Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

manjak interesa

TKO ĆE LIJEČITI? U Općoj bolnici poništeno više od pola specijalizacija

Autor: Iva Bucić

02.08.2024. 08:59
TKO ĆE LIJEČITI? U Općoj bolnici poništeno više od pola specijalizacija

Foto: Mislav Klanac



Od početka godine, u Općoj bolnici Zadar poništeno je više od pola specijalizacija raspisanih od početka godine – konkretno, od 19 specijalizacija, poništeno ih je čak 12. Ovakav trend, kako objašnjava dr. Željko Čulina, v. d. ravnatelja Opće bolnice Zadar, vidljiv je ne samo u OB Zadar, nego i u drugim ustanovama u Republici Hrvatskoj.


(Ne)popularne




– Kada govorimo o interesu kojeg kandidati iskazuju za specijalizacije, najveći interes postoji za internističke djelatnosti dok najmanji interes postoji za djelatnost hitnog prijema, patologije i citologije, a u posljednjih par godina i za kirurške djelatnosti.


Iz navedenog razloga, s obzirom na to da se mali broj kandidata javlja na natječaje za navedene djelatnosti ili se ne javi uopće, brojka poništenih specijalizacija je nešto veća nego bi se očekivalo, ističe dr. Čulina.


Trenutno je u radnom odnosu u Općoj bolnici Zadar 68 liječnika specijalizanata, a Čulina objašnjava da se, prema dosadašnjim pokazateljima, velika većina nakon odrađivanja specijalističkog usavršavanja i polaganja specijalističkog ispita vraća na rad u Opću bolnicu Zadar.




– Vrlo rijetko se događa da se neposredno nakon polaganja specijalističkog ispita liječnici odluče na otkaz ugovora o radu, govori Čulina.


 




No, kako priznaje ravnatelj OB Zadar, ove godine jedna je liječnica specijalistica nakon položenog specijalističkog ispita otkazala ugovor o radu. Osim toga, od početka godine zabilježen je i jedan raskid ugovora liječnika specijalizanata.


– Razlozi često proizlaze iz činjenice da liječnici početkom obavljanja usavršavanja dođu do saznanja da specijalizacija koji su odabrali ipak nije ona u okviru koje bi željeli odraditi svoj radni vijek, te stoga raskidaju radni odnos i pronalaze svoj daljnji radni put u okviru druge specijalizacije, objašnjava dr. Čulina.


Liječnici stariji od 65


U odnosu na 19 raspisanih i 12 poništenih specijalizacija, valjalo bi istaknuti da je u OB Zadar trenutno zaposleno petero liječnika specijalista koji su stariji od 65 godina.


– Držimo da je njihov rad s obzirom na bogato liječničko iskustvo više nego dobrodošao kako na korist naših pacijenata tako i mlađih kolega liječnika, istaknuo je dr. Čulina.


Na pitanje hoće li liberalizacija specijalizacija, odnosno izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su na snagu stupile u travnju, dodatno kadrovski devastirati OB Zadar, dr. Čulina odgovara da je efekte zakonskih izmjena za sada teško prognozirati.


– Prerano je za davanje prognoza u odnosu na pitanje kako izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti utječu na mogući odljev liječnika specijalista. Protekom par godina i analizom cjelokupnog zdravstvenog sustava, podatci o kretanjima liječnika specijalista bit će puno jasniji, zaključuje dr. Čulina.