Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

nova strategija

Ministarstvo priprema model priuštivog stanovanja podstanarima, donosimo sve detalje

Autor: Tomislav Prusina

27.07.2024. 12:42
Ministarstvo priprema model priuštivog stanovanja podstanarima, donosimo sve detalje

Foto: Mislav Klanac



Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uz porez na prazne stanove priprema i program priuštivog najma kojim bi, prema nekim najavama, država subvencionirala do 30 posto ekonomske cijene najma. Najmodavac, vlasnik kuće ili stana, potpisivanjem ugovora o najmu na pet ili deset godina dobio bi tržišnu cijenu najma, podstanar bi plaćao priuštivu cijenu, a država bi najmodavcu nadoknadila razliku.


Službeni podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje prijavi 40-ak tisuća ugovora o najmu stanova, a u podstanarstvu živi 4,4 posto kućanstava, ili 64.000 obitelji.


S obzirom na to da gradnja novih stanova traje duže i da je skupa, država se u svojoj prvoj stambenoj strategiji, koja bi trebala biti predstavljena do kraja ovog mjeseca ili početkom kolovoza, okreće praznim stanovima kojih je, prema svim podacima, najviše u velikim gradovima.


Prazni stanovi




Prema HEP-ovim projekcijama u gradovima je oko 400.000 praznih stambenih jedinica, a Državni zavod za statistiku, pak, objavio je podatak za cijelu Hrvatsku gdje je 600.000 stambenih jedinica koje se ne koriste.


Činjenicu da se netko sjetio napokon napraviti stambenu strategiju pohvalio je Duško Grgur, predsjednik strukovne skupine pri HGK – Županijskoj komori Osijek i direktor Agencije za promet nekretninama German


– Kakvi su uvjeti kreditiranja u odnosu prema primanjima, mladi neće moći kupiti stan veći od 55 četvornih metara. Plaće se kreću od tisuću do 1.300 eura, a cijene dvosobnog stana od 110 do 120 tisuća eura.


Mislim da nije loša ideja da država subvencionira i dio najma, jer bi time pomogli za početak mladim obiteljima i naravno studentima, ističe Grgur, dodajući da će najmodavci sigurno htjeti iskoristiti tu situaciju da povise najamninu. No smatra da je dobro što će država na taj način potaknuti vlasnike stanova da legalno prijave najam.


– Veliki je broj stanova zaključan, ne troše se energenti, struja, plin i troškovi takvog stana su paušalni. Ovako će ih stimulirati da legalno rentaju stanove, da prijave poreznoj upravi, i to je najčišći i najpošteniji način poslovanja, poručuje Grgur.


Porez na nekretnine


Ekonomski analitičar Damir Novotny skeptičan je prema onome što se do sada govorilo o stambenoj strategiji jer smatra da intervencije države najčešće nisu dobre.


– Prema statističkim podacima, koji nisu baš precizni, više od 30 posto stambenih jedinica u RH nije nastanjeno. Ili se uopće ne koristi, ili se koristi za kratkoročne najmove, ili se koriste u okvirima sive ekonomije.


Postoji neravnoteža između potražnje za stanovima u velikim gradovima, naročito u jadranskoj Hrvatskoj i Zagrebu dok imamo viškova stanova u središnjoj i panonskoj Hrvatskoj. Tu je, pak, manjak potražnje, a višak stanova znatno veći, podsjeća Novotny i naglašava da bi porez na nekretnine morao utjcati na postavljanje ravnoteže i bio bi dio izvora prihoda lokalnoj samoupravi.


Drži da što se veći broj stanova nađe na tržištu po nižim cijenama, dostupnih mladim ljudima koji tek počinju život i svoje karijere, lakše će si osigurati prostor za stanovanje. Mišljenja je, međutim, da bi puno bolje bilo da to rade gradovi, kao što se to čini u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.


“Bečki model”


– Jedinice lokalne samouprave investiraju u gradnju komunalnih stanova koji bi imali subvencioniranu najamninu. To je uobičajeno u gradovima, ali gradovi su ti koji to trebaju napraviti, nikako država. Gradovi bi mogli napuniti svoje proračune upravo iz poreza na nekretnine jer je to lokalni porez.


Oni koji imaju viškove nekretnina, a ne koriste ih, morali bi platiti porez iz kojega bi se mogla financirati izgradnja komunalnih stanova, objašnjava Novotny.


Zagovornik je »bečkog« modela, za koji kaže da ga koriste i veliki gradovi u Njemačkoj kako bi »smirili« tržište.


– Grad Beč desetljećima je investirao u gradske stanove i desetak tisuća ih je godišnje ‘izbacivao’ na tržište i u tim stanovima žive mladi ljudi koji imaju subvencionirane zakupnine do jedne trećine njihovih dohodaka odnosno primanja, ali plaćaju po ekonomskim cijenama režijske troškove. Gradovi imaju na raspolaganju zemljišta na kojima se to može graditi, tvrdi Novotny.


Cijena viša, trošak gradnje isti


Prijedlog stambene politike kojim se, bar do sada, išlo u javnost Novotny smatra lošim jer se svaka intervencija države u proteklih 20 godina, od onih stanova koje je započeo graditi ministar Radimir Čačić pa do APN-ovih, pokazala kontraproduktivnom jer su zapravo podizali cijene na tržištu stanova.


– Da ne govorimo o tome da su cijene stanova već kada iziđete iz Zagreba, 30 kilometara do Čazme ili Bjelovara, trećina cijena onih u Zagrebu, a troškovi gradnje su jednaki. Stvar je u tome da smo dopustili veliki priljev kapitala u izgradnju stanova jer se tu kapital osjećao sigurnim, što je logično, jer tržište radi svoje, a nema poreza.


Izgradim stan, iznajmljujem, dosta se toga iznamljuje u sivoj zoni, tako da se ne prijavljuje, i to su na neki način porezne oaze, što je izazvalo rast cijena stanova. To nije nikako dobro i zato treba primijeniti njemačko-austrijski model gdje bi lokalne zajednice gradile stanove koji bi bili tzv. priuštivo, održivo stanovanje, zaključuje Novotny.