Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

novi prosvjed

Možemo s vrela Une: "Inspektorat i Vlada moraju preuzeti odgovornost i trajno zaštititi izvor od uništavanja"

Autor: Portal ZL

06.08.2024. 11:50
Možemo s vrela Une:

Foto: Možemo!

“Vrijeme je da Državni inspektorat i Vlada Republike Hrvatske konačno preuzmu odgovornost i trajno zaustave devastaciju izvora Une”, istaknuo je danas u Donjoj Suvaji tijekom prosvjeda Marin Živković, zastupnik Možemo! u Hrvatskom saboru.


Živković se, zajedno s kolegom Nebojšom Zeličem, vijećnikom u Gradskoj skupštini Grada Rijeke pridružio organizatorima prosvjeda koji su se u Donjoj Suvaji okupili kako bi spriječili nastavak radova na izgradnji mini-hidroelektrane kojima se trajno uništava izvor rijeke Une, zaštićen od 1968. godine, i danas u sklopu mreže Natura 2000.


Živković je istaknuo kako je vrijeme da Državni inspektorat konačno obustavi radove investitora, jer javnosti su već poznati rezultati inspekcijskog nadzora, koji su pokazali kako investitor nema Ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu, i pozvao nadležne u Vladi RH da ponište koncesijski ugovor, te da se lokacija radova vrati što bliže stanju prije početka devastacije. Pitanje je i zašto Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije ništa ne reagira, rekao je Živković.


Na današnjem prosvjedu, okupilo se ponovno pedesetak prosvjednika, koji su došli u Donju Suvaju kako bi spriječili da se nastave radovi dok Državni inspektorat ne naredi njihovo obustavljanje.


Uz organizatore iz udruga Spasimo Unu i Balkanrivers tamo su se okupili i predstavnici Patagonije, Hrvatskog novinarskog društva i Europske federacije novinara, kao i mnogi građani koji su i do sada uporno upozoravali na uništavanje rijeke Une, a ponovno im se pridružio i skladatelj i pjevač Darko Rundek, koji je nastupio i jutros.