Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

nagrade laureatima

Svečano obilježen Dan općine Pakoštane

Autor: K.E.

31.07.2024. 20:59
Svečano obilježen Dan općine Pakoštane

Foto: Zadarska županija



Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Velikoj vijećnici obilježen je Dan Općine Pakoštane. Proslavi su uz brojne uzvanike nazočili i župan Božidar Longin sa suradnicima, saborski zastupnici Nikolina Baradić i Ante Babić te državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Zlatan Bašić.


Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Općinskog vijeća Marina Barešića, načelnik Milivoj Kurtov podsjetio je na ostvarene projekte na području općine te najavio neke nove čije se realizacija tek očekuje. Posebno je naglasio problem nedostatka mjesta u predškolskim ustanovama, zbog čega namjeravaju krenuti u izgradnju novog dječjeg vrtića.


„Naš dječji vrtić se od osnivanja do danas dva puta dograđivao te trenutno ima 150 djece i 25 djelatnika. S obzirom da su ti kapaciteti i dalje nedostatni te 50-ak mališana s područja općine još uvijek nema smještaj u vrtiću, već iduće godine nadamo se izgradnji novog vrtića, a vjerujemo da ćemo zemljište za to riješiti uz pomoć države i županije“, istaknuo je Kurtov i najavio da je općina ishodovala građevinsku dozvolu za izgradnju Kulturnog centra u Pakoštanima.




Župan Božidar Longin istaknuo je kako Pakoštane slave Dan općine usred turističke sezone koja je vrlo dobra na području cijele županije.


„Gosti ovdje ostaju prosječno gotovo osam dana što ukazuje da je riječ o obiteljskim ljudima koji uživaju u ugodnoj klimi, čistom moru i kvalitetnoj gastronomiji, a sigurno i u nizu projekata ovdašnje Turističke zajednice koja osmišljava zanimljiva događanja. Uvijek naglašavamo kako je kvalitetna komunalna infrastruktura temelj svakom razvoju.


U Općini Pakoštane veliko ulaganje upravo na tom području napravljeno je u izgradnji luke u uvali Dugovača, a veseli i informacija da je vaša marina u Dragama prva u Zadarskoj županiji dobila oznaku ‘5 sidara’, odnosno zvjezdica, jer je upravo to put prema održivom i visoko kvalitetnom turizmu“, poručio je župan dodavši da je za ostvarenje svih razvojnih projekata važna suradnja svih razina vlasti.



Ključna sinergija


„Aktivan pristup jedini je pouzdan način za pretvaranje ideja u projekte, a projekata u stvarnost. Naravno, za ostvarenje svih tih projekata morate imati snažnog partnera, a mi ga imamo u Vladi RH koja je uvijek podrška u našim projektima.


Hrvatska je danas, i to treba reći, prvenstveno zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, utjecajna članica EU-a koja se razvija brže od europskog prosjeka, uz ostalo i zbog uspješnog korištenja sredstava iz EU fondova.


Sinergija je ključna za razvoj te će lokalna samouprava uvijek imati našu potporu za sve svoje kvalitetne razvojne projekte. Načelniku Kurtovu i njegovom timu želim puno upornosti, snage i kreativnosti u provođenju postojećih i budućih projekata“, ustvrdio je Longin.


Godišnja javna priznanja Općine Pakoštane ove godine dobili su nagrađivani učenik Marin Mlinarić, Ivica Stojanov, Udruga veterana Domovinskog rata Drage, Malonogometni klub Fortuna Drage, Nogometni klub Pakoštane, dok je nagradu Općine dobila dugogodišnja ravnateljica dječjeg vrtića Marija Miočić.


Dan općine Pakoštane obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski branitelj Miro Barešić iz Draga te njegovi suborci Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.


Obilježavanje Dana općine započelo je polaganjem vijenaca u čast poginulih hrvatskih branitelja na spomen obilježju u Miranjama Donjim te mjesnim grobljima u Pakoštanima, Dragama, Vrani i Vrgadi.


Služena je i sveta misa u crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima, dok će se u večernjim satima u Dragama odigrati završnica 20. memorijalnog turnira “Hrvatski vitez Miro Barešić” uz koncert Mate Bulića, dok je na rivi u Pakoštanima predviđen vatromet i zabavni program.