Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

inspekcijski nalaz

Stigao inspekcijski nalaz s vrela rijeke Une: 'Ono što se na vrelu radi strašno je i sramotno...'

Autor: Nikolina Lucić

30.07.2024. 12:15
Stigao inspekcijski nalaz s vrela rijeke Une: 'Ono što se na vrelu radi strašno je i sramotno...'

Foto: MATE KOMINA



Agonija na vrelu Une se nastavlja. Dok devastacija vrela rijeke Une i dalje traje, Državni je inspektorat napokon izašao s prvim rezultatima inspekcija s terena, koje su češljale sve od građevinskih dozvola i sigurnosti na radu, do onog najvažnijeg – utjecaja radova na okoliš i kvalitetu vode za lokalno stanovništvo koje se napaja iz Une. Državni inspektorat, nadležne inspekcije, i to građevinska, vodopravna, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija zaštite prirode, inspekcija zaštite na radu i inspekcija rada obavile su očevid slijedom kojeg je građevinska inspekcija utvrdila da je ishođena pravomoćna građevinska dozvola važeća kao i da je prijava početka građenja izvršena u zakonom propisanom roku.




– Nadalje, nadzorom inspekcije zaštite prirode utvrđeno je da su lokacijska dozvola te izmjena i dopuna lokacijske dozvole izdane bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode koja treba sadržavati Uvjete zaštite prirode, što je u suprotnosti s odredbama članka 106. Zakona o prostornom uređenju i gradnji temeljem kojega je donesena predmetna lokacijska dozvola. Obzirom na navedeno, za izdanu lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu, zatražen je upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Inspekcijski postupak je u tijeku, poručili su na iz Inspektorata, dodavši kako je inspekcija zaštite okoliša utvrdila da prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole, nositelj zahvata nije od nadležnog Ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš o čemu je inspekcijsko postupanje je u tijeku, a traju i nadzori vodopravne i inspekcija zaštite na radu i rada.


I mještani su, uznemireni uništavanjem prirode i problemima s vodom na nogama već tjednima. Organizirani u udruzi “Una” iz Srba brojnim su prosvjedima pokušali upozoriti na ovu devastaciju. Kako nam je kazala Tanja Rastović iz udruge, s akcijama nastavljaju i dalje, a prosvjedima su im se pridružili i susjedi iz BiH, kao i iz Nacionalnog parka Una.


FOTO: MATE KOMINA


“Sigurno će biti još protesta”


– Sigurno će biti još protesta, a širi se i obuhvat peticije koju potpisuju mještani. I u Donjem Lapcu žele bolju zaštitu Štrbačkog buka, a problem nisu zanemarili niti sa bosanskohercegovačke strane, koji upozoravaju kako u pograničnim područjima vrijede posebna pravila gradnje i kako radovi na vrelu utječu na cijelu rijeku Unu, poručila je Rastović, koja se zajedno s brojnim sumještanima zalaže za prekid radova na vrelu Une.




Ono što se iz izvješća inspekcijskih nalaza može zaključiti, činjenica je koju su i svi prije znali, a to je da investitor nema provedenu Ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, te kako bi temeljem toga prekršaja radovi na Uni trebali biti proglašeni nelegalnima. No, da li će to toga i doći sada je na Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


– Ono što se na vrelu radi strašno je i sramotno. Pitanje nije kada će se priroda od te uzurpacije oporaviti, već da li je oporavak uopće moguć, dodala je Rastović.