Subota, 10. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Rekonstrukcija škole

U školi u Vrsima uskoro jednosmjenska nastava

Autor: Nina Vigan

29.07.2024. 08:44
U školi u Vrsima uskoro jednosmjenska nastava

Foto: TONI PERINIĆ



Područna škola Vrsi Osnovne škole »Petar Zoranić« u Ninu u naredno vrijeme doživjet će preobrazbu. Naime, Općina Vrsi u fazi je izrade glavnog projekta rekonstrukcije škole i izgradnje sportske dvorane. Ono što je prethodilo ovim prvim koracima bilo je dobivanje suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih za rekonstrukciju i dogradnju građevine. Prvotna ideja Općine bila je nadogradnja područne škole, ali s obzirom na pravilnik propisan Normativima dimenzioniranja prostora osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, te s obzirom i na razredna odjeljenja i broj djece koji tijekom proteklih par godina varira između 93 do 118 učenika, dobivena je suglasnost za rekonstrukciju i izgradnju.


Područna škola u Vrsima ima osam odjeljenja, a zbog nedostatka broja učionica nastava za učenike viših razreda odvija se u jutarnjoj smjeni, dok se učenici nižih razreda izmjenjuju po tjednima. Za prelazak Područne škole Vrsi na održavanje nastave u jednoj smjeni u školskoj godini 2026./2027. za osam razrednih odjela, prema Normativima koje propisuje Ministarstvo, trenutno nedostaju tri učionice, s tim da je kapacitet jedne učionice 14 učenika.


Olakšanje roditeljima


Načelnik Općine Vrsi, Luka Perinić, istaknuo je koliko je ovaj projekt od velike važnosti za učenike i njihove roditelje. Rekonstrukcijom škole roditelji će moći računati na jednosmjensku nastavu što će im olakšati svakodnevicu.




– Projekt rekonstrukcije škole potreba je koju mještani željno iščekuju s obzirom da se nastava zasad još uvijek izvodi u dvije smjene. Nastava se i po Zakonu treba odvijati u jednoj smjeni, a s ovom rekonstrukcijom ćemo steći sve uvjete za isto. U planu je i izgradnja nove sportske dvorane, tako da će se i tjelesni odgoj odvijati nesmetano u zatvorenom prostoru i nećemo više ovisiti o vremenskim prilikama, kazao je Perinić.


Postojeća građevina Područne škole Vrsi ima ukupnu bruto površinu 1.207,90 m2, a nakon rekonstrukcije i dogradnje imat će ukupnu bruto površinu 2.036,05 m2. S tim da će bruto površina dograđenog školskog dijela građevine iznositi 12,28 m2. Ukupna bruto površina školskog dijela građevine iznosit će 1.220,18 m2, dok će bruto površina dograđene jednodijelne školske sportske dvorane iznositi 815,87 m2. Zahvatom u prostoru predviđa se rekonstrukcija unutar postojećeg gabarita školskog prostora čime se ostvaruju nove tri učionice s pratećim sadržajem te dogradnja s novom jednodijelnom školskom sportskom dvoranom.


Nova dvorana


– Ova rekonstrukcija je nešto što nam je zbilja potrebno, tako da smo jako sretni i zadovoljni što će se to u skoroj budućnosti i ostvariti. Prvi korak nam je bilo dobivanje suglasnosti, a nakon što se izradi glavni projekt, trebat će podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu. Vjerujem da će roditeljima jednosmjenska nastava biti na neki način olakšanje jer će biti puno jednostavnije organizirati i uskladiti svakodnevne obveze, istaknuo je Perinić.


Dakle, Područna škola Vrsi Osnovne škole »Petar Zoranić« u Ninu uskoro će doživjeti značajnu preobrazbu kroz projekt rekonstrukcije i izgradnje nove sportske dvorane. Ovaj projekt, koji je dobio suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, od velikog je značaja za lokalnu zajednicu. Rekonstrukcija će omogućiti jednosmjensku nastavu čime će se poboljšati organizacija školskog dana i olakšati svakodnevni život roditeljima. Osim toga, nova sportska dvorana omogućit će održavanje tjelesnog odgoja u optimalnim uvjetima, bez obzira na vremenske prilike. Ukupna bruto površina škole povećat će se značajno, čime će se osigurati potrebne učionice i moderni prostori za učenike. Načelnik Općine Vrsi, Luka Perinić, izrazio je zadovoljstvo i nadu da će ovaj projekt biti uspješno realiziran čime će se unaprijediti kvaliteta obrazovanja i životni uvjeti u zajednici.


TRI NOVE UČIONICE


Postojeća građevina Područne škole Vrsi ima ukupnu bruto površinu 1.207,90 m2, a nakon rekonstrukcije i dogradnje imat će ukupnu bruto površinu 2.036,05 m2. S tim da će bruto površina dograđenog školskog dijela građevine iznositi 12,28 m2. Ukupna bruto površina školskog dijela građevine iznosit će 1.220,18 m2, dok će bruto površina dograđene jednodijelne školske sportske dvorane iznositi 815,87 m2. Zahvatom u prostoru predviđa se rekonstrukcija unutar postojećeg gabarita školskog prostora čime se ostvaruju nove tri učionice s pratećim sadržajem te dogradnja s novom jednodijelnom školskom sportskom dvoranom


Sadržaj je nastao u suradnji Općinom Vrsi.