Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

vinarija Škaulj

Nadinska vinarija Škaulj postala sinonim kvalitete: 'Tomislav i Šime Škaulj uložili su neizmjeran trud...'

Autor: Manuela Plohl

25.07.2024. 17:08
Nadinska vinarija Škaulj postala sinonim kvalitete: 'Tomislav i Šime Škaulj uložili su neizmjeran trud...'


U srcu nadinskog vinogradarskog područja smjestio se krajolik bogat povijesnom i kulturnom baštinom koji gaji jedinstvenu vinogradarsku tradiciju i koji je nositelj vinarstva zadarske regije. U njemu pronalazimo najekološkije mjesto Hrvatske i područje koje se nameće kao lider u regiji kada je riječ o vinogradarstvu, a posebice u ekološkom vinogradarstvu. Upravo u tom području pronalazimo vinariju Škaulj, koja je začeta 2003. godine, a danas je riječ o jednoj od ponajboljih hrvatskih vinarija. Vinarija je ekološki certificirana već dugi niz godina, a potaknula je i ostale vinarije u blizini na ekološku proizvodnju, što je urodilo plodom te je danas taj kraj vodeći u ekološkom gospodarenju. Osnovana od strane vizionara i glavnog tvorca Šime Škaulja, danas je vođena sigurnom rukom sina Tomislava koji je dodatno unaprijedio vinariju te svakom berbom podiže kvalitetu na višu razinu. Zahvaljujući takvom pristupu, postala je sinonim kvalitete sjeverne Dalmacije. Upravo je kvaliteta najbolji način predstavljanja potencijala jedinstvenog nadinskog terroira, a s obzirom na to da vinogradi obitelji Škaulj obuhvaćaju popriličnih 15 hektara na visokokvalitetnim položajima, ne čudi što su njihova vina osvojila srca ljubitelja vina diljem Hrvatske, ali i Europe.


Terroiri koji pričaju priču


Uspjeh vinarije Škaulj nije slučajnost. Od samog osnutka Tomislav i Šime Škaulj uložili su neizmjeran trud i strast u proizvodnju vina koja odražavaju specifičnosti nadinskog tla. Ključnu ulogu u tome igraju njihovi vinogradi. Na vinogradima Tučkuša i Blato, gdje tlo posjeduje posebne karakteristike, uzgajaju se sorte koje se savršeno uklapaju u oba okružja.


Vinograd Tučkuša smješten je u neposrednoj blizini poznate hrvatske grand cru pozicije Korlat te i sam nosi neke slične karakteristike tla. Na bijeloj zemlji s pjeskuljom, malo vapnenca i kamena, na povišenom položaju od 170 metara nadmorske visine nalazi se spomenuti vinograd. Blagi pad terena prema jugoistoku i dvostruki kordonac pružaju idealne uvjete za uzgoj maraštine, sorte koja ovdje ne pati od suše zbog bijele zemlje, ali i zbog povremenih blagih depresija u terenu, gdje se nešto više nakuplja vlaga. Ovo tlo omogućava maraštini da razvije svoj puni potencijal, dajući vinu bogatstvo i kompleksnost.




S druge strane, vinogradi u Nadinskom blatu imaju duboko flišno tlo koje se konstantno mijenja te je u jednom vinogradu moguće naići na mnogo različitih karakteristika. Ovdje su zasađene sve ostale sorte, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay, Crljenak, Plavina i Grenache. Tlo je ravničarsko, nalazi se na 100-tinjak metara nadmorske visine, a različiti sustavi uzgoja (dvostruki kordonac, jednostruki kordonac i dvokraki guyot) omogućavaju vinima da izraze karakteristike ovog zanimljivog terroira.


Izuzetna vina vinarije Škaulj


Vina vinarije Škaulj neprestano osvajaju nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Prvi veliki uspjeh stigao je kada su osvojili srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards u Londonu, što je bila prva takva nagrada za neku vinariju iz Zadarske županije i koja je potakla brojne vinare regije na podizanje kvalitete. Također, njihova vina su višestruki šampioni na natjecanjima poput Sabatine, Vinfesta i Stankovaca, gdje su osvojili mnogobrojne titule, potvrđujući dosljednost u kvaliteti svojih vina.


Jedan od važnijih trenutaka u povijesti vinarije Škaulj svakako je bilo osvajanje titule šampiona na BeoWine natjecanju 2014. godine, što je dodatno učvrstilo njihov status na regionalnoj vinskoj sceni.


Posebno i nadasve vrijedno priznanje stiglo je 2015. godine, kada su nakon ulaska Hrvatske u EU, njihova vina Merlot i Cabernet Sauvignon postala službena vina Europskog parlamenta. Ova prestižna čast dodatno je naglasila međunarodni ugled vinarije Škaulj i kvalitetu njihovih proizvoda.


Vinarija Škaulj nudi širok spektar vina koja odražavaju jedinstvene karakteristike nadinskog terroira.


Novi cuvée Bili iz 2023. godine kombinacija je 60 posto plavine u maniri blanc de noirs i 40 posto maraštine, a predstavlja svjež i elegantan izbor s notama grejpa, nara i limuna te nudi nenadmašan omjer cijene i kvalitete. Maraština iz 2023., iz vinograda Tučkuša, punijeg je tijela s aromama jabuke i grejpa te pokazuje koliko ova sorta može biti kompleksna i zanimljiva, posebice ako se terroir poklopi s kvalitetom proizvodnje. Chardonnay iz 2022. nudi, pak, mnogo toplije alkohole, još punije tijelo i dosta mirisa slame s tropskim aromama na nepcu, popraćenih blanširanim gorkim bademima.


Rosé iz 2023.godine vino je nježne losos boje, od plavine i grenachea u podjednakom omjeru te ponešto syraha. Savršeno je gastronomsko vino s notama ruže, šumske jagode i gorke naranče uz neizostavnu dozu mineralnosti koja kvalitetu podiže na višu razinu. Doista bih uživala servirajući svježu sirovu tunu u vidu sushija ili carpaccia s komadićima paprike, rukole i nara, uz ovaj rosé.


Od crvenih vina entry level razinu predstavlja vino Tomislav. Vino je blend plavine, merlota i syraha u različitim omjerima svake godine, kako bi se postigla zadovoljavajuća razina kvalitete. No, nikada se ne odstupa od kućne stilistike vina. Predstavlja fino bazno vino, idealno za svakodnevnu konzumaciju.



Merlot 2018.


Merlot iz 2018. godine, odležan dvije godine u francuskom hrastu, impresionira svojim zrelim aromama crnog i crvenog bobičastog voća te likoricije. Stilistika ovog vina prilagođena je ozbiljnim vinoljupcima sorte merlot, koji traže zrelu i bogatu aromatiku, ali nikako prezrelu. Voljela bih vino spariti s talijanskim specijalitetom Caponata, gdje bi se elegantni tanini vina, fina svježina i zrela voćna aromatika idealno nosili s ovim ljetnim, ali opet snažnim specijalitetom. No, podjednako dobro išao bi i uz druga moćnija jela od rajčica i patlidžana kojima obiluje naša dalmatinska kuhinja.


Sljedeća crvena vina u ponudi kuće su Syrah iz 2019., koji donosi tipične note katrana, višnje i crne čokolade, i Cabernet Sauvignon iz 2019., tipični predstavnik stila dalmatinskih taničnih Cabova koji su omekšani sitnim i nezamjetnim, ostatkom šećera. Cabernet Sauvignon je odležan dvije godine u francuskom hrastu, dok je Syrah odležan godinu dana u hrvatskom hrastu.


Vinarija također proizvodi pjenušava, ali i desertna vina, upotpunjujući tako svoju paletu. Pjenušac Rosé iz 2018. godine proizveden je klasičnom metodom, od sorte tribidrag. Odležao je dvije godine na kvascima, a njeguje svjež i suptilan karakter.


Desertno vino Merlot iz 2018. godine sadrži 38 grama neprovrelog šećera i 15 posto alkohola. Ovo vino uz tople, ali ugodno izbalansirane alkohole, nudi eleganciju i kompleksnu aromatiku predvođenu suhim šljivama, crnim ribizlom i čokoladom.


FOTO: VINARIJA ŠKAULJ


Premium vino vinarije


U svjetlu reflektora Carl Gustaf iz 2017. godine sjaji kao biser u kruni vinarije Škaulj. Ovaj elegantni cuvée, kombinacija je 50 posto merlota i 50 posto cabernet sauvignona. Nazvan je u čast posjeta njihovoj vinariji švedskog kralja Carla Gustafa XVI. i kraljice Silvije, 18. travnja 2013. godine. Tijekom svog posjeta kraljevski par bio je oduševljen gostoprimstvom i kvalitetom vina vinarije Škaulj. Inspirirani njihovom posjetom i pohvalama vlasnici vinarije odlučili su stvoriti posebno vino koje će nositi ime kralja Carla Gustafa. U znak zahvalnosti i poštovanja, kraljevska obitelj dala je službenu pisanu dozvolu za korištenjem kraljevskog grba, na etiketi tog premium vina. Prva berba pod ovom etiketom bila je ona iz 2016. godine te je ta godina bila još višeg ranga kvalitete i sada je već teško dobavljiva, s obzirom na to da je bila riječ o iznimnom godištu i čudesnoj kvaliteti sirovine te je još mala količina vina iz tog godišta ostala za prodaju. Nadam se da će vlasnici vinarije odlučiti proizvoditi ovu etiketu samo u najboljim godištima, kako ne bi uništili iznimno visoku reputaciju ove čudesne etikete.


Ovaj poseban blend odležava tri godine u jednogodišnjim francuskim hrastovim bačvama, prestižnog brenda Nadalié, razvijajući bogatu paletu okusa i mirisa. Carl Gustaf veliko je vino, koje svoj vrhunac tek treba doseći za 7-10 godina. S aromama crnog ribizla, višnje maraške, kupine, duhana, vanilije, ljubičice i crne čokolade, ovo vino prava je simfonija okusa. Svaka kap odražava pažljivu selekciju grožđa s vrlo niskim prinosima, a njegovo odležavanje rezultira savršeno balansiranim okusima drva i voća. Vino se dobiva od najboljeg probranog grožđa s isključivo dvije najbolje pozicije unutar njihovih blatskih vinograda.


Vinarija Škaulj kontinuirano potvrđuje svoju izvrsnost kroz posvećenost kvaliteti i inovacijama. Njihova vina rezultat su truda i strasti obitelji Škaulj, a odražavaju jedinstvene karakteristike nadinskog terroira i uživaju međunarodna priznanja kvalitete. S posebnim vinima poput Carl Gustafa, ova vinarija neprestano podiže ljestvicu kvalitete, osvajajući srca ljubitelja vina diljem svijeta. Vinoljupci mogu očekivati još mnogo izuzetnih vina iz ove prestižne vinarije, koja nastavlja svoju misiju predstavljanja najboljeg što nadinsko tlo može ponuditi!


FOTO: VINARIJA ŠKAULJ