Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Podnio ostavku

Kljajić: 'Nema jasne hijerarhije i svatko radi što ga je volja'

Autor: Andrija Dešpoja

25.07.2024. 09:03
Kljajić: 'Nema jasne hijerarhije i svatko radi što ga je volja'

Foto: Udruga Grad košarke



Potresi i to sve veće magnitude ne prestaju drmati tlo oko Višnjika u ovim iznimno vrućim srpanjskim danima, a posljednji zemljotres stigao je jučer u ranim jutarnjim satima objavom Udruge Grada košarke koja ima dvojicu članova u Nadzornom odboru Košarkaškog kluba Zadar da je njihov daleko najaktivniji predstavnik Dario Kljajić odlučio podnijeti ostavku na funkciju nadzornika i tako se samo nastavio egzodus u tom kontrolnom tijelu branitelja naslova prvaka Hrvatske. Pogledamo li situaciju u NO-u pred devet mjeseci u oči će upasti podatak da je tada podignuta brojka članova s pet na devet, no uoči nove košarkaške sezone može se svakako pričati kako je Nadzorni odbor postao krnjim jer je odlaskom Kljajića vraćeno stanje od prije 30. listopada 2023. s tek pet aktivnih članova kojima još treba pridodati i Vicu Gendu koji je izabran od strane Udruge Grada košarke kao alternativa za Arsena Travicu, no kako se još uvijek nije održala Skupština kluba tako se i Genda ne može potpuno aktivirati na svojoj funkciji.


Kršenje Ugovora


Razlozi zašto je Kljajić odlučio podnijeti ostavku jasno su izloženi u poduljem priopćenju Udruge u kojem se između ostalog najviše ističe nezadovoljstvo radom Nadzornog odbora koji je svojim odlukama još i više narušio financijsku stabilnost kluba i pokazao potpuno suprotnu namjeru od svog primarnog zadatka, a to je zaštita kluba od nestabilnosti. A činjenica je da je danas KK Zadar zapravo sve, samo nije stabilan, i to se pokazalo ogromnom kapi koja je prelila čašu strpljenja direktoru u OTP banci koji je pred nešto manje od dvije godine izabran na demokratskim izborima sprovedenih od strane Udruge Grad košarke za predstavnika u NO-u. Strpljenje ili bolje rečeno tolerancija više za Kljajića nije bila opcija, posebno nakon događanja na posljednjim sjednicama, održanima 11. i 18. srpnja, na kojima se očekivao pomak po pitanju gorućih financijskih pitanja, no na kraju se zbila ona poznata: »tresla se brda, rodio se miš«, tj. izuzev postavljanja Davora Karlovića za predsjednika tijela nije se dogodilo ništa što bi dalo i malu nadu da će se klub uspjeti izvući iz ralja dugova koji ga prate već nekoliko desetljeća. Najvećim kamenom spoticanja pokazalo se višestruko kršenje Ugovora o financiranju potpisanog s Gradom Zadrom početkom srpnja prošle godine po kojem je bio zadan pravilan ritam budžetiranja za svaku od naredne dvije i pol sezone, no već je minula sezona ukazala na mnoga nepoštovanja tog Ugovora, s probijanjem budžeta u više navrata kao i s novim dugom koji je stvoren u iznosu od otprilike 200 tisuća eura.





– Dugovanje iz minule sezone se kreće negdje oko 200 tisuća eura, ali konačne brojke nismo vidjeli. Naš financijski plan je bio jasan. Prvu godinu trebao nam je biti budžet za prvu momčad negdje oko 460 tisuća eura neto jer smo otprilike znali, nakon što sam proveo već pola godine u klubu i pohvatali smo te brojke, da je to idealan iznos s kojim ne bi toliko patio rezultat i koji ne bi ugrozio likvidnost kluba. Za ovu godinu je planirano da se taj iznos podigne za nekih desetak posto, što bi bilo negdje oko 500 tisuća eura. No, na koncu se na nedavnoj sjednici Nadzornog odbora cifra potpuno neočekivano popela do 610 tisuća eura. Direktor Edi Nadarević je iznio tu cifru bez ikakve kalkulacije o njenoj održivosti – kazao je Kljajić kojeg smo dobili spremnog za razgovor unatoč tome što se taman uputio na kratki odmor s obitelji. Štoviše, nije se nimalo libio nakon što se dotaknuo neodgovornosti direktora Nadarevića, u negativnom kontekstu dotaknuti i sportskog direktora Denisa Pleslića kao ni trenera prve momčadi Danijela Jusupa koji su uporno pritiskali, i interno i posredstvom medija, da im se osiguraju izdašnija sredstva za potrebe prve momčadi. To se, kako se i vidi iz negativnog salda za prošlu sezonu, odobravalo šakom i kapom, a takvo neodgovorno poslovanje NO-a nije se barem što se Kljajića tiče moglo više tolerirati.


– Jusup je za nadolazeću sezonu tražio 30 posto povećanja budžeta za prvu momčad u odnosu na cifru od 565 tisuća eura koje je imao poslije dvaju probijanja budžeta nastalima nakon potpisivanja Luke Božića, Juana Davisa i Petra Vujačića. I sportski direktor Denis Pleslić jasno je izjavio u medijima da je njegova i Jusupova želja za ovu sezonu budžet od cca 760 tisuća eura, što je isključivo neto vrijednost momčadi, znači bez poreza, smještaja, prehrane, medicinskih troškova, dodatne plaće za agente koja im pripada te bonusa za igrače na osnovu postignutog rezultata. Tako da se bruto cifra računa negdje okvirno za dvostruko, znači negdje oko milijun i pol eura.


Da bi se malo bolje mogla shvatiti cijela ova priča bitno je vratiti se na početak lanjskog srpnja kada se slavodobitno proglasila pobjeda na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća s dvoipolgodišnjim planom budžetiranja, tj. unaprijed se odredilo koliko će Grad za svaku sezonu dati klubu. Uz godišnje iznose dobivena je i Suglasnost za podizanje kredita od 840 tisuća eura kojim se servisiralo dugove iz prethodne sezone. No, pokazalo se to samo jednim kreditom u nizu.


– Taj kredit za koji je izdana suglasnost na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća od 840 tisuća eura vratio se u zadanom roku do 31. siječnja 2024. No, po isplaćivanju tog kredita, automatski smo morali uzeti novi kredit, jer Grad nam je početkom godine isplatio sredstva za prethodnu godinu i drugih novaca od strane vlasnika kluba mi zapravo ni nemamo. Stoga će se i taj novi kredit zatvoriti s očekivanim sredstvima od Grada koji nam se uplaćuju početkom 2025.


Krediti


Negdje u veljači ove godine podigao se novi kredit, ovog puta u iznosu od 820 tisuća eura.


– Dodatni kredit u iznosu od 820 tisuća eura je bio planiran, iako orginalno u nešto u manjem iznosu. Kako u trenutku potpisivanja Ugovora s Gradom nismo mogli fizički dobiti garantiranih milijun eura, već je Grad obećao isplatu predviđenih sredstava iz proračuna od 1. siječnja 2024. To nam je onda bila osnova za podizanje kredita kojim ćemo premostiti trenutnu nelikvidnost u klubu, a u tom trenu smo dugovali radnoj zajednici te igračima i trenerima tri mjesečne plaće. Zato nam je brzo trebala gotovina, a u kredit smo ušli na temelju jamstva Grada da će se obećana sredstva isplatiti u siječnju iduće godine. Takvo financiranje kroz te kredite je zato planirano, jer u praksi sva dogovorena sredstva od Grada trošimo unaprijed. Stoga u 2024. godini trošimo novce iz kredita, a banka ima jamstvo da će klub dobiti od Grada milijun eura početkom 2025., iz čega se onda može naplatiti kredit. Problem je što tu sljedeću godinu imamo zagarantirana sredstva samo za pola godine jer je jedan od uvjeta Enija Meštrovića pri potpisivanju Ugovora bio da se on ograniči na dvije i pol, a ne na pet godina, zbog izbora za Gradsko vijeće koje se treba održati 2026. Zbog toga mi sljedeće godine ne možemo računati na financiranje preko kredita u punom iznosu od 800 tisuća eura plus pozajmica gradonačelnika, što zbirno dođe negdje oko milijun eura. Samim time već sljedeće godine smo prisiljeni na polovicu standardiziranog iznosa, a jedina je šansa da se nakon sprovedenih izbora uspije dogovoriti s novom gradskom vlašću da se taj Ugovor samo nastavi u istom predviđenom ritmu.



Za takav scenarij koji bi ispunio svrhu podizanja svih ovih kredita vlasnik tj. Grad Zadar nije dao garancije.


– Istina, tu garanciju nemamo, kao što ni nemamo garanciju da će Grad s novim proračunom koji još uvijek nije izglasan osigurati klubu 400 tisuća eura, tj. po novim saznanjima radi se o 500 tisuća eura jer se pokazalo da klub nema ni centa na računu, a potrebno je zatvoriti tekuća dugovanja iz minule sezone koje se kreće negdje oko 150 tisuća eura. Zašto nemamo konkretan iznos se pak može zahvaliti novopostavljenom direktoru kluba koji nije bio sposoban zatražiti od knjigovodstva i dobiti te podatke na temelju kojih bi se onda radila procjena troškova za ovu godinu.


Nebriga vlasnika


Ipak, svi ti krediti ne predstavljaju toliki problem koliko je problem činjenica što nema čvrste ruke ili pak jasno određenog lidera koji će vući sve konce u pravom smjeru. Bez hijerarhije dolazi lako do anarhije i to je ono što je najviše zasmetalo Kljajića u namjeri da se izvede klub na pravi put. Taj Sizifov posao ipak će sad morati preuzeti netko drugi na svoja leđa, no teško će se nešto uspjeti pomaknuti s mrtve točke kad najmanje sluha ima u redovima vlasnika koji se nonšalantno ponaša i ne pokazuje namjeru da se klub dovede do pozicije jednog Splita koji čistih računa ulazi u novu sezonu.


– Smatram da se tu radi isključivo o nebrizi vlasnika koji misli da se sve može riješiti jednim potezom pera tj. ubrizgavanjem financijske injekcije, kao što se i radilo sve ove prethodne godine. Vjerojatno se i može dosta tih tzv. problemčića pokriti tom metodom, ali to je model po kojem se funkcioniralo zadnjih 30 godina pa smo vidjeli gdje nas je to sve dovelo. Napumpaju se troškovi, nema odgovornosti tj. ne zna se tko ima odgovornost i čija se riječ sluša, odnosno nema jasne hijerarhije u klubu i onda svatko radi što ga je volja. Sportski direktor javno radi pritisak na klub, trener radi pritisak, djelatnici su nezadovoljni, neke se i šalje na biro preko ljeta da bi se uštedio koji euro, sve da se onima najglasnijima udovolji. A što se tiče samog Nadzornog odbora u njega bi se trebalo moći ući jedino s jasnim kriterijem i transparentnim izborom, da se zna koja je čija uloga i koga predstavlja i što stoji iza njega u smislu nekakvih referenci. Jedino tako ćemo moći očekivati da će svaki član NO-a imati odgovornost kada podiže ili ne podiže svoju ruku. Ovako ja ne znam je li oni sprovode nečiju volju ili nevolju, kao da nisu pročitali Statut kluba i koja je zapravo uloga NO-a – istaknuo je Kljajić koji je za kraj iznio stav Udruge Grad košarke po pitanju financijske stabilizacije kluba.


– Svi moramo shvatiti da je voda došla do grla i jedino možemo uspjeti ako budemo svi puhali u isti rog. I vlasnik, i uprava, i Nadzorni odbor, i igrači i treneri, kao i navijači. Ako nećemo, onda nas neće ni biti. Previše je interesa na različitim razinama, to jednostavno ne možemo više trpjeti i zalažemo se kao Udruga za provjetravanje na svim razinama.