Lin Yu-ting i Khelif, dvije su boksačice kojima je zabranjen nastup na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.


Međunarodna boksačka federacija (IBA) ih je suspendirala, međutim u Parizu su dobile dozvolu za natjecanje jer boksački program vodi Međunarodni olimpijski odbor nakon što je 2023. suspendirao IBA zbog pitanja upravljanja i financija. MOO je osporio metode koje koristi IBA potvrdivši ispravnost svojih propisa.




“Imamo dvije boksačice koje su rođene kao žene, odgajane kao žene, koje imaju putovnice kao žene i koje su se godinama natjecale kao žene i ovo je jasna definicija žene”, rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach prije nekoliko dana na konferenciji za novinare.


Lin Yu-Ting, koja je bivša dvostruka svjetska prvakinja, je u četvrtfinalu kategorije do 57 kg pobijedila bugarsku boksačicu jednoglasnom odlukom sudaca izborivši plasman u polufinale, čime je osigurala najmanje broncu.


Bugarka je na kraju meča prstima formirala znak XX, koji označava ženski kromosom, pokazavši što misli o nastupu njezine suparnice.


Podsjetimo, dan ranije je najmanje broncu osigurala i alžirska boksačica koja je u četvrtfinalnom meču do 66kg jednoglasnom odlukom sudaca slavila protiv mađarske boksačice Anne Luce Hamori.