Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

preporuke i savjeti

Djelatnicima Zračne luke održana edukacija o komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama

Autor: K.E.

06.08.2024. 09:56
Djelatnicima Zračne luke održana edukacija o komunikaciji s gluhim i nagluhim osobama

Foto: Luka Jeličić



Zračna luka Zadar nastavlja s provedbom aktivnosti projekta Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar, pa je tako putem Zoom aplikacije uspješno održana edukacija pod nazivom „Kako pristupiti gluhim i nagluhim osobama? – preporuke i savjeti“.


Zračna luka Zadar od svog osnutka provodi politiku društveno odgovornog poduzeća koje stavlja naglasak na promicanje načela jednakih mogućnosti, posebno onih društvenih skupina prema kojima tradicionalno prevladavaju predrasude kao slabijim članovima poslovne zajednice.


U skladu s time, osmišljena je edukativna aktivnost kako bi se povećala kvaliteta komunikacije i pružanja usluga osobama oštećena sluha, koji zasigurno čine jednu od najranjivijih društvenih skupina.




Ova je aktivnost namijenjena djelatnicima Zračne luke Zadar, s ciljem poboljšanja komunikacije i pristupa gluhim i nagluhim osobama.


Edukacija je započela temeljitim uvodom u oštećenje sluha, gdje se polaznici upoznaju s različitim uzrocima, vrstama i stupnjevima oštećenja sluha, pružajući čvrstu osnovu za daljnje razumijevanje.


Nastavlja se teorijskim pregledom slušnih pomagala i asistivne tehnologije za gluhe i nagluhe osobe, s naglaskom na različite uređaje i njihove primjene u svakodnevnom životu. Sljedeća tematska cjelina posvećena je komunikaciji gluhih i nagluhih osoba, uključujući znakovni jezik, pisanu komunikaciju i druge alternativne metode.


S obzirom na heterogenost populacije i različite komunikacijske sustave među gluhima i nagluhima, predstavljen je svaki pojedinačni sustav komunikacije, uključujući hrvatski znakovni jezik, simultana znakovno-govorna komunikaciju, ručna abeceda, daktilografija te čitanje s lica i usana.


Djelatnici su dobili uvid u jezično-kulturnu zajednicu gluhih te njene kulturološke značajke, kao što su znakovni jezik, povijest i tradicija, sportska i umjetnička postignuća. Nakon toga obrađuju se kulturološki aspekti zajednice gluhih, ističući važnost razumijevanja njihove kulture i identiteta.


Sljedeća cjelina pruža smjernice i preporuke za pristup i komunikaciju s gluhim i nagluhim osobama, naglašavajući pristupačnost i uključivost.


U završnom dijelu edukacije, sudionicima su predstavljeni ispravni načini pristupa gluhim i nagluhim osobama, primjeri učinkovitih metoda komunikacije s njima te praktični primjeri i preporuke kako učiniti prostorije zračne luke pristupačnijima za gluhe i nagluhe osobe, prikazujući konkretne mjere i strategije za osiguravanje pristupačnosti i sigurnosti.


Kroz ovu edukaciju polaznici su stekli sveobuhvatno teorijsko i praktično znanje koje će im omogućiti učinkovitu komunikaciju i integraciju gluhih i nagluhih osoba u različitim kontekstima.


Podsjetimo, aktivnost je provedena u okviru projekta “Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpremu zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“.


Cilj projekta je zamijeniti dio postojećeg sustava prihvata i otpreme zrakoplova koji se napaja fosilnim gorivima s opremom na električni pogon te osigurati ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije s krajnjim ciljem smanjenja emisije štetnih plinova u okoliš. Provedba projekta trebala bi rezultirati s očekivanim smanjenjem emisija CO2 od 47,52%.


Ukupna vrijednost projekta je 16.330.740,41 €, ukupno je prihvatljivih troškova 12.830.602,02 €, od čega je 9.279.967,08 € bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 1.listopada 2021. do 31. listopada 2024. godine.


Projekt sufinancira Europska unija u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zračne luke Zadar.