Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ENO-GASTRONOMSKI FESTIVAL

ViNin uz dobru kapljicu, ponudio i obilje delicija

Autor: Antonia Vodan

02.08.2024. 17:37
ViNin uz dobru kapljicu, ponudio i obilje delicija

Foto: Andrej Brašnjić



U Ninu je otvoren 6. po redu eno-gastronomski festival ViNin koji je, uz dobru kapljicu, ponudio obilje delicija. Festival je okupio 33 izlagača, od kojih je 17 vinara, te mnoštvo oduševljenih posjetitelja. Borjan Andrija Peša, iz organizacijskog tima festivala, istaknuo je kako je ViNin već stekao zavidnu reputaciju, ali i da iz godine u godinu raste.


Foto: Andrej Brašnjić


Kontinentalni i domaći vinari


– Dosta je jak ovaj događaj u Zadarskoj županiji. Puno vinara iz županije dolazi svake godine. Više nemamo uopće potrebu zvati izlagače, oni se sami javljaju. Ove godine nam iz Međimurja dolaze četiri vinara, imamo izlagače iz Slavonije. Osim vina imamo i druge proizvode: kulene, pršute, fritule, sir, šokol, frigane girice, proizvode od smokava… svega ima, ali prije svega vrhunskoga vina. Svake godine sve više i više ljudi dolazi, izjavio je Peša.


Borjan Andrija Peša/Foto: Andrej Brašnjić


Ljubiteljima bijelog vina zasigurno nije promaknuo štand kontinentalnih vinara iz udruge Bregovita Hrvatska.




– Mi smo iz Kutine, ali imamo kuću u Starigradu Paklenici. Bili smo ovdje prošli put samo probati vina. Ove godine udruga Bregovita Hrvatska javila nam je da imamo tri štanda. Nas smo četvorica vinara iz Bregovite Hrvatske: iz Vivodine, Moslavine i Zaprešića. Mi smo donijeli bijela vina, nećemo se mi tu crnim hvaliti. Naš ponos, naše najbolje i najpitkije vino je škrlet, a donijeli smo škrlet, rizling i graševinu. Takvih vina tu fali, tako da mislimo da je to najbolji izbor. Čekamo da vidimo hoće li se što prodati i popiti. Uglavnom uživamo, družimo se s drugim vinarima, kazao je Nikica Katić iz vinarije Klet Romić.


Nikica Katić/Foto: Andrej Brašnjić


Dok se kontinent diči svojim izborom bijelih, domaći vinari ponudili su i vrhunska crna vina.


– Nudimo vina iz ekološke proizvodnje: od crnih syrah, merlot i kupaža, od bijelih maraština i pošip, a imamo i rose. Ovo mi je već treći put na ovom sajmu, a zadovoljan sam jako, rekao je Božo Glavić uime OPG-a Katica Brkljača iz Nadina.


Božo Glavić/Foto: Andrej Brašnjić


Uz vina, vrhunski alkoholni proizvodi su i domaći likeri, a oni koje pravi Ivane Haberle iz Posedarja posebni su po svojim jedinstvenim, »zaboravljenim« okusima.


– Naš OPG se pokušava nekako vratiti prirodi i oživjeti neke zaboravljene okuse, kao što je liker od drače, maslačka, bora, planike. Naša rakijica kao digestiv je s komoračem kojeg beremo u prirodi, a džem je od planike i od drenjine, otkrila je Haberle.


Ivana Haberle/Foto: Andrej Brašnjić


Kavovina od smokve


Sajam, dakako, nije mogao proći bez njenog sumještanina, Eugena Novakovića koji je popularno znan i kao Kralj smokava radi svoje prednosti uzgoju i preradi ove dalmatinske kulture.


– Mi tradicionalno već radimo proizvode od smokava i maslinovog ulja. Od smokava imamo desetak vrsta kolača, a imamo i suhe i svježe smokve. Radimo energetske pločice i kavovinu od smokve koja se zove smokava i kao takva je jedinstvena u Europi. Radimo i čvarke od smokava, a trenutno testiramo slane štapiće od smokava, rekao je Novaković koji nam priznaje kako toliko voli smokve i masline da bi o njima mogao pričati satima.


Eugen Novaković/foto: Andrej Brašnjić


Mladi bračni par iz doline Neretve posvetio se, pak, uzgoju agruma.


– Predstavljamo OPG Mandarinet koji se bavi ekološkim uzgojem agruma. Danas nudimo domaće marmelade od mandarine, naranče, limuna i kombinacija mandarina – limun. Marmelade su čak nagrađivane Great taste nagradama u Londonu, što je poput Oscara u gastronomiji, rekla je Natalie Dech, predstavnica OPG-a Mandarinet.


Natalie Dech/Foto: Andrej Brašnjić


Uz izlagače, sajmom su bili zadovoljni i posjetitelji koji su uživali u vrhunskim delikatesama.


– Super nam je ovdje, vinom smo zadovoljni. Već smo treći put na sajmu, kad god je sajam, dolazimo. Zasad smo probali samo vino, ali probat ćemo i girice, kazao je Josip iz Njemačke.


Vinom i ambijentom oduševljena je bila i Anna iz Nizozemske.


– Vino je jako dobro, a probala sam i liker kod gospođe, on je isto dobar. Ljetujemo u Zatonu i prvi put smo u ovome kraju. Mjesta su malena, ali slikovita. Baš nam je dobro ovdje, ispričala je Anna, dok je Vladi i Karolini Nin ostao u toliko dobrom sjećanju da nisu dvojili hoće li se vratiti.


Ana iz Nizozemske s prijateljima/Foto: Andrej Brašnjić