Među poginulima u napadu na školu u središnjem gradu Deir Al-Balahu petnaestero je djece i osam žena, objavio je medijski ured vlade kojom upravlja Hamas.


Medijski ured i ministarstvo zdravstva Gaze objavili su da je više od 100 osoba ranjeno.




Izraelska vojska priopćila je da je ciljala “zapovjedno i kontrolno središte Hamasa u školskom kompleksu Khadija u središnjoj Gazi”.


U priopćenju se navodi da je škola korištena za napade na vojnike i kao skladište oružja te da su civili bili upozoreni prije napada.


U bolnici Al-Aksa u Deir Al-Balahu, vozila hitne pomoći su prevozila ranjene Palestince u medicinsku ustanovu. Neki od ranjenih stigli su pješice, s odjećom natopljenom krvlju.


Zidovi su razneseni, a krhotine razbacane po školskom dvorištu, gdje su neka vozila bila oštećena.


U prethodnim takvim napadima koji su pogodili civilnu infrastrukturu, izraelska vojska je optuživala militantnu islamističku grupu Hamas za dovođenje civila u opasnost tako što djeluje u gusto naseljenim četvrtima, školama i bolnicama. Hamas to poriče.


Ranije u subotu, palestinski službeni mediji izvijestili su da je najmanje 14 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima koji su počeli u zoru u južnom gradu Kan Junisu.


Izraelska vojska rekla je Palestincima da privremeno evakuiraju južne četvrti Kan Junisa kako bi mogla “snažno djelovati” tamo, poručivši im da se presele u humanitarno područje u Al-Mavasiju, stoji u priopćenju vojske.


Vojska je rekla da su njihovi pozivi za evakuaciju preneseni stanovništvu putem nekoliko medija kako bi se smanjila opasnost za civile.