Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Ivan Santini

Zadarski napadač na Šubićevcu: "Izabrao sam Šibenik zbog svoje obitelji, ali i Zadar je bio opcija"

Autor: Alen Plahinek

02.08.2024. 09:20
Zadarski napadač na Šubićevcu:

Foto: HNK Šibenik



Danas se na terene i male ekrane vraća najvažnije ligaško natjecanje – HNL. Devet klubova kao i prošle, odnosno jedan novi, Šibenik, tako će se od danas do 24. svibnja boriti za titulu prvaka Hrvatske. Ako se pitaju kontinentalci, to će biti Dinamo, ako se pitaju Dalmatinci, za Hajduk je to »ta« sezona, a ako se pita Kvarnerane ima i Rijeka puno toga za reći, a niti Osijek se ne čini kao »mačji kašalj«. Hajduk je bio najzvučniji po pitanju pojačanja s Ivanom Rakitićem, Dinamo je doveo Marka Pjacu, dok je povratnik u elitu Šibenik doveo bivšeg »Vatrenog«, Zadranina Ivana Santinija.




– Već duže s obitelji planiram povratak kući. Imao sam dobrih ponuda iz hrvatskih prvoligaša, ali pala je odluka na Šibenik najviše zbog blizine Zadru. Djeca mi kreću u školu i želim biti što bliže njima, želim i da su oni kod kuće, tako da je Šibenik bio realna opcija. Imao sam i razgovore sa Zadrom, no nisu uspjeli uhvatiti Drugu NL, tako da sam onda otišao malo južnije. Da je Zadar prošao Segestu i ušao u Drugu NL, ne bi bilo sumnje gdje bih igrao, međutim igra mi se još uvijek jača razina natjecanja, a ne putovati po Dalmaciji po manjim mjestima. Plan je svakako završiti karijeru na Stanovima – započeo je Santini.


Borba za ostanak


U posljednjem kolu prošle godine pobjedom 2:0 u gostima na Gradskom vrtu kod Zrinskog Osječko, Šibenik je uhvatio »vlak« koji vozi u pravcu elitnog društva. Kao povratnici među najboljih deset momčadi Hrvatske, teško je očekivati monumentalne rezultate, a toga je svjestan i iskusni Zadranin.


– Imamo dobru momčad, pripreme su dobro odrađene, ali realno je očekivati borbu za ostanak. Pola liga će se boriti za Europu, pola nas će se boriti za ostanak u ligi. Varaždin, Slaven Belupo, Istra 1961 i mi, mislim da smo »al pari« i vjerujem da će biti jako zanimljivo i napeto. Još nije sezona počela pa ne može nitko znati što će se događati, ali može se očekivati da ne bi trebala biti ista situacija kao s Rudešom prošle godine. Liga ima neku svoju posebnu draž jer ovdje unutar momčad svatko »gine« za svakoga. Proveo sam puno godina u inozemstvu i tamo je sve surovi profesionalizam, rijetko tko se s nekime druži van terena. Ovdje momčad diše zajedno. Živimo u Hrvatskoj, gotovo svi klubovi u HNL-u će prije ili kasnije imati neki problem i lakše je sve to skupa prebroditi kada ste jedna dobra »klapa« – objašnjava Santini te se osvrće na prvo kolo lige koje igraju u nedjelju protiv »njegovog« Osijeka.





– Osječani su prekrasni i predobri ljudi. Bilo mi je predivno tih nekoliko mjeseci što sam bio tamo. Imam samo riječi hvale za ljude u gradu i u klubu. Neće nam biti lako na Opus Areni, odlično su startali u europskim kvalifikacijama. Njihovo gostovanje jučer u Estoniji samo nama može biti dvosjekli mač jer bi mogli pomisliti da ćemo lako. Prva je utakmica prvenstva, svi će biti maksimalno željni što bolje ući u sezonu.




Kvaliteta i izjednačenost HNL-a povećava se iz sezone u sezonu…


– Da, a već 2021. godine kada sam ja stigao u Osijek je to krenulo. Ja sam došao, stigao je Marko Livaja u Hajduk, još neki jači igrači i to u dobrim igračkim godinama, a ne biti na klupi. Evo početkom godine je došao Ivan Perišić, sada Ivan Rakitić. Sve ovo izgleda puno ozbiljnije, nego što je izgledalo.


Ulaganja


Krajem svibnja predsjednik Šibenika Željko Karajica predstavio je projekt novog stadiona koji će se graditi na Šubićevcu. Ovo je samo jedno od ulaganja koje rade u klubu.


– Puno se ulaže u nogomet, kamo sreće da što prije dođe novi stadion, a i još više sreće da se ovakvo nešto i pokrene u Zadru. Šibenik pripada HNL-u. Smatram i da svaki veći grad u Hrvatskoj treba imati stabilnog prvoligaša. Zadar, Cibalia iz Vinkovaca, Zagreb su bili samo neki koji su standardno igrali. Srećom postoje investitori u Osijeku koji su pokrenuli nešto dobro s novim stadionom jer nam je infrastruktura katastrofalna. Jako puno ljudi gleda svoje, a ne interes zajednice i djece kojoj sve ovo ostavljamo – poručuje nekadašnji reprezentativac.



S obzirom na razvoj nogometa u Hrvatskoj, ali i podizanje kvalitete lige, čini se kako »Liga 10«, više nije najbolje rješenje.


– Baš kako sam rekao, Zadar, Cibalia, Zagreb… To su sve bili klubovi u kojima su se mladi igrači mogli iskazati i pokazati, dobiti priliku, a ne otići »trbuhom za kruhom« u inozemstvo. Radili su se i veliki transferi, ako odlazak Stipe Perice iz Zadra u Chelsea nije pokazatelj koliko je sve to funkcioniralo, onda ne znam. Ja sam igrao u »Ligi 16« i bilo je super. Smatram da »Liga 12« ili »Liga 14« bi se mogle uspostaviti, da bi donijeli mnogo toga boljeg – zaključuje Santini.


 


Karlo Butić u Koprivnici


Slaven Belupo pred sam početak nove sezone doveo je zadarsko pojačanje u vidu Karla Butića. Donedavni član talijnaskog drugoligaša FeralpiSala nakon osam godina u Italiji vratio se u hrvatski nogomet. Radi se o 26-godišnjem napadaču koji je u Italiji ukupno u 163 nastupa postigao 63 pogotka.