Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ispitana kvaliteta

Nema onečišćenja mora kod Marexa

Autor: Nina Vigan

31.07.2024. 15:32
Nema onečišćenja mora kod Marexa

Foto: Luka Jeličić



Javio nam se zabrinuti čitatelj vezano uz potencijalno puknuće kanalizacijske cijevi na plaži Jadran, točnije u neposrednoj blizini kafića Marex koji posjećuju mnogi građani. Kako nam je čitatelj kazao, još prije tri dana uočio je sumnjive tragove na površini mora, ali nije mogao biti siguran što je točno.


Tek nakon što je osjetio i neugodan miris, nazvao je kako bismo provjerili je li uistinu riječ o onečišćenju ili ne.


– Sumnjam da je pukla kanalizacijska cijev, a s obzirom na to da se ne provode redovne kontrole kakvoće mora, ne znamo je li kupanje na plaži sigurno ili nije. Kad bi se provodile, mislim da bi bila zabrana kupanja, kratko nam je kazao čitatelj nakon čega smo kontaktirali Zavod za javno zdravstvo Zadar i Odvodnju.




Benito Pucar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kazao nam je kako nisu primili dojavu građana o navedenom problemu, međutim, odmah je poslao kontrolu kako bi utvrdili činjenice i uzeli uzorke mora. Nakon kratkog vremena, Pucar nas je izvijestio kako nema vidljivog onečišćenja na plaži.


– Nakon izlaska na teren, utvrđeno je kako nema vidljivog onečišćenja. Svakako, uzeti su uzroci s tri lokacije na tom mjestu i slijedi analiza kako bismo vidjeli ima li opasnosti. Da je onečišćenje vidljivo, odmah bi i zabrana kupanja bila objavljena, ali ovako ipak trebamo čekati rezultate, kazao je Pucar.


Direktor Odvodnje, Ante Josip Šikić također je poslao dodatnu kontrolu na teren, a istaknuo je i kako se cijelo vrijeme vrše redovne kontrole, tri puta dnevno.


– Radnici su odmah izašli na teren gdje nisu zatekli nikakve tragove fekalija, niti izviranje iz cijevi. Ne znam što se moglo dogoditi, kazao je Šikić dodavši da im se građani slobodno jave ako uoče bilo kakve probleme.