Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

TURIZAM

Donosimo turističke brojke za Zadarsku županiju: 'Što se tiče samog srpnja, u laganom smo padu...'

Autor: Nikolina Lucić

29.07.2024. 09:35
Donosimo turističke brojke za Zadarsku županiju: 'Što se tiče samog srpnja, u laganom smo padu...'

Foto: Mislav Klanac



Ususret zadnjim danima srpnja provjerili smo kako Zadar i zadarska regija stoje po pitanju turističkog prometa. Naime, vide se svi znakovi dobre sezone. Od gužvi na cestama, do gužvi na Poluotoku, popunjenih restorana, štekata i otvorenih suvenirnica. Turistička zajednica grada Zadra prema podacima sustava eVisitor bilježi porast broja dolazaka od 13 posto i porast broja noćenja od devet posto. Bilježi se ukupno 347.234 dolazaka i 1.158.827 ostvarenih noćenja. Što se tiče cijele regije, od početka godine zabilježeno je preko milijun i sto tisuća dolazaka i skoro sedam milijuna noćenja. U usporedbi s lanjskom godinom, predstavlja to rast u dolascima od nešto više od četiri posto te u noćenjima malo iznad jedan posto.


Rasterećenje sezone




– Naše područje u 2024. godini do sada je posjetilo ukupno 349.359 gostiju, što je porast od 13 posto ili 38.851 turista više u usporedbi s istim razdobljem lani. Drago nam je vidjeti da domaći turisti s 59.684 dolazaka bilježe porast od sedam posto u dolascima i sa 154.901 noćenja porast od šest posto. Strani turisti, pak, bilježe 287.550 dolazaka i 1.003.926 noćenja, što je porast od deset posto, kazala je Iva Bencun, direktorica zadarske Turističke zajednice.


Prema podacima emitivnih tržišta najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, njih 168.284, Poljske 96.658 noćenja, Austrije 95.090 noćenja, Ujedinjene Kraljevine 40.997 noćenja i Slovenije 56.071 noćenja.


– Što se tiče samog srpnja, u laganom smo padu turističkog prometa s dva posto manje dolazaka te jedan posto manje noćenja i turista. Kumulativno bilježimo 1.990 dolazaka manje, 801 turist manje posjetio je grad, dok se prema ukupno ostvarenom broju noćenja bilježi 2.059 noćenja više, kazala je Bencun, dodavši kako je u osvrtu na srpanj ove godine u usporedbi istim razdobljem prošle godine važno istaknuti kako se, unatoč nešto manjem turističkom prometu, koji je u minimalnom padu, istovremeno bilježi povećanje broja noćenja od dvije tisuće što im je bitna povratna informacija, a to je da s rasterećenjem broja turista imamo dulji boravak koji svjedoči da Zadar pruža kvalitetnu uslugu i bogatu ponudu.




– Kada se radi o ukupnom broju dolazaka, od siječnja do danas imamo povećanje broja dolazaka od 13 posto koje se odnosi prvenstveno na mjesece izvan špice sezone, a što je opet u skladu s težnjama da se cijela sezona koliko god je to moguće izbalansira, poručila je Bencun.


Za usporedbu turističkog prometa s prošlom godinom, iz gradskog TZ-a su naveli kako je do sada ostvareno više od 260 tisuća dolazaka i skoro 800 tisuća noćenja u Zadru i mjestima koja mu administrativno pripadaju. Usporedno s istim razdobljem lani bilježimo tako porast od 18 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima, dok ukupan broj turista bilježi ukupan porast od 18 posto. Ukupni broj domaćih turista povećao se za sedam posto, a stranih turista za 21 posto. Prosječan boravak gosta na području Zadra je tek 2,94 dana.


Milijun i sto tisuća dolazaka




I cijela je zadarska regija sve primamljivija turistima. Tako je prema prvim podacima od početka godine zabilježeno preko milijun i sto tisuća dolazaka i skoro sedam milijuna noćenja. U usporedbi s lanjskom godinom, predstavlja to rast u dolascima od nešto više od četiri posto, te u noćenjima malo iznad jedan posto.


– Glavna turistička sezona u Zadarskoj županiji odvija se uspješno i u skladu s našim očekivanjima. Bilježimo blagi rast u odnosu na prošlu godinu, a tradicionalno, Zadarska županija ima najviše domaćih gostiju, koje slijede gosti s naših značajnih tržišta – Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije. Kada govorimo o vrstama smještaja, najveći rast prometa bilježe hoteli i kampovi, kazala nam je Mihaela Kadija, direktorica županijske turističke zajednice. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, iznad 2,4 milijuna, slijede kampovi s preko 1,2 milijuna noćenja te hoteli s nešto malo iznad 720 tisuća noćenja.


U ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj skupine kampovi ostvareno je više od 443 tisuće noćenja, u nautici preko 347 tisuća noćenja dok je u nekomercijalnom smještaju zabilježeno skoro 1,8 milijuna noćenja. Najveći porast u noćenjima u odnosu na 2023. godinu bilježe hoteli i to osam posto dok su kampovi zabilježili porast od sedam posto Objekti u domaćinstvu su po ostvarenim noćenjima na razini prošle godine. Što se tiče stranih tržišta, najviše je gostiju bilo iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke Austrije i Slovačke. Slijede gosti iz Mađarske, Ujedinjene Kraljevine te Bosne i Hercegovine.