Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

ratni zločin

Pukanićev ubojica optužen za ubojstvo zarobljenih hrvatskih vojnika 1991.

Autor: P. N.

27.07.2024. 13:01
Pukanićev ubojica optužen za ubojstvo zarobljenih hrvatskih vojnika 1991.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL



Policijski službenici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske, u suradnji sa SOA-om, dovršili su kriminalističko istraživanje događaja od 3. rujna 1991. godine, prilikom oružane agresije pripadnika srpskih paravojnih formacija na Bilje.




Utvrđeno je da su tog dana pripadnici takozvane “specijalne jedinice Milicije SUP-a Beli Manastir“, zajedno s drugim pripadnicima paravojnih formacija pobunjenih Srba, iz smjera Darde napali Bilje, kojom prilikom su u sadašnjoj ulici Ivana Mažuranića zarobili petoricu pripadnika Zbora narodne garde (rođene 1955., 1956., 1957., 1958. i 1962.).


Nakon zarobljavanja, dvojica pripadnika spomenute jedinice, 58-godišnjak i 60-godišnjak, su ih teško fizički zlostavljali te ih na koncu i usmrtili.


Protiv dvojice osumnjičenih podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku za počinjena kaznenog djela ratnog zločina. Za prijavljenima su poduzete mjere traganja s obzirom da su isti nedostupni redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.




Jutarnji list doznaje kako je jedan od osumnjičenih Željko Milovanović zvani Gavra i Crveni vetar, bivših pripadnik Crvenih beretki te osoba koja je konstruirala i podmetnula bombu kojom su u listopadu 2008. ubijeni vlasnik Nacionala Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić.