Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

unatoč većoj potrebi

Nema problema sa zalihama krvi ni u srcu turističke sezone

Autor: Nikolina Lucić

29.07.2024. 19:13
Nema problema sa zalihama krvi ni u srcu turističke sezone

Foto: Luka Jeličić



Ljeto je tradicionalno vrijeme velikih pritisaka – temperaturnih i turističkih. Povećan broj posjetitelja u našoj regiji zahtijeva bolju koordinaciju brojnih sustava, a jedan od onih koji život znače je i sustav dobrovoljnih darivatelja krvi, koje se tijekom špice turističke sezone uvijek češće poziva u humanu akciju.


Zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa nakon perioda povećane potrošnje zaliha krvi unutar zdravstvenog sustava, spremno je za ljetne izazove, potvrdio nam to Filip Nekić iz njihova odjela za darivatelje krvi.


U više smo navrata pisali i isticali kako dobrovoljno darivanje krvi spašava živote, a uspostava čvrstog i učinkovitog sustava između darivatelja i zdravstvenog sustava na najvećem je ispitu upravo sada ljeti, kada su u našoj regiji tisuće turista, kojima se štošta može dogoditi.




– Stanja veće potrošnje krvi u ljetnim mjesecima pojava je na koju smo naviknuli i kojoj spremni pristupamo. Nakon jednog perioda povećane potrošnje krvi, kada su naši, ali i napori naših darivatelja, biti itekako potrebni, najvažnije je istaknuti kako je sustav zaliha krvi trenutno stabilan i to prvenstveno zahvaljujući dobroj suradnji s Općom bolnicom i njihovim Odjelom za transfuzijsku medicinu.


Na raspolaganju im uvijek stojimo u situacijama krize, kada je darivatelje potrebno brzo alarmirati i mobilizirati na darivanje, ali i onda kada su dani mirni, kazao je Nekić. Darivatelje krvi, dodaje, uvijek se potiče da budu revni i spremni spasiti živote, tako da timovi Crvenog križa, osim isplaniranih akcija darivanja krvi, po potrebi izlaze i na teren.


Kada nastupi hitna situacija, naglašava, dobro se koordiniranim radom brzo dođe do potrebnih zaliha, naročito kada se radi o potrebi za određenim krvnim grupama. Zadarska je regija poznata po svojoj aktivnosti u dobrovoljnom darivanju krvi, tako da zalihe rijetko kada padaju do kritične razine.


– U ljetnim je mjesecima izuzetno veliki pritisak na sustav zdravstvene zaštite, čiji su integralni dio upravo darivatelji krvi.


Što se tiče samih krvnih grupa, zalihe popunjavamo temeljem potreba i zahtjeva iz bolnice, bilo da se radi kroz naše tjedne akcije darivanja ponedjeljkom i četvrtkom ili kroz izvanredne akcije, dodao je Nekić zaključivši kako je najvažnije znati da sustav dobrovoljnih darivatelja uvijek na vrijeme reagira u hitnim situacijama.