Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

opet vrućine

‘Noćas su trebali prekrivači, ali stiže nam novi toplinski val’

Autor: P. N.

26.07.2024. 08:21
‘Noćas su trebali prekrivači, ali stiže nam novi toplinski val’

Foto: Mate Komina



U nastavku tjedna pretežno sunčano i ponovno sve češće vruće, ali na kopnu uz svježe noći i jutra, na moru slabiji vjetar. U nedjelju moguće lokalne nestabilnosti, u ponedjeljak opet jaka bura.


Predah od dnevne vrućine i sparine u većini kontinentalne Hrvatske bio je kratkotrajan, ali barem će još poneka noć omogućiti mirniji i bolji san od onoga u prošla 2 tjedna, ponegdje i dulje. Uz pretežno sunčano vrijeme, osobito na Jadranu i vedro, slijedi nam novo zatopljenje, pa će u nedjelju ponovno često biti oko 35 °C, mjestimice i više.


Stoga će umjerena opasnost od utjecaja novog toplinskog vala na zdravlje u subotu postojati samo na dijelu Jadrana, a u nedjelju u većini Hrvatske. Štoviše, prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama u ponedjeljak će u unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu postojati i velika opasnost.




Naravno, pritom će se u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak pojaviti i mogućnost za nestabilnosti, osobito na sjeveru unutrašnjosti. No, od pljuskova i grmljavine u kopnenom je području znatno vjerojatnije manje vruće vrijeme početkom sljedećeg tjedna, a na Jadranu u ponedjeljak opet često jaka bura s olujnim udarima, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.


Petak topliji


U središnjoj Hrvatskoj podjednako sunčano i opet mnogima vruće, nekima i sparno. No, barem će noć i ponegdje maglovito jutro biti svježi te vjerojatno većini ugodni za spavanje.


Pokrivač će dobro doći i u unutrašnjosti Istre, još deblji u Gorskoj Hrvatskoj, gdje je također moguća jutarnja sumaglica i magla, dok će na sjevernom Jadranu i sljedeća noć biti topla.


Uz sunce, vedrinu i gdjekoji oblak te uz slab do umjeren vjetar, najprije buru, pa jugozapadni, mjestimice jugoistočni, temperatura zraka porast će na oko 31 °C, u nižem gorju od 26 do 29 °C.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije danju posvuda vruće, uz more nakon još jedne tople noći, ponegdje i vrlo tople, uz još lokalno moguću jaku buru s olujnim udarima. Danju slabiji maestral te more malo do umjereno valovito.


Podjednako vjetrovito i valovito na jugu Hrvatske, gdje će uz prevladavajuću vedrinu temperatura zraka ujutro biti od 20 do 25 °C, poslijepodne pak između 30 i 34 °C.


Novi toplinski val


Sljedećih dana pretežno sunčano i još toplije, u većini unutrašnjosti najviše u nedjelju, koja bi mnogima ponovno mogla biti teško podnošljiva, na sjeveru Hrvatske i nestabilna, uz povećanje vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu, osobito u Međimurju i Zagorju.


Sasvim suho ne može se jamčiti ni u uglavnom manje vruć ponedjeljak.


Na Jadranu znatno stabilnije, uz još više vedrine i cjelodnevne topline pa će već u subotu postojati većinom umjerena opasnost od utjecaja novog toplinskog vala na zdravlje, a od nedjelje sve češće i velika opasnost.


Osim tog upozorenja, u ponedjeljak će se vrlo vjerojatno pojaviti i za lokalne olujne udare bure, barem na sjevernom Jadranu, dodaje Vakula zaHRT.