Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

RIBOLOVNA PROGNOZA

Ciklonalna strujanja zbunjuju ribare, ali i ribe

Autor: Hina

01.08.2024. 10:04
Ciklonalna strujanja zbunjuju ribare, ali i ribe

Foto: LUKA JELIČIĆ



Premda će početak tjedna biti obilježen dnevnim vjetrovima, već će se početkom vikenda početi navlačiti oblaci koji će nas kratkotrajno okupati, a što je posljedica ciklonalnog juga koje će postupno ojačati. Nakon juga i kiše slijede, dakako, kratkotrajna bura pa tramuntana.


A takav razvoj događaja zapravo nije neobičan, budući da su u pitanju velika temperaturna kolebanja između kopna i mora koja rezultiraju velikim vrtložnim strujanjima zraka.


Za ribolovce to znači neprestano prilagođavanje promjenama. Najprije jugo, a za njim tramuntana uznemirit će podmorje uzbibavši tople i hladne slojeve mora, tako da će i jedan dio ribe definitivno biti zbunjen, baš kao i ribari. Ipak, mjesečeve faze rade svoje i riba je gladna na mahove.




Također je potrebno pažljivo pratiti i vremensku prognozu koja se u posljednje vrijeme često mijenja i na dnevnoj razini.


Obalnim je ribolovcima lakše, jer se uvijek mogu skloniti u prvi portun, no na moru to može biti puno dramatičnije.


A ljubitelji teške panule ovih dana naprosto uživaju u svojim ulovima. Ako ste s pravom ješkom na pravoj pošti u pravo vrijeme jacera bi vam mogla postati premalena.