Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

DAN OPĆINE

Na svečanosti u Novigradu dodijeljene nagrade i najavljeni projekti

Autor: Nikolina Lucić

02.08.2024. 13:38
Na svečanosti u Novigradu dodijeljene nagrade i najavljeni projekti

Foto: Mislav Klanac



Svečanom sjednicom Vijeća na poznatim Škalinama Općina Novigrad proslavila je svoj dan. Sjednici su nazočili ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, zadarski župan i dožupan Božidar Longin i Šime Vicković sa suradnicima, saborska zastupnica Nikolina Baradić te brojni načelnici drugih općina.




Uime dobitnika godišnjih priznanja Općine Novigrad okupljenima se obratio Branko Vlatković istaknuvši kako su dodijeljene nagrade malo, ali iznimno važno priznanje, za sav trud i entuzijazam koji su poklonili svojim zajednicama.


Važna ulaganja


Okupljenima se na početku obratio predsjednik Općinskog vijeća Antonio Sinovčić naglasivši kako su od prošle sjednice odradili deset sjednica na kojima su donijeli niz važnih odluka, uključujući i proračun.


– Nastavili smo s ulaganjima u obrazovanje i mlade. Mnoge zamisli i ideje nećemo sami realizirati, stoga se i nadamo daljnjoj potpori institucija. Posebnu pažnju posvećujemo socijalno ugroženim sumještanima i našim najvažnijim promotorima – udrugama i mještanima.




Očekivanja naših susjeda su velika i na nama je da i dalje radimo što bolje radi veće kvalitete u svim djelovima naše općine. Zato ćemo otvoreno, konstruktivno i u pozitivnom duhu nastaviti raditi svoj posao, poručio je Sinovčić.





Načelnik Joso Klapan je, pak, naglasio kako će se sljedeće godine biti domaćini susreta četiriju Novigrada.


– Naši najvažniji projekti oni su kojima se posebice ponosimo. Dio županikske ceste niz Figuricu do općinske zgrade realiziran je i radi sigurnosti i vizualnog izgleda. Na to smo čekali tri duge godine. Zahvaljujući Županijskoj lučkoj upravi obnovili smo dio rive i modernizirali istezalište brodova.


Preko Vodovoda i Hrvatskih voda obavili smo tri projekta; dogradnju vodovodne mreže Paljuv i Pridraga i izgradnju hidrobloka Zubčići. Općina je tako na 99 posto opskrbljenosti.


S Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture uređena je plaža Vrulja u Pridrazi i glavna plaža u Novigradu, a nerazvrstane ceste uređujemo sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja, rekao je načelnik Klapan.


Novigradski simbol


– Novigrad ima zaštićenu i povijesnu jezgru i pod uvjetima Ministarstva kulture preko 10 godina obnavljamo oko 1.600 kvadrata šetališta, da bi napokon ove godine i završili. Preko FLAG-a Tri mora i Uprave za ribarstvo uređen je muzej ribarstva i pomorstva novigradskog akvatorija, koji s info centrom Buta i etnološkom zbirkom čini potpunu cjelinu, naglasio je Klapan, dodavši kako 10 geronotodmaćica brine o preko 70 starijih korisnika u projektu “Zaželi”.



Vrtić u Pridrazi čeka obnova i modernizacija, a šest se općina udružilo u zajedničku komunalnu službu sa zajedničkim redarstvom u više oblasti.


Nadalje, najpoznatiji simbol novigradske povijesti napokon dobiva zasluženu pozornost.


– Obnova teče preko ITU mehanizma, s tim da je za čitavi mehanizam nositelj Grad Zadar, dok naša Fortica spada pod projekt Općine Preko, s obzirom da je njihov projekt obnove tvrđave sv. Mihovila ipak najkompleksniji. Naš je projekt vrijedan 1,3 milijuna eura, a trenutno završavamo projektnu dokumentaciju.


Cilj nam je stoga do kraja godine projekt i prijaviti prema nadležnom ministarstvu i s obnovom početi u 2025. godini, najavio je Klapan, dodavši kako će se obnova vršiti u četiri etape.


Obnoviti će se i Dom kulture u Novigradu, a projektira se i jedan u Paljuvu.


– U naselju Crnopalj urediti će se obalna šetnica. Zašitita novigradskig i karinskog akvatorija nam je prioritet uključivanjem u zajedničku aglomeraciju, kao i poboljšanje socijalnih i zdravatvenih usluga, zaključio je Klapan.



Biser regije


Župan Božidar Longin je naglasio kako se u “hrvatskom fjordu” svi ugodno osjećaju, jer Novigrad je biser hrvatske obale.


– Poseban je dan, emotivan, jer bio je najava Oluje. Sve te dane koje smo ju iščekivali, nismo znali u što se opuštamo, ali znali smo da činimo veliki korak. U srcu smo izvrsne sezone.


Ovo se mjesto može podičiti – gastronomijom i prirodnim ljepotama, koje se savršeno sljubljuju upravo u Novigradu. Mi uskačemo potpomažući infrastrukturne projekte, istaknuo je Longin, dodavši kako su za novorođenčad isplatili tek 14 naknada.


– Školstvo je također u našem posebnom fokusu, naročito jer se nadamo gradnji dvorane u Pridragi, za što tražimo potporu ministarstva. Vaša je škola jedina iz naše županije u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, dodao je Longin.



Ministar Šime Erlić je pak dodao je Novigrad općina koju snažno podupiru i čije projektne putove uvijek prate. Od javne rasvjete, reciklažnog dvorišta, infrastrukture u poskovnoj zoni i nerszvrstanih cesta dio je projekata u kojima ministarstvo ima svoje prste.


– Na tragu smo uređenja stare tvornice ribljeg brašna u Dom kulture, najavio je Erlić, dodavši kako će se EU novcem obnoviti i slavna Fortica, koja svojom autentičnošću ima jaki turistički potencijal.


Zastupnica Nikolina Baradić na kraju je poručila kako najveće zahvale idu onima koji su svojim naporima i odlučnošću kroz povijest gradili i branili Novigrad.


– Od rasta izvoza i turizma, preko rasta zaposlenosti, Zadarska županija i sve njezine sastavnice u kontinuiranu su rastu i potvrđuju intenciju ujednačenog razvoja svih djelova Hrvatske, zaključila je Baradić.


Dobitnici godišnjih nagrada


Ovogodišnji novigradski laureati su: Aktiv DDK općine Novigrad, Boćarski klub Paljuv, Ema Zubčić, Branko Vlatković i Branko Narančić – Baćo.


Naime, novigradski Aktiv DDK je nakon četverogodišnje stanke ponovno pokrenuo akcije darivanja. Aktiv broji 50 darivatelja i spada u srednje aktive po prikupljenim dozama s akcijama koje se održavaju svaka četiri mjeseca u suradnji s Gradskim crvenim križem Zadar i s Odjelom za transfuziju Opće bolnice Zadar. Voditeljice aktiva su Petra Zubčić i Marta Čulina, koje su i primile godišnju nagradu


Boćarski klub Paljuv natječe se u 1. županijskoj ligi. U natjecateljskoj sezoni do samog kraja je bio pretendent za 1. mjesto i odlazak u viši rang. U klubu imaju preko 20 registriranih boćara i boćarsko igralište je centar okupljanja u Paljuvu. Nagradu je uime kluba primio MIaden Baždarić.


Ema Zubčić, rođena 2005. godine, dolazi iz Pridrage. Brucošica je studija logopedije u Zagrebu. Kroz srednješkolsko obrazovanje osvojila je niz prvih mjesta na županijskim i državnim natjecanjima.


Branko Vlatković, član 112. brigade iz Novigrada, sudjelovao je u svim operativnim akcijama. Umirovljen je 2003. godine u činu satnika, a nagradu dobiva zbog aktivnog sudjelovanja u organizaciji obilježavanja svih važnijh događaja iz Domovinskog rata, a osobito moreplova Novigrad – Kruševo povodom obilježavanja prvog prevoženja morskim putem pripadnika Hrvatske vojske u obrani Kruševa.


Branko Narančić – Baćo, pjevač i svirač KUD-a Luzarica iz Pridrage, radni vijek je proveo u Luci Zadar i aktivni je sudionik u Domoviskom ratu. Jedan je od osnivača KUD-a Luzarica, a uz to je i prvi pjevač Društva.