Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

dvije projekcije

Kino Zona ove nedjelje donosi gostovanje Sare Jurničić uz Srce Sarajeva

Autor: Portal ZL

03.08.2024. 11:09
Kino Zona ove nedjelje donosi gostovanje Sare Jurničić uz Srce Sarajeva

Foto: Kino Zona

Nakon Leona Lučeva ljetnom pozornicom Kino Zone ove nedjelje će zasjati i dobitnica prestižnog priznanja ‘Srce Sarajeva’, naša sugrađanka Sara Jurinčić, koja će nam predstaviti svoju kratkometražnu uspješnicu – ”Valeriju”!


”Valerija” je eksperimentalno dokumentarni film zamišljen kao intimni susret autorice i njenih pretkinja. Inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškarci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru…


Sara Jurinčić je filmski debitirala 2015. s nagrađivanim kratkim filmom “September 3 2015” koji je prikazan na više od četrdeset međunarodnih filmskih festivala, uključujući i slavni Oberhausen film festival, a inspiraciju za svoj najnoviji redateljski trijumf pronašla je u vlastitim obiteljskim korijenima, prvenstveno baki, naslovnoj Valeriji.


Vješto spajajući eksperimentalni s dokumentarnim žanrom, Sara je s lakoćom dobila naklonost nebrojenih festivalskih žirija i publike, a kao kruna njezina impozantnog rada je spomenuto ‘Srce Sarajeva’ za najbolji kratki film. Sve detalje o nastanku ”Valerije”, uspjehu, ali i nadolazećim projektima moći ćete doznati u moderiranom razgovoru koji će se održati nakon same projekcije filma.


Kroz bogat nedjeljni program, naša vjerna publika će imati priliku pogledati i laureata Zlatne arene u kategoriji Greater Adria, za Zlatnu palmu nominiranu uzbudljivu avanturističku komičnu fantaziju ”Himera”.


Za bandu pljačkaša drevnih etruščanskih grobnica i skrivenih arheoloških nalazišta u Toskani 1980-ih, himera je odsustvo od rada i san o lakom bogaćenju. Za Arthura, himera izgleda kao Beniamina, žena koju je izgubio. Kako bi je pronašao, Arthur se suočava s nevidljivim, traži je posvuda i zalazi u podzemlje u potrazi za vratima zagrobnog života o kojem govore mitovi. Na avanturističkom putovanju između živih i mrtvih, šuma i gradova, slavlja i samoće, odvijaju se isprepletane sudbine ovih likova, a sve u potrazi za Himerom…


Hvaljeni film Alice Rohrwacher, vodeće redateljice talijanskog filma (”Sretni Lazzaro”, ”Čuda”), svjetsku je premijeru imao na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu te je prikazan na brojnim drugim svjetskim festivalima. Kritičari su ”Himeru” opisali poput Indiane Jonesa smještenog u Fellinijev filmski svijet, a upravo je taj neobičan spoj žanrova donio filmu niz priznanja i pozitivne reakcije publike i kritike. Šareni glumački ansambl predvode sve popularniji Josh O’Connor, a tu su još i Carol Duarte, Vincenzo Nemolato, Alba Rohrwacher te veteranka Isabella Rossellini.


”Valeriju” gledamo u nedjelju 04. kolovoza s početkom od 20.30h, a „Himeru“ u 21.15 h.  Ulaznice za filmsku večer, filmove “Valerija” i “Himera”, po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Atrij palače Cedulin) od 20:00 h te putem online kupovine na stranici CoreEvent.


*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.


*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.


*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zadra.