Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

povećanje plaća

VELIKA ANALIZA Koliko zarađuju i koliko bi mogli zarađivati (grado)načelnici u Zadarskoj županiji?

Autor: Iva Bucić

30.07.2024. 07:30
VELIKA ANALIZA Koliko zarađuju i koliko bi mogli zarađivati (grado)načelnici u Zadarskoj županiji?

Foto: Luka Jeličić



Vlada je prošli tjedan za 83 posto podigla osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika s 516 na 947 eura bruto, što je povećalo plaće za 60-ak posto. Osim za 270 državnih dužnosnika, to je dobra vijest i za lokalne dužnosnike, čije se plaće formiraju u skladu s osnovicom plaće državnih dužnosnika, pa se sada stvorila osnova da se plaće usklade i za 576 župana, gradonačelnika i načelnika te 127 zamjenika lokalnih čelnika.


No to ne znači da će lokalnim dužnosnicima plaće porasti automatski, nego oni sada samo imaju osnovu za traženje veće plaće.


Naime, Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi definira maksimalan iznos plaća za župane, gradonačelnike, načelnike i njihove zamjenike (bez uvećanja za radni staž), a on predstavlja umnožak koeficijenta i osnovice za izračun plaće državnih službenika, a s obzirom na to da se plaće lokalnih čelnika ne isplaćuju iz državnog, nego iz lokalnog proračuna, njihove povišice moraju amenovati predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave – županijske skupštine te gradska i općinska vijeća.


Aktualne plaće




S obzirom na to da je na nacionalnoj razini medijalna neto plaća za svibanj iznosila 1.122 eura – što znači da je svaki drugi radnik zarađivao manje od tog iznosa, može se zaključiti da lokalni čelnici iz Zadarske županije i bez povišice dobro žive – medijan plaća gradonačelnika u županiji iznosi 1.826 eura, a općinskih načelnika 1.640 eura.



Najveću neto plaću među lokalnim čelnicima pri tom ima zadarski gradonačelnik Branko Dukić, koji prima 3.026 eura mjesečno – plaćen je više i od župana Božidara Longina, kojem mjesečno na račun sjednu 2.444 eura.


Dukića slijedi načelnik Općine Posedarje, Ivica Klanac, s plaćom od 2.086 eura. Oko 1.900 eura primaju načelnik Davor Lončar (Poličnik), Jure Brižić (Preko), Milivoj Kurtov (Pakoštane) i Ante Župan (Obrovac).


Između 1.800 i 1.900 eura neto plaćeni su Robert Juko (Gračac), Ivan Knez (Biograd), Zoran Pelicarić (Sveti Filip i Jakov), Ivica Šarić (Zemunik Donji) i Predrag Rukavina (Povljana).


Oko 1.700 eura primaju Emil Ćurko (Nin), Šime Gligora (Kolan), Gašpar Begonja (Privlaka), Marino Radović (Vir), Marin Čavić (Starigrad), i Damir Jordan (Ražanac). Stotinjak eura manje, oko 1.600 eura imaju Šime Sekula (Bibinje), Krešimir Ćosić (Pašman), Stipe Vulić (Jasenice) i Ante Fabijanić (Pag).


Između 1.400 i 1.500 eura plaćeni su Zoran Morović (Sali), Ante Martinac (Sukošan), Luka Perinić (Vrsi), Marin Boško (Kukljica), Željko Perica (Stankovci) i Marin Gulan (Galovac).


Nešto više od 1.300 eura plaćeni su Tomislav Prtenjača (Polača), Joso Klapan (Novigrad), Ivan Škara (Škabrnja), a oko 1.200 eura mjesečno imaju Bruno Mišlov (Kali), Anđelo Palaškov (Tkon), Zvonimir Mijić (Lišane Ostrovičke).



Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca, dužnost gradonačelnika obnaša volonterski, no prima pri tom 937,45 eura naknade. Podvuče li se crta, ispostavlja se da je prosječna plaća lokalnih čelnika u Zadarskoj županiji, uključujući i Bulićevu naknadu i plaću župana Longina, iznosi 1.670 eura.


Eventualne povišice


S obzirom na to da je maksimalan iznos plaće lokalnih dužnosnika definiran iznosom osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika, lokalni čelnici sada imaju pravo od svojih gradskih i općinskih vijeća zatražiti povišicu.


Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi definira gornji limit za plaću župana, gradonačelnika i općinskih načelnika i njihovih zamjenika, a iznos čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, ukupno najviše za 20 posto.


Predstavničko tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave definira i osnovicu i koeficijente za obračun plaće župana, gradonačelnika i općinskih načelnika i njihovih zamjenika, a s obzirom na to da su lokalni izbori zakazani za svibanj sljedeće godine, za očekivati da je da će se gradonačelnici i načelnici, demonstrirajući svoju skromnost, suzdržati od traženja povišice, što su neki od njih već i najavili.


DEMONSTRIRANJE SKROMNOSTI


Predstavničko tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave definira i osnovicu i koeficijente za obračun plaće župana, gradonačelnika i općinskih načelnika i njihovih zamjenika, a s obzirom na to da su lokalni izbori zakazani za svibanj sljedeće godine, za očekivati je da da će se gradonačelnici i načelnici, demonstrirajući svoju skromnost, suzdržati od traženja povišice, što su neki od njih već i najavili.


Prema spomenutom Zakonu, plaće župana, gradonačelnika i općinskih načelnika, bez uvećanja za radni staž, ne smiju se odrediti u iznosima većim od umnoška definiranih koeficijenata i osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika. S obzirom na povećanje osnovice s 516,29 eura na 947,18 eura bruto, zadarski župan i gradonačelnika Zadra imaju pravo tražiti do 2766 eura bruto povišice.


Načelnici i gradonačelnici Benkovca, Biograda na Moru, Poličnika, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Pakoštana, Bibinja, Preka, Obrovca, Posedarja, Paga, Gračaca i Vira imaju pravo na 1.960 eura bruto povišice, a ostali lokalni čelnici, čiji gradovi i općine broje do tri tisuće stanovnika, mogu tražiti 1835 eura bruto povećanja.