Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

OB ZADAR

Pozitivne vijesti sa zadarske Neonatologije: Na Odjel stigla prava 'zvijer', pruža svu moguću potporu...

Autor: Portal ZL

01.08.2024. 11:37
Pozitivne vijesti sa zadarske Neonatologije: Na Odjel stigla prava 'zvijer', pruža svu moguću potporu...

Foto: OB ZADAR



– Ukupno 114.862,50 eura vlastitih sredstava uložila je Opća bolnica Zadar u kupnju dva iznimno značajna aparata za potrebe Odjela za neonatologiju. Vrhunski UZV uređaj iz obitelji GE Health Care, Logiq P10, odnedavno „stanuje“ na Odjelu koji skrbi o našim najmlađim pacijentima. Primarno služi za obavljanje ultrazvučnog pregleda mozga novorođenčeta, no može se koristiti i za ultrazvučne preglede abdomena te u hitnim stanjima i za preglede srca. U perspektivi Odjela za neonatologiju, a upravo zahvaljujući naprednoj dijagnostici koju ovaj UZV uređaj omogućuje, jest i obavljanje ultrazvučnog probira na razvojne anomalije kukova novorođenčadi prije otpusta iz bolnice, piše OB Zadar na svojim službenim stranicama.


Logiq P10 ima i dodatne funkcije, poput color dopplera i power dopplera, koje mogu mjeriti i protoke kroz arterije i vene. Uvođenje ovih pretraga, baš kao i ultrazvučnog probira na razvojne anomalije kukova, podrazumijeva prethodnu edukaciju liječnika, čemu se u budućnosti nada voditelj Odjela za neonatologiju prim.dr.sc.Darjan Kardum, dr.med.


Na njegov je Odjel stigla i jedna prava „zvijer“, dakako u onom tehnološkom smislu. Dräger Babylog VN800 najsuvremeniji je neonatološki respirator koji se koristi u europskim zemljama. Pruža svu moguću respiratornu potporu životno ugroženoj novorođenčadi; od neinvazivne, pa do svih vrsta invazivne. – Našim će neonatolozima pomoći u akutnom zbrinjavanju novorođenčadi, a u perspektivi i u dugoročnom liječenju djece s respiratornim problemima, ističu iz zadarske bolnice.




– Pozitivne su ovo vijesti sa zadarske Neonatologije koje će sasvim sigurno obradovati sve buduće roditelje. Zadovoljan je i dr.Kardum stanjem na svom Odjelu. Ljeto, kaže, prolazi radno. Posla im zadaju i turisti koji u naš grad dođu odmoriti, a u svoju zemlju otputuju u pojačanom sastavu. Kroz srpanj je tako zabilježeno nekoliko poroda turistkinja. No, naša se Neonatologija pripremila za dugo radno ljeto tako da ih ništa ne može iznenaditi, a stignu i odmoriti. Zasluženo!, zaključuju.


FOTO: OB ZADAR


FOTO: OB ZADAR