Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

DRUŽENJE U NADINU

Maja Sever posjetila Melitu Vrsaljko: 'Slušam je i osjećam strah. Pokazuje mi gdje je ozlijedila noge...'

Autor: Portal ZL

26.07.2024. 19:21
Maja Sever posjetila Melitu Vrsaljko: 'Slušam je i osjećam strah. Pokazuje mi gdje je ozlijedila noge...'

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/FACEBOOK



Novinarka Maja Sever na Facebooku je otkrila da je posjetila kolegicu Melitu Vrsaljko, koja živi u Nadinu. Njenu objavu prenosimo u cijelosti:




– U zaleđu masovnog turizma, u sjeni i uz povremeni zvuk letova jeftinih avioprijevoznika koji dovoze tisuće onih za kojih ostaje gomila otpada, živi Melita Vrsaljko. Iza nje je karijera u velikim medijskim kućama i danas je zadovoljna u Faktograf.hr i Klimatski portal Ne tjeraju je, priča mi, da štanca gomilu vijesti ili stoji satima na Markovom trgu kako bi snimili nekog ministara u prolazu, već znaju što je novinarstvo. Vrsaljko Melita dobila je nagradu Hrvatsko novinarsko društvo Velebitska degenija za serijal tekstova o devastaciji Velebitskog kanala uzgojem kalifornijskih pastrva. Trenutno radi na velikoj temi ilegalnih odlagališta otpada u zaleđu Zadra. Priprema se za snimanje dokumentarnog filma o toj, još jednoj, posljedici masovnog turizma. Sjedimo na balkonu njezinog stana u obiteljskoj kući i pokazuje mi gdje je ta parcela na kojoj su stotine bočetina (trebalo mi malo da shvatim da su to boce). Bočetine uopće nisu kod kuće čovjeka koji ih je napao…. Sve što slijedi je potpuno nestvarno.


Slušam je i osjećam strah. Melita mi pokazuje gdje je ozlijedila noge kada se pokušala iskoprcati iz ruku žene koja ju je gušila, ruke su joj izgrebane… Gledam tu mladu ženu koja mi u Nadinu, pokraj Zadra, 2024. godine priča da se uspjela osloboditi tek kada je tu ženu ugrizla za ruku kojom ju je gušila. Policija je procijenila da je to remećenje javnog reda i mira jer su vrata od Melitinog stana za vrijeme napada bila otvorena. Hodnik privatnog stana je javna površina? Melita toči kavu, pokazuje kuću gdje živi napadač, nastavlja mi pričati kako joj je drago da se vratila u Nadin. Sve je dosta blizu, često je u Zagrebu uvijek ima posla… ipak je pitam da li ju je strah. Još nije otišla pokraj mjesta gdje se dogodio prvi napad. I odmah s onom pravom novinarskom strašću nastavlja pričati o nekim prijašnjim reportažama i događanjima i o planovima za ovaj film.


Vjeruje da svojim novinarskim radom može promijeniti stvari, upozoriti, poboljšati. Melita Vrsaljko prava je i hrabra novinarka koja svojim radom pokazuje zašto je novinarstvo važno i zašto je javno dobro. Voljela bih da mogu pomoći da svoj posao može raditi sigurno i slobodno, napisala je Sever na Facebooku.