Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

KONTROLA UTJECAJA KRUZERA

Zadar Cruise Port aktivno nadzire kvalitetu mora putem nove aplikacije!

Autor: Portal ZL

02.08.2024. 15:17
Zadar Cruise Port aktivno nadzire kvalitetu mora putem nove aplikacije!

Foto: GPH/ ZIPO/ SeaCras/ ENO Promotions



Zadar Cruise Port – GPH, najnagrađivanija Hrvatska putnička luka koja podiže standarde operativnih procesa u kruzing industriji, i SeaCras, hrvatska inovativna tvrtka specijalizirana za satelitske i tehnologije umjetne inteligencije u upotrebi nadzora morskog okoliša, s ponosom najavljuju rezultate partnerstva koje se razvija već 18 mjeseci. Cilj ove suradnje je postizanje transparentnosti u kontroli utjecaja velikih kruzera na more te očuvanje zdravlja morskog okoliša Zadarske županije.


Revolucionarna transparentnost i angažman lokalne zajednice


Zadar Cruise Port – GPH i SeaCras implementirali su jedinstvenu aplikaciju koja omogućava lokalnom stanovništvu, gostima kruzera i svim zainteresiranima, praćenje indikatora kvalitete mora i pokazatelja eventualnog onečišćenja u putničkoj luci. Putem QR kodova, koji su strateški pozicionirani u putničkom terminalu, korisnici mogu brzo, jednostavno i besplatno pristupiti aplikaciji s mobitela i ostalih uređaja te vidjeti podatke o stanju mora.


Foto: GPH/ ZIPO/ SeaCras/ ENO Promotions


– Praćenje kvalitete morske vode od izuzetne je važnosti za očuvanje morskih ekosustava, zaštitu javnog zdravlja i kao podrška održivim ekonomskim aktivnostima, izjavila je Rebeka V. Pevec, MBA, generalna direktorica Zadar Cruise Porta.




– Edukacija i angažman lokalne zajednice, te aktivno sudjelovanje gostiju s kruzera u promoviranju održivog turizma, ključni su za dugoročno očuvanje mora i održivost same destinacije. Time se osigurava da i buduće generacije uživaju u nasljeđu prirodnih morskih ljepota i resursa.


Napredna tehnologija za nadzor morskih emisija


Temelj aplikacije je napredni sustav umjetne inteligencije (AI) koji obrađuje velike količine podataka, uključujući biokemijske podatke mora, atmosferske podatke, ljudske aktivnosti i satelitske snimke visoke rezolucije. Algoritmi AI-a koje razvila tvrtka SeaCras kontinuirano detektiraju razne incidente onečišćenja i pružaju procjenu zdravlja mora na određenim lokacijama.


– S obzirom na sve veće promjene koje naše more doživljava, kako prirodno klimatske, tako i one uzrokovane izravnim ljudskim djelovanjem, krajnje je vrijeme za primjenu naprednih visokih tehnologija za nadzor kvalitete mora, izjavio je dr. sc. Mario Špadina, direktor SeaCrasa.


– Samo korištenjem holističkih pristupa možemo promijeniti dosadašnje poslovne modele i postići dugoročno održivo korištenje i očuvanje morskog okoliša.


Foto: GPH/ ZIPO/ SeaCras/ ENO Promotions


Širi utjecaj i buduće aktivnosti


Pozitivni učinci ovog projekta već su vidljivi, ne samo u Zadru nego i šire. Ova suradnja osnažuje ekološku svijest i među turistima i među domicilnim stanovništvom.


Zadar Cruise Port – GPH i SeaCras nastavit će nadzor kvalitete i održivosti morskog okoliša, te će i dalje izvještavati javnost o rezultatima i svojim postignućima na transparentan način.