Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

zid u foši

Zadar će biti bogatiji za još jedan mural

Autor: Đurđa Baljak

29.07.2024. 21:55
Zadar će biti bogatiji za još jedan mural

Foto: Mate Komina



Zadar će uskoro biti obogaćen novim muralom zahvaljujući entuzijastima Julianu Zrniću i Karlu Koroni, čija je ljubav prema gradu i umjetnosti rezultirala angažmanom lokalnog umjetnika Dragana Matkovića. Naime, muralist i tattoo majstor Matković već danima radi na oslikavanju zida u Foši, pretvarajući tako ovu nekoć derutnu površinu u zanimljivo umjetničko djelo, koje već sad u svojim povojima privlači poglede i oduševljenje prolaznika.


Izniman projekt




– Sve radim ručno, kistovima nanosim boju jer je trajnija i otpornija na vremenske uvjete. Sve je u potpunosti bez ikakvih sprejeva. Međutim, prije samog oslikavanja zida trebao sam ga pripremiti.


Za sada radim sam, ali možda ću imati i pomoćnika, kaže Matković, dodajući kako je iznimno počašćen što je dobio priliku za ovaj projekt, pogotovo zato što je na vidljivom i frekventnom mjestu.


Mural koji oslikava iz samih obrisa jasno prikazuje Fošu iz ptičje perspektive.




– Napravili smo snimke uvale dronom, iz ptičje perspektive, jer smo htjeli uhvatiti more i otoke. Riječ je o velikom projektu u kojeg su uložili Julian Zrnić i Karlo Korona.


Pronašli su me preko zajedničkog poznanika kojeg sam tetovirao, budući da odnedavno imam svoj tattoo studio na Maloj pošti. Jako se veselim jer vjerujem da treba unijeti šarolikost u grad, priča nam Matković, koji se veseli budućim sličnim projektima.





No, ovo mu nije prvi mural na kojem je radio u Zadarskoj županiji.


– Prethodno sam radio murale po županiji, tako da sam relativno poznat. Uglavnom su to bili reklamni ili navijački murali. Radio sam po županiji, ali u Zadru manje – ovo mi je možda drugi ili treći mural.


Dečki koji su došli na ovu ideju su me lako pronašli i angažirali, te smo dobili suglasnost vlasnika građevine, kaže, dodajući kako rijetko kada ima priliku oslikavati pejzažne murale kao što je ovaj, a to ga posebno raduje.


Zahvaljujući odobrenju vlasnika zida, Matković već nekoliko dana uživa u svom radu na otvorenom, pri čemu mu redovito prilaze zainteresirani građani, ali i turisti koji redovito imaju pozitivne reakcije na njegov rad.


– Dolaze me pitati, čak su mi donosili čokoladice, pive, cvijeće, podijelio je kroz osmijeh Matković, dodavši kako je posebno iskustvo slikati na otvorenom. Međutim, pritom nastoji izbjeći vrućine, pa uglavnom dolazi oslikavati zid u kasno poslijepodne sve do zalaska sunca.


Svestrani umjetnik


Osim murala i tetoviranja, bavi se pirografijom, odnosno crtanjem na drvu, portretima i karikaturama.



– Sve što radim vezano je za umjetnost, zanima me mnogo toga, ali treba dosta vremena. Tetovažama se bavim od 2009. ili 2010. godine.


Bilo je jako teško probijati se s tim jer je to u Hrvatskoj tada bila neka tabu tema, gledalo se na to s neodobravanjem, a sada je to dosta rasprostranjeno, govori nam ovaj tattoo majstor, dodajući kako je isprva bio trend da pripadnice ženskog spola tetoviraju manje tetovaže, dok je sada suprotna situacija, što ga, kako ističe, posebno veseli.


S obzirom na to da je stekao određenu reputaciju i da je njegov rad prepoznat diljem županije, odlučio je preseliti svoj tattoo studio upravo u Zadar.


– Ova branša u kojoj sam ja iziskuje veći protok ljudi, a Zadar je turistički grad za razliku od Benkovca. Iako je u posljednje vrijeme poprilično jaka scena u Zadru, ima mnogo tattoo studija, što me zapravo jako veseli. Pokušavamo se što više povezati – mada sam ja, uvjetno rečeno, tu još novi, objašnjava nam talentirani Matković.


Za sada uživa u onome što radi jer, kako ističe, živi svoj san i radi ono što najbolje zna. Pritom preferira realizam, black and grey tehniku.


– U načelu se dosta baziram na realizam i to je nekako moj stilski pravac. Dakle, black and grey tehnika, dok nešto manje boje, ističe tattoo majstor Matković, dodajući da se do sada nije okušao na tattoo konvencijama, ali uskoro se planira posvetiti i tome.