Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

IZVOR RIJEKE UNE

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode: "Na ovom bisernom i čistom izvoru sve smrdi po korupciji"

Autor: Portal ZL

02.08.2024. 18:55
Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode:

Foto: Možemo



“Okolnosti u kojima je omogućena devastacija Une predložit ću za temu sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode odmah po početku jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora”, najavila je danas Dušica Radojčić, predsjednica tog saborskog odbora, iz stranke Možemo!


Radojčić je, zajedno sa saborskim zastupnicima Možemo! Draženkom Polović i Marinom Živkovićem i karlovačkim gradskim vijećnicima Vlastom Lendler Adamec i Dobrišom Adamecom došla podržati prosvjed protiv devastacije izvora rijeke Une, koji je u Donjoj Suvaji organizirala organizacija Balkanrivers (www.balkanrivers.net), na kojem se okupilo oko 300 ljudi, a koncert podrške održao je i Darko Rundek.


Foto: Možemo


Radojčić je istaknula kako je kao saborska zastupnica došla podržati stanovnike mjesta oko izvora Une koji brane svoj kraj od devastacije. “Kao predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode uputila sam zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša, zelene tranzicije i Državnom inspektoratu da se očituju o tome ima li investitor sve potrebne dozvole. Odgovor još uvijek čekam”, rekla je.




Ocijenila je kako se na temelju do sad poznatih informacije može reći kako je investitor krenuo u devastaciju izvora Une bez dozvole i procjene utjecaja na okoliš: “Nevjerojatno je kako su lokalna i nacionalna vlast dopustile da se to dogodi na lokalitetu izvora Une, koje je u zaštićenom području Natura 2000. Poznato nam je i kako je i ministrica zaštite okoliša Bosne i Hercegovine Hrvatskoj uputila zahtjev da se očituje zašto RH nije napravila prekograničnu procjenu utjecaja na okoliš, obzirom da se područje izvora Une nalazi u neposrednom kontaktu s Nacionalnim parkom Una u BiH”.


Foto: Možemo


“Došli smo podržati borbu za zaštitu vode, zraka i šume, onog zadnjeg što je ostalo neopljačkano. Na ovo bisernom i čistom izvoru sve smrdi po korupciji i pogodovanju onima koji su zapravo već rasprodali tvornice i strojeve, pokupovali diplome, onima koji su rastjerali mlade ljude i djecu iz ove zemlje. Ovo su posljednji resursi koje rijetki preostali stanovnici Donje Suvaje brane.”, poručila je Draženka Polović.


“Režim zaštite Une morao bi biti usuglašen s obje strane granice, a ne da se dozvoljava ovakvo uništavanje prirodnog fenomena Une”, poručila je zaključno Radojčić.