 50 tisuća godina, što ukazuje na prisutnost neandertalaca u pleistocenu. Također, arheološkim istraživanjima je utvrđena prisutnost holocenskih slojeva na samom ulazu u pećinu.


S druge strane, Mala pećina, koja je dio speleološkog kompleksa u kanjonu rječice Kličevice, pokazuje slojeve iz različitih povijesnih razdoblja, uključujući Kasni srednji vijek, kao i rano novovjekovno razdoblje.


Tijekom ljetnih mjeseci, korito rječice u kanjonu Kličevica presuši zbog sušnih uvjeta i manjka padalina, što omogućava lakše istraživanje područja. No, svakako je preporuka ponijeti sa sobom dovoljno vode i kvalitetne planinarske cipele.


Osim utvrde Kličevica, područje Benkovca nudi i druge zanimljive povijesne lokalitete. Tako se, pored Kličevice, može posjetiti Kaštel Benković u Benkovcu, kao i utvrde u Perušiću i Ostrovici. Sve te kule svjedoče o bogatoj i burnoj prošlosti ovog kraja, koji je bio ključna obrambena točka na granici između Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva i Mletačke Republike.