Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

okretanje plinu

Proizvodnja struje u vjetroelektranama u SAD-u na najnižoj razini u gotovo tri godine

Autor: Hina

25.07.2024. 08:38
Proizvodnja struje u vjetroelektranama u SAD-u na najnižoj razini u gotovo tri godine

Foto: Luka Jeličić



Vjetroelektrane u SAD-u proizvele su početkom tjedna najmanje struje u gotovo tri godine, prisilivši dobavljače da se okrenu prirodnom plinu kako bi osigurali opskrbu u uvjetima velike potrošnje zbog visokih ljetnih temperatura.


U 48 saveznih država SAD-a proizvedeno je na početku tjedna oko 335.753 megavatsati struje, najmanje od 4. listopada 2021., prema preliminarnim podacima ministarstva energetike.


Energetske tvrtke uložile su proteklih godina puno novca u proizvodnju struje iz energije vjetra i Sunca, ali kada ti izvori ‘zakažu’, vraćaju se plinu, jedinom izdašnom izvoru energije na koji se mogu prebaciti u kratkom roku, objašnjava Reuters.




Potražnja će pak rasti, između ostalog i zato što tehnološke tvrtke grade sve više podatkovnih centara, a građani troše sve više struje za napajanje automobila i grijanje odnosno rashlađivanje domova i poslovnih prostora.


Vjetroelektrane će ovaj tjedan vjerojatno proizvesti u prosjeku samo četiri posto električne energije. Prošli tjedan proizvele su sedam posto, a od početka godine 12 posto. Lani je njihov udio u proizvodnji iznosio 10 posto.


Elektrane na plin osigurale su pak od početka tjedna u prosjeku 48 posto struje. Prošli tjedan njihov udio iznosio je 46 posto, a od početka godine 40 posto. Lani osigurale su 41 posto struje.


Vjetar je obično slab tijekom ljetnih mjeseci, no ovaj mjesec bio je posebno nepovoljan budući da je šest od deset dana s najmanje proizvedene struje od početka godine palo upravo u mjesecu na izmaku. Usporedbe radi, u istom razdoblju prošle godine srpanj je bio ‘odgovoran’ za samo dva od najslabijih deset dana.


Vjetar je lani bio zaslužan za oko 11 posto proizvedene struje. Proizvodnja se pritom smanjila prvi puta od 1998. godine, na 425 milijardi kilovatsati, s rekordne 434 milijarde kilovatsati u 2022. godini.


Ministarstvo energetike očekuje novi rekord u ovoj godini i prognozira da će vjetroelektrane ove godine proizvesti 447,5 milijardi kilovatsati struje.


Elektrane na plin trebale bi pak ove godine proizvesti 1.719,4 milijarde kilovatsati i nadmašiti lanjski rekord, prognoziraju u američkom ministarstvu energetike.