Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

DETALJI NESREĆE

Objavljeni detalji sudara trajekta i jahte kod Biograda, evo što je očevid pokazao

Autor: Portal ZL

03.08.2024. 17:28
Objavljeni detalji sudara trajekta i jahte kod Biograda, evo što je očevid pokazao

Foto: Luka Jeličić



Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o izvanrednim događajima u zadarskom i dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe sa materijalnim štetama na plovilima, bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja.


Sudar trajekta i jahte


Dojava o pomorskoj nesreći, u vidu sudara trajekta „LASLOVO“, u vlasništvu Jadrolinije d.o.o. te putničkoga motornog broda „LADY ELEGANZA“, u vlasništvu domaće pravne osobe, u MRCC Rijeka zaprimljena je sinoć, 2. kolovoza u 22.15 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, o čemu su obaviješteni Lučka kapetanija Zadar i Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar. Službenici LK Zadar odmah po zaprimanju dojave isplovili su prema mjestu nesreće, koja se dogodila u Pašmanskom kanalu, neposredno ispred luke Biograd na moru.


Tijekom plovidbe prema mjestu nesreće službenici zadarske Kapetanije zatekli su putnički brod „LADY ELEGANZA“ u plovidbi prema odredišnoj luci te su isti zaustavili, ukrcali se te izvršili preliminarni očevid, kojim je utvrđeno da na brodu nema ozlijeđenih, a provjerom ukrcanih osoba ustanovljeno je odsustvo zapovjednika.




Slijedom navedenog iz LK Zadar naloženo je dovođenje i ukrcaj zapovjednika te je potom izdan nalog za jednu plovidbu do sigurnog veza, u luci Biograd na moru, kamo su pristali noćas u 00.50 sati. Po pristajanju u biogradsku luku daljnjim očevidnim radnjama ustanovljena su oštećenja trupa broda iznad razine mora, u vidu proboja pramčane oplate i deformacije rebara te je za oštećeni brod izrečena mjera zabrane plovidbe, dok se ne saniraju oštećenja te izvrši pregled djelatnika Hrvatskog registra brodova i ponovi inspekcijski nadzor inspektora Lučke kapetanije Zadar. Očevidom oštećenja na trajektu „LASLOVO“ utvrđena je iskrivljena ograda, kao i oštećenja na ostalim dijelovima palubne opreme.