Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

neugodno iznenađenje

ODLUKA SENATA Zadarski studenti od sljedeće akademske godine školarinu plaćaju jednokratno

Autor: Goran Šimunov

31.07.2024. 07:00
ODLUKA SENATA Zadarski studenti od sljedeće akademske godine školarinu plaćaju jednokratno

Foto: Luka Jeličić



Dio sadašnjih i budućih studenata Sveučilišta u Zadru, koji se upisuju u sljedeću akademsku godinu, neugodno su zadnjih dana iznenadile informacije oko iznosa školarina. Senat Sveučilišta u Zadru po svemu sudeći je po prvi put donio odluku da školarine, uz redovite studente koji upisuju prvu godinu po treći put, kao i izvanredne studente, moraju platiti i studenti koji su izgubili status redovitog studenta.




I ne samo to, već je Senat odlučio kako se sve školarine moraju platiti jednokratno, pa su studenti imali samo nekoliko dana da prikupe iznose od 750 – 1.500 eura, plate i upišu željeni studij.


Dodatan problem u priči oko školarina predstavlja i to što je Senat Sveučilišta u Zadru ovu odluku donio na svojoj sjednici upriličenoj 16. srpnja 2024., iako je Središnji prijavni ured pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, koji provodi upise na studije, još u prosincu 2023. obznanio rokove vezane uz prijave i upise studija u 2024. godini.


Senat je odluku donio samo dva dana prije početka upisa na studije u akademskoj godini 2024./ 25., stavljajući time studente u izrazito nepovoljan položaj.


Iznosi




Senat Sveučilišta u Zadru je u izmijenjenoj Odluci o visini školarina redovitih studenata, studenata koji su izgubili status redovitog studenta te stranih studenata izvan EU-a u akademskoj godini 2024./2025. odredio kako će najmanji iznos školarine platiti studenti humanističkih i društvenih znanosti, 750 eura, a po iznosu školarine slijedi prijediplomski studij Kultura i turizma s 840 eura.


Najskuplji je prijediplomski studij Informacijske tehnologije s 1.500 eura, a po 120 eura platit će studenti prijediplomskog i diplomskog studija Sestrinstvo, diplomskog studija Primijenjena geografija i Geografija (nastavnički smjer) te diplomskog studija Organizacija u pomorstvu.





U Odluci o visini školarina izvanrednih studija najjeftiniji je prijediplomski studij Menadžmenta, također s 750 eura te prijediplomski studij Kulture i turizma te studij Ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, za koje će se trebati izdvojiti po 840 eura. I ovdje je najskuplji prijediplomski studij Informacijske tehnologije s 1.500 eura, a slijede ga prijediplomski i diplomski studij Sestrinstva i diplomski studij Održivo upravljanje vodenim ekosustavima s po 1.200 eura.


Ne plate drugu ratu


Uspoređujući odluke Senata za ovu i još aktualnu akademsku godinu 2023./ 2024., može se vidjeti kako je ovo tijelo Sveučilišta u Zadru Odluku o školarini redovitih i izvanrednih studenata koji u akademskoj godini 2023./ 24. upisuju prvu godinu studija ipak donijelo na vrijeme da studenti mogu bolje donijeti svoju odluku i osigurati izvore financiranja školarina. Ova sjednica je održana 23. svibnja 2023.


Puni iznos školarine za redovite studente koji upisuju prvu godinu po treći put i sve izvanredne studente koji upisuju prvu godinu iznosila je tada 729,98 eura za redovite i izvanredne studije te za prijediplomski studij Kultura i turizam.


Najskuplji je bio redoviti i izvanredni prijediplomski studij Informacijske tehnologije s 1.592,67 eura. Godišnju školarinu bilo je moguće platiti u dvije rate, pri čemu se druga rata plaća najkasnije do 15. prosinca.


U razmjeni informacija u studentskim grupama na Facebooku može se pročitati i kako se ritam plaćanja školarina promijenio zbog toga što neki studenti upišu godinu, ali ne plate drugu ratu, pa se onda ispišu s godine bez da su sve platili.


– Ako baš imate problem s plaćanjem školarine obratite se tajniku svog odjela/ ili onima iz referade. Čuo sam da se njima može uputiti zamolba za odgodu plaćanja drugog semestra gdje objašnjavate kako vaše financijsko stanje i nije baš najbolje te da ne možete platiti cijelu godinu unaprijed. Pretpostavljam kako vam tu zamolbu mogu, ali i ne moraju uvažiti, naveo je jedan student.


Pravo na promjenu studija


Prema važećim odredbama Pravilnika o studijima i studiranju Sveučilišta u Zadru iz 2023. student državljanin Republike Hrvatske odnosno državljanin druge države članice Europske unije koji studira u redovitom statusu ostvaruje pravo na subvencioniranje troškova školarine u cijelosti iz državnog proračuna, u skladu s uredbom Zakona.


Student ima pravo jednom promijeniti izabrani studij uz zadržavanje prava na subvencioniranje troškova školarine u cijelosti.