Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

POŽAR

[FOTO/VIDEO] Velikim naporom vatrogasaca dio požara kod Smokovića i Zemunika lokaliziran

Autor: R. Hrkać, K. Ergović

30.07.2024. 14:39
[FOTO/VIDEO] Velikim naporom vatrogasaca dio požara kod Smokovića i Zemunika lokaliziran

Foto: Luka Jeličić



NOVO 19:17 Većina požara je iza 19 sati stavljena pod nadzor te na terenu nema više nijednog kanadera, rekao nam je zapovjednik JVP-a Zadarske županije Matej Rudić.




– Pod nadzor je stavljen dio požara na području Vojarne Zemunik te dio kod Smokovića. Jedan dio požarišta prema zaseoku Smrdelj još nije te je došao u blizinu kuća. Nadamo da će se do noći i taj dio biti stavljen pod kontrolu, govori Rudić.



Od Rudića doznajemo i kako je požar oko 16 sati zaprijetio ne samo romskom naselju, već i obiteljskim kućama u Zemuniku.




– Bilo je ugroze za imovinu te je policija pomogla u evakuaciji dijela stanovništva. Srećom, velikim trudom i zalaganjem vatrogasaca nije došlo do veće štete ili teže ugroze za stanovnike, poručio je Rudić.





19:02 Kako javlja UKV Zadar, u požaru je stradalo nekoliko pasa u romskom naselju.


– Hitno je potrebna pomoć curama iz azila da spase i oslobode pse s područja gdje gori (romsko naselje). Navodno je izgorilo 5 pasa, pišu na Facebook stranici UKV Zadar.


Šime Zelić/PIXSELL


18:56 Požar pravi probleme i u Zračnoj luci Zadar, pišu 24sata.


– Jedna pista, koja je najbliža požaru, bila je zatvorena za avione. Druga je bila otvorena te su avioni bili usmjereni prema njoj, potvrdio je za 24sata glasnogovornik zadarske zračne luke.


Dodao je i kako se letovi odvijaju prema planu.



18:26 Kako doznajemo, požar se približio i kućama u Zemuniku Donjem. Riječ je o romskom naselju u kojem živi između 150 i 200 ljudi.


18:11 Požar je zahvatio i prostore Vojarne u Zemuniku, izvijestio je MORH!


– Požar s požarista Zemunik Donji proširio se na prostor vojarne u Zemuniku: odmah se pristupilo gašenju, angažirani su protupožarni avioni, a osoblje je u stanju pripravnost.


Na gašenju požara u prostoru vojarne “Pukovnik Mirko Vukusic” angažirani su protupožarni avioni, jedan Canadair Cl 415 i četiri Air Tractora AT802.


U vojarnu u Zemuniku upućen je jedan vod kopnenih snaga Hrvatske vojske iz vojarne „4. gardijske brigade Pauci“ u Kninu sa zadaćom čuvanja opožarenog područja. Ovo je prvi angažman kopnenih snaga u ovoj protupožarnoj sezoni, javlja MORH.



17:55 Najnovije informacije dobili smo od zapovjednika JVP-a Zadarske županije Mateja Rudića.


– Požar još nije pod kontrolom. Situacija je teška, na terenu je maksimalan broj snaga te ćemo pokušati do noći staviti požar pod kontrolu. Gori cijelim potezom od Smokovića do Zemunika, kazao je kratko Rudić.



17:47 Kako doznajemo, bez struje je zbog požara ostao Zemunik Donji.



17:42 Buktinju i dalje gase kanaderi. Najnovije stanje s terena ponovno šalje naš fotograf Luka Jeličić.



17:22 Požar trenutno gase dva kanadera. Treći je sletio natrag u Zemunik, dok je četvrti otišao prema Skradinu.



17:06 Požar gase čak četiri kanadera! Video požara pogledajte OVDJE.




16:55 Naš fotograf Luka Jeličić s terena šalje najnovije fotografije požara.



16:49 Još jedan kanader pristigao je u gašenje požara, sada ga gase dva.



16:36 Situacija je teška! Na području Smokovića duga je požarna fronta jer su se dva požara spojila u jedan, potvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.



16:22 Crni dim požara u Smokoviću vidi se i iz Zadra.



15:59 Jak požar i dalje gasi jedan kanader i deseci vatrogasaca. Požar je zahvatio i parkirane auomobile.



Danas je izbio požar kod Smokovića na dva odvojena mjesta. Na terenu je već JVP Zadar, a pristižu u pomoć dodatne snage – DVD Sukošan, DVD Pljusak Nin, dislokacije iz Nina i Posedarja i Intervencijska vatrogasna postrojba Zadar.


Šime Zelić/PIXSELL


Upravo polijeće i kanader te Air Tractor, govori nam županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.