Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

MJERE HIGIJENE VOĆNJAKA

Voćnjacima prijeti sredozemna voćna muha

01.08.2024. 17:00
Voćnjacima prijeti sredozemna voćna muha

Foto: WIKIPEDIA



Centar za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH utvrdio je visoku populaciju sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata) u nasadima breskve na području doline Neretve, upozoravaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivredi.


»Kako bi se smanjila populacija i zaraza, potrebno je provoditi mjere higijene voćnjaka u svim voćnjacima domaćina ovog štetnika«, ističe Aleksandra Radić, dipl. ing., Voditeljica Službe za izvještajno prognozne poslove u poljoprivredi.


Isto je propisano Naredbom o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe te su posjednici biljaka domaćina (mandarina, klementina, naranča, kaki, nešpula, smokva, jabuka, marelica, šljiva, breskva i nektarina, japanska šljiva i kruška) obvezni na ugroženim područjima Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije činiti sljedeće:




1. Redovito krčiti samonikle biljke domaćine voćne muhe na svojim posjedima


2. Zapušteno poljoprivredno zemljište privesti kulturi te ga redovito održavati i obrađivati u skladu s odredbama propisa koji uređuju održavanje, zaštitu, korištenje, namjenu, naknadu i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem


3. Provoditi higijenske mjere skupljanja svih otpalih plodova s tla te skupljanje trulih, oštećenih i drugih zaostalih plodova sa biljaka domaćina tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe, te ih zbrinjavati na jedan od sljedećih načina kojim će se učinkovito uništiti ličinke sredozemne voćne muhe:


– zakopavanjem plodova u roku od 24 sata te pokrivanjem slojem zemlje debljine minimalno 30 centimetara


– držanjem u hladnjačama na temperaturi od minimalno 0 °C najmanje 10 dana ili


– stavljanjem u plastične vreće i čuvanjem u zatvorenim vrećama na otvorenom najmanje 10 dana


4. Omogućiti stručnjacima HAPIH-a pristup biljkama domaćinima sredozemne voćne muhe u svrhu praćenja populacije


Također, na području od posebnog gospodarskog značaja (administrativno područje gradova Opuzen, Metković i Ploče te općina Slivno, Kula Norinska i Zažablje), specijalizirani subjekti upisani u Registar specijaliziranih subjekata koji obavljaju djelatnost otkupa, pakiranja ili skladištenja obavezni su provoditi higijenske mjere prikupljanja svih otpalih plodova s tla, prikupljanje zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova, te provoditi njihovo pravilno zbrinjavanje.


Piše: Nikola KUČAR/ Agroklub