Utorak, 30. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

KUKLJICA

SMOTRA FOLKLORA Na trgu u Kukljici u manifestaciji su uživali domaći i turisti

Autor: Vesna Benić

29.07.2024. 08:57
SMOTRA FOLKLORA Na trgu u Kukljici u manifestaciji su uživali domaći i turisti

Foto: VESNA BENIĆ



Uoči proslave Gospe od Sniga najvećeg kukljiškog blagdana, na glavnom trgu u Kukljici ovog vikenda održana je Smotra folklora u organizaciji KUD-a Kukljica. KUD Kukljica pripremio je bogat program folklorne kulturne baštine, tradicije, izvornih pjesama i kola. Sve nazočne posjetitelje večeri folklora pozdravio je Marin Boško, načelnik Općine Kukljica istaknuvši kako KUD Kukljica već godinama na ovaj način prezentira pjesmu, nošnju i kulturu ovoga kraja.


Gostujući KUD-ovi




– Posebno pozdravljam naše goste, ima ih ovdje i s otoka Ugljana i Pašmana, Zadra, Ravnih kotara pa sve do Zaprešića. Nadam se da se ugodno osjećate ovdje kod nas u Kukljici. Svima hvala što ste ovdje večeras nazočni, prepuštam vas predivnoj večeri folklora i nadam se da ćemo svi skupa uživati u programu, izjavio je Boško.


Na Smotri folklora, uz domaći KUD Kukljica nastupali su i KUD-ovi Sv.Ante iz Nadina, Kunjka iz Tkona, »Carza« iz Poličnika, Zadarski tanac iz Zadra, »Hruševec Kupljenski« iz Zaprešićai Udruga Điran iz Ugljana.


KUD Kukljica broji 15 članova. Osnovan je 1990. godine. Izvodi tradicionalne izvorne pjesme i kola Kukljice s ciljem očuvanja kulturne baštine. Nastupali su na svim važnim smotrama folklora, u Vinkovcima, Đakovu, Metkoviću, Ninu, Zagrebu, u Sarajevu kod kardinala Vinka Puljića, na Cvitarijadi u Ninu, otočnoj Smotri folklora u Dobropoljani i obišli su sve županije diljem Lijepe Naše. U Koprivnici 2016. godine na natječaju u organizaciji Hrvatskog sabora osvojili su drugo mjesto u kategoriji izvorni folklor.




Od Stjepana Đurinskog predsjednika KUD-a Hruševec Kupljenski, saznali smo kako su došli iz kontinentalnog djela Hrvatske, djeluju u sklopu Grada Zaprešića od 1998. godine, a izvode običaje, pjesme i plesove zaprešičkog kraja kao i iz cijele Hrvatske.


Tradiciija Zagorja


– Večeras ćemo u Kukljici predstaviti dio kulture našega kraja. Otpjevat ćemo pjesmu »Lepo nam je lepo Zagorje zeleno«, a potom izvesti narodni ples oberštajer koji se izvodi u pojedinim krajevima središnje Hrvatske i polku, živahan ples u dvočetvrtinskom taktu. Zapravo mi ćemo otočanima predstaviti tradiciju Zagorja, uglavnom su to isti plesovi samo su male nijanse u izvođenju. Netko izvodi ovako, neko onako, ali uglavnom predstavit ćemo tradiciju središnje Hrvatske, kazao je Đurinski te dodao kako su dan prije nastupali na Narodnom trgu u Zadru s KUD-om Zadarski tanac.




Bogati program tradicije i fundus narodnih nošnji ispunio je pozornicu na glavnom trgu u Kukljici i oduševio brojne posjetitelje. Važnost očuvanja kulturnog nasljeđa i njegovanja tradicije neizostavan je događaj za vrijeme turističke sezone.


Na kraju programa KUD Kukljica uručio je poklone i zahvalnice voditeljima KUD-ova te su uz zabavljača i glazbenika Mila Škaru iz Ždrelca zajednički otjepavi pjesmu »Kome bi šumilo more moje sinje«, a domaći posjetitelji i turisti nagradili su ih velikim pljeskom.


Voditelj programa Smotre folklora u Kukljici bio je Igor Jelenić Toto, a pokrovitelji Općina Kukljica i TZO Kukljica.