Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

NADZOR FISKALIZACIJE

U Zadarskoj županiji manje kontrola Porezne, ali više nepravilnosti

Autor: Iva Bucić

03.08.2024. 08:45
U Zadarskoj županiji manje kontrola Porezne, ali više nepravilnosti

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL



U prvih šest mjeseci ove godine na području Područnog ureda Zadar obavljena su 212 nadzora fiskalizacije te je naplaćeno više od 66 tisuća eura kazni. Kako kazuju u Poreznoj upravi, najčešće utvrđene nepravilnosti odnose se na neizdavanje računa i neevidentiranje cjelokupnog prometa, podatke o poslovnim prostorima i operaterima, ne fiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku, iskazivanje netočnih podataka na računu i ne polaganje ostvarenog prometa na račun.


Više nepravilnosti


Prema podacima Porezne uprave, do kraja lipnja na području Područnog ureda Zadar ukupno su obavljena 212 nadzora fiskalizacije što je za četvrtinu manje u donosu 2023. godinu, kada su obavljena 282 nadzora.


Kako objašnjavaju u Poreznoj upravi, tijekom 2023. godine provodile su se pojačane nadzorne aktivnosti radi praćenja primjene načela zaštite potrošača i načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, što je bitno utjecalo na broj obavljenih nadzora fiskalizacije.




Iako je broj nadzora i iznos izrečenih novčanih kazni u prvih šest mjeseci manji nego u istom razdoblju lani, bilježi se pri tom veći broj utvrđenih nepravilnosti.


Naime, nepravilnosti su utvrđene u 135 nadzora (63 posto postupaka) što je 10 posto više u odnosu na 2023. godinu kada su utvrđene nepravilnosti u 123 nadzora (44 posto postupaka). Pri tom su izrečene novčane kazne u iznosu od 66.127 eura, što je 14 posto manje u donosu 2023. godinu, kada je izrečeno 77.321 eura novčanih kazni.


Podnesene kaznene prijave


– Kod poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti poduzimaju se daljnje mjere sukladno Općem poreznom zakonu i drugim poreznim propisima.


Pri određivanju visine novčane kazne uzimaju se u obzir sve otegotne i olakotne činjenice vodeći računa o broju počinjenih prekršaja, vrsti i težini počinjenog prekršaja, ponavljanju prekršaja, gospodarskoj snazi poreznog obveznika i dugo, naglašavaju u Poreznoj upravi.


Na nacionalnoj razini, do kraja lipnja službenici Porezne uprave obavili su 3.222 nadzora fiskalizacije, a nepravilnosti su utvrđene u 2.248 nadzora odnosno u 70 posto postupaka.


Uručeno je 1.080 prekršajnih naloga i izrečene su novčane kazne u iznosu od 1.137.188,49 eura, a osim toga u provedenim postupcima poreznog nadzora podnesene su 92 kaznene prijave koje se odnose na 175 osoba i 145 kaznenih djela.


Nagradna igra Porezne uprave


U prvom kolu nagradne igre »Bez računa se ne računa« provjereno je 650 tisuća računa, a u igri je sudjelovalo više od 13 tisuća građana, objavila je Porezna uprava.


Pri tom je najviše računa Poreznoj upravi, koja provjerava jesu li fiskalizirani, dostavljeno iz djelatnosti trgovine, na drugom mjestu je djelatnost pružanja turističkog smještaja, tek na trećem mjestu su računi izdani u ugostiteljstvu, a na četvrtom računi iz prerađivačke industrije.


Pobjednike prvoga kola Porezna uprava objavit će javno 30. kolovoza 2024. na svojim internet stranicama nakon što se provjeri ispravnost sakupljenih bodova, a kako bi se osiguralo da su bodovi dobitnika prikupljeni sukladno pravilima.


Iz Porezne uprave zahvaljuju svim građanima na sudjelovanju te ih pozivaju da se natječu i dalje i osvajaju nagrade u vrijednosti od dvije do pet tisuća eura. Nagradno natjecanje odvija se do 31. prosinca 2024. u pet preostalih kola. Glavna nagrada od 20.000 eura čeka sudionika s najviše skupljenih bodova kroz sva kola.