Petak, 9. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PAD POTRAŽNJE

Proizvođač traktora prisiljen smanjiti proizvodnju

01.08.2024. 21:45
Proizvođač traktora prisiljen smanjiti proizvodnju

Foto: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG



Zbog sezonskog pada prodaje, njemački Claas najavio je smanjenje proizvodnje. Proizvođač poljoprivredne mehanizacije privremeno planira obustaviti rad od 2. do 20. rujna u pojedinim pogonima, a radi dugoročnog osiguranja postojećih radnih mjesta, prenio je WDR.de.


Kako bi premostili pad narudžbi, rad ključnih odjela neće se odvijati neko vrijeme. Tako će redovna proizvodnja kombajna biti prekinuta do rujna, što je nepuna dva mjeseca. Kada je riječ o silokombajnima i velikim traktorima, odvija se planiranom dinamikom.


Razlog je teška gospodarska situacija, pa će kolektivni godišnji odmor u glavnoj tvornici u Harsewinkelu, koji inače traje od 12. srpnja do 30. kolovoza, produljiti na još tri tjedna, piše Agrarheute. Ovom promjenom bit će pogođeno 900 zaposlenika iz proizvodnje i uprave.




Claas zapošljava više od 12.000 ljudi diljem svijeta, uključujući oko 3.000 u Harsewinkelu.


Claas nije jedini proizvođač koji uvodi drastične mjere. Cijela industrija se suočava s padom prodaje poljoprivrednih strojeva.


I veliki proizvođač AGCO zaustavlja rad u nekoliko pogona, s planiranim trajanjem do početka kolovoza. John Deere je najavio otpuštanje oko 600 zaposlenika u tri tvornice u SAD-u, te prebacivanje proizvodnje iz Illinoisa u novi pogon u Meksiku.


Također, austrijski proizvođač poljoprivredne mehanizacije Pöttinger ovog ljeta planira na četiri tjedna prijaviti 200 od 1200 radnika kao nezaposlene. Usto, 450 zaposlenika primorano je na tjedan dana neplaćenog dopusta.


Raspoloženje u cijeloj industriji je napeto. Nakon nekoliko rekordnih godina, prodajne brojke strmoglavo padaju, a ulaganja su ograničena.


Piše: Tin JUNUŠIĆ/ Agroklub