Kineskinja je bolje počela meč i povela 3-0, a još jednim ‘breakom’ u osmom gemu osvojila je prvu dionicu meča za 48 minuta.


Zheng je povela i 2-0 u drugom setu, ali je Vekić uspjela odmah vratiti izgubljeni servis. Kineskinja je u osmom gemu iskoristila četvrtu priliku za ‘break’ i došla do servisa za pobjedu.




Dva Donnina promašena reterna na drugi servis i jedna dobro odigrana skraćena lopta donijeli su kineskoj tenisačici meč-loptu koju je iskoristila natjeravši hrvatsku tenisačicu na pogrešku nakon jednog sata i 46 minuta.


Tako je 21-godišnja Zheng postala prva kineska tenisačica koja je osvojila olimpijsko odličje u pojedinačnoj konkurenciji i odmah u debiju došla do zlatne medalje. Prije nje olimpijskim pobjednicama su postale Li Ting i Sun Tiantian 2004. u Ateni, ali u konkurenciji ženskih parova.


Za 28-godišnju Osječanku Donnu Vekić ovo je bio drugi nastup na Igrama, a postala je prva hrvatska tenisačica koja je osvojila olimpijsko odličje od 1988., kad je tenis ponovno uvršten u redovan olimpijski program. Četiri godine prije, na OI u Los Angelesu, Zagrepčanka Sabrina Goleš je osvojila srebrno odličje, a u finalu je izgubila od Njemice Steffi Graf, no tada je tenis bio u statusu pokaznog sporta.


Donnina medalja je ukupno šesta koju su za Hrvatsku osvojili tenisačice i tenisači. Goran Ivanišević je 1992. u Barceloni osvojio broncu u pojedinačnoj konkurenciji te u paru s Goranom Prpićem. Mario Ančić i Ivan Ljubičić su došli do bronce u konkurenciji parova 2004. u Ateni, da bi 2021. u Tokiju Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili zlato pobijedivši u hrvatskom finalu Marina Čilića i Ivana Dodiga.